Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kiusattu sillonki…

Kuva: Kiusattu sillonki…

Tuli täs pakkasii pirelles puhheeks tommonenki ny taas nii kovi tapetil oleva aihe, ko kiusaamine. Kuka kiusää ketäki?? Mukulat sillo tällö toisiis, tyäkaverit pakkaa ollee toistes haturois kuulemma kii ja iha valtakunna korkeil palleillakki o vahrattu sil silmäl toine toisiis, jokuset. Ninkai.. Ain se taitaa joku ol kiusaaja taik kiusattu ja ollu kaut mailma sivu.

No mee mummu rupes kertoo omast kouluaikasest sattumuksest kiusaamise merkeis. Sillo 20-luvul käytii täält rannalt kansakouluu Toijoelki. Muksut kulki tos rannas menevää kappeet kurast tiät taik oikeestas stää plankkukonkii ja talvisi oikaste jokijäät pitki. Siin koulumatka varrel olevas pirtis kortteeras yks monimukulaine iha tavalline perhe, jonka yks pojist oli muitte miälest hiukka firahtanu ja kiusas ain piänempiis, ko kohral sattu.

Yhten talviaamun mukuloitte mennes kouluu sattu just passelisti tullee hevone ja lamuskat ja siittäkös mukulat innostu ja pyrki rekkee kyytii. Mummu sillosen pikkuflikkan oli juur saanu vanttuisel kärelläs kii ree pystös olevast takatapist siit lamuskoitte karikast. Sillo jo ennestäs lamuskois kyytis ollu se sukkela poikanuija flinautti kättees kraappaamal tukkikoukul flikkaa kättee. No kyyti meni menojas ja mukulat lampsi kripustelle kouluus.

Opettaja kauhistu vert vuatavaa haavaa ranttees, et mitä ny?? Ei sillo ollu viä terveyrehualtoo koulus eikä se paremmi eres tukkovärkkeikä. Opettaja lähettiki siin liki kouluu silla piäles olevaa pitkää rivvii vuatava flika yhres kampraatis, just siin talos asuva polisi flika kans pyytää, et se äiti tukottas haava ja sillai käviki.

Ehtool sit tuli se flikkaa tukkikoukul lyänee kiusahenkise poja isä totisenas käymää siäl flika koton ja oli sanonu, et kyl kaikki maksetaa, jos tarttee lääkärii men. No ei sihe aikaa sillai valla vähäl lääkärii menty ja käsiki sit parani ommii aikojas, vaik viälläki liki 90 vuare jälkee o arpi muiston.!p Se ainane pelko koulumatkoil ja muutonki seuras koko kouluaja kuulemma.

Yhres olivat tuffa kans muistelleet tätä samast poikaa viä viimisin aikoin ja stää, millai se oli piilos vaik viljapellos ja siält hyäkkäs piänempäis kimppuu silloko vaa kohral osu.

Me ja miähe kans funteerattii ettei ol itte sillai jouruttu kiusatuiks eikä muistet ainaka et mukulakka se kummemmi, mitä ny joskus joku fikku pluusist oli revitty ja läskikski haukuttu. Paremminki taisi mee nuarimmaine kumminki ol semmone lohruttaja toisil sillo alaluakil, ko muutonki oli oppinu pittää hualt kaksosveljestäs.

Kansakoulus oli pojat mee aikan veistoluakas tällänny höylälastui isovattase puutyäopettaja tyäkauhtana tamppii ja sit hihittäny stää hyvätahtosesti tuntitolkul…Kiusasko ne opettajjaa??

Ekaluakkalaiset koko porukka sai ja nii oppikoulus, ko ammattikouluski jonku ns kastee nuarimpin, mut se kuulu sillo asjaa eikä piretty kiusaamisen.

Yks oli semmone, ko miäs muisti sit kokenees kiusaamiseks nuuka isäs taholt, konnei saanu sillo kaikil muil pojil olleit ryppyvartisii nahkasaappait ns. jatsareit, vaa sai iha suaravartiset nahkasaappaat. Isä miälest ne taitokset kulluu iha liia pia puhki ja sillai rihtii oliki asja, kyl suutari poika se tiäsi…

Jätetää kiusaamiset ja muistetaa et ain o oltava se heikompiosase pualel.

18.2.2011 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva