Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Ihana, rasittava koira

Kuva: Ihana, rasittava koira

Koiranomistajan elämä on enimmäkseen mukavaa ja antoisaa, mutta viime tiistaiaamuna seitsemän jälkeen kirosin katkerasti, kun minun oli pakko astua ulos ovesta hyytävään kylmyyteen. Lämpömittari näytti -30 astetta!

Siinä aamuhämärässä koirien kanssa tienviertä tallustellessani ja pakkasen pistellessä poskiani yritin ajatella positiivisesti: Ei tätä kylmyyttä enää kauan kestä. Pian saan aamukävelyilläni jo nauttia kevätauringon lämmittävistä säteistä.

Eivät koiratkaan kyllä 30 asteen pakkasessa halua lenkkeillä yhtään enempää kuin on pakko. Väkisinkin hymyilytti, kun seurasin, miten ne loikkivat kolmella jalalla vuorotellen yhtä tassua ilmassa kannatellen, tekivät tarpeensa nopeasti ja suuntasivat vapaaehtoisesti kotia kohti.

Meidän perheemme elämää ilostuttavat japaninpystykorva Konsta ja japaninakita nimeltään Haru (kevät). Konsta on 6-vuotias, rauhallinen, erittäin tottelevainen ja tyylikäs koiraherra. Haru taas on vasta puolivuotias, iloinen ja ystävällinen, mutta vielä leikkisä ja pahankurinen koiratyttö.

Konsta ja Haru ovat ylimmät ystävät ja hauskannäköinen parivaljakko. Pieni, valkoinen ja pitkäkarvainen Konsta mahtuu hyvin pitkäkoipisen Harun mahan alle.

Koiranomistajan arki on täynnä yllätyksiä ja kommelluksia. Ja yleensä nuo kommellukset sattuvat silloin, kun ei olisi yhtään ylimäärästä aikaa, kuten vaikkapa aamulla ennen töihin lähtöä.

Eräänäkin aamuna olin ollut koirien kanssa varsin rasittavalla lenkillä. Rasittavalla siksi, että Haru oli kurittomalla tuulella ja halusi koko ajan leikkiä Konstan kanssa. Konsta taas halusi rauhassa haistella, joten soppa oli valmis. Hihnat koko ajan sekaisin ja minä tietenkin hermoistuin. Sisälle päästyäni minulla oli jo kiire, mutta menin vielä kylppäriin siistimään hiuksiani ennen töihin lähtöä ja jätin eväskassini odottamaan eteisen lattialle.

Viivyin kylppärissä vain muutaman minuutin, mutta tuona aikana Haru oli jo löytänyt evääni, repinyt sämpyläpussin auki, levittänyt osan leivistä pitkin lattioita ja popsinut loput suihinsa. No, siivosin nopeasti ja tekaisin pari uutta voileipää. Vedin takin niskaani, menin kuistille ja astuin suoraan oksennukseen, jonka Konsta oli ehtinyt yökätä lattialle.

Oli siis pakko vaihtaa sukat ja siivota koiranoksennus. Siivotessani unohdin vahtia eväsleipiäni ja kääntyessäni näin jälleen Harun pään kassissa ja toinen leivistä oli jo hävinnyt! Töihin saavuin tuona aamuna myöhässä, varsin tohkeissani ja ilman eväitä.

Eräänä toisena aamuna olin jälleen kiireissäni lähdössä töihin, enkä löytänyt kenkiäni mistään. Etsin joka puolelta, kunnes älysin katsoa olohuoneesta. Ja siellähän ne olivat keskellä mattoa kauniisti rinnakkain aseteltuina. Siitä olen varma, että itse en kenkiäni olohuoneeseen vienyt, joten Haru oli ollut asialla taas.

Kerran sain Marttojen Tilkkurekassa innostuksen isoäidinneliön virkkaamiseen. Hankin lankaa ja jätin tyhmyyksissäni kerän hetkeksi keittiön tuolille. Kun seuraavan kerran katsoin, makasi Haru lattialla värikkään villalangan peitossa ja näytti erittäin tyytyväiseltä itseensä. Se oli repinyt ja silpunnut koko ison kerän lankaa yltympäriinsä.

Nämä pikku hässäkät ovat elämän suola. Niitä on vaikka millä mitalla ja ne saattavat tapahtumahetkellä harmittaa, mutta naurattavat jo vähän ajan päästä.

Suomessa on koiria enemmän kuin koskaan. Viime vuonna Kennelliitto rekisteröi ennätykselliset 51 399 uutta koiraa. Rotukoiria on lähes 500 000 ja sekarotuisia yli 150 000.

Koirat ovat tunnetusti ihmisen parhaita kavereita. Ne ovat uskollisia, osaavat hämmästyttävän hyvin lukea omistajansa mielentiloja ja jopa lohduttaa. Kaiken tämän lisäksi koirat motivoivat omistajiaan liikkumaan. Erään brittitutkimuksen mukaan koiranomistajat harrastavat liikuntaa moninkertaisesti verrattuna koirattomiin kanssatovereihinsa. Itsekin myönnän, että ilman koiria ulkoileminen ja liikunta jäisivät varmasti todella vähäisiksi. En minä silti meidän perheessä ainoa ole, joka koiria ulkoiluttaa, vaan kaikki osallistuvat puuhaan mielellään.

Koira auttaa myös luomaan sosiaalisia suhteita. Lenkillä vastaan tulee jos jonkinmoista karvaturria ja omistajaa ja lähes aina joku pysähtyy juttelemaan. Koirat tekevät tuttavuutta ja omistajat vaihtavat kuulumisia. Ja jos esimerkiksi työpaikan kahvitauolla yhteistä puheenaihetta ei tahdo löytyä, kannattaa kertoa koiran edesottamuksista. Pian muidenkin ilmeet kirkastuvat ja koirajuttujahan riittää.

Maarit Kautto

18.2.2011 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva