Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Tuskailua

Kuva: Tuskailua

Onko Suomen kansa vihdoin heräämässä? Näin voi kysyä torstaina julkistetun MTV 3:n vaaligallupin perusteella. Siinä kokoomuksen kannatus on laskenut jo alle 20 prosentin eli 19,8:aan. Kokoomuksen lento näyttää katkeavan vaalien lähestyessä.
Fan-tas-tista, kuten Jyrki Katainen (kok) tapaa sanoa.

Vaikka tuore galluptulos poikkeaakin selvästi muista viime aikojen gallupeista erityisesti sosialidemokraattien ja keskustan välisessä kilpajuoksussa, niin kokoomuksen ”kauniit - ja rohkeat” -ilmiön hiipuminen lämmittää aina mieltä muualla paitsi kokoomuksessa.
Yleisradion pari viikkoa sitten julkistaman gallupin mukaan demarit olivat ohittaneet keskustan toiseksi suurimpana puolueena. Demarien kannatus oli silloin 18,9 prosenttia, kun se uusimman tiedon mukaan olisi 17,3.

Keskustan kannatus oli pari viikkoa sitten 18,5 prosenttia, kun se nyt oli noussut 19,3 prosenttiin - vain 0,5 prosenttiyksikön päähän kokoomuksesta.

Perussuomalaisten kannatusnousu ei edes enää yllätä. Nyt se oli noussut 17 prosenttiin, eli vain 0,3 prosentin päähän demareista. Pari viikkoa sitten persut saivat 16,6 prosentin kannatuksen.

Ota noista sitten selvää. Kaikkein varmimmalta gallupien perusteella näyttää kuitenkin se, että kokoomuksen kannatus laskee kuin lehmän häntä, ja perussuomalaiset ovat edelleen huimaavassa nousussa.

Siinä missä perussuomalaisten nousu on kohonnut Timo Soinin ja kumppaneiden päähän jo varomattomuuteen (kuten Metalliliiton ilmasto-ohjelmasta kopioitu ”Soinin ohjelma”) saakka, alkaa kokoomuksen johto olla jo tuskaisissa paniikkitunnelmissa.

Mutta eipä kykypuolueen laskusuhdanne ole ihme. Tyhmempikin huomaa, että jotakin on pielessä, jos ainoastaan kokoomus on eduskunnan välikysymyskeskustelussa sitä mieltä, että suomalaisten tuloerot ovat kaventuneet, ja kaikki muut puolueet - myös kokoomuksen hallituskumppanit - ovat päinvastaista mieltä.

Kokoomuksen pitää ilmeisesti kantapään kautta ellei peräti Siperiasta asti hakea oppi siitä, ettei tavallisen suomalaisen arki ole välttämättä ruusuilla tanssimista. Suomessa on miljoona köyhää, ja 400 000 joutui viime vuonna turvautumaan toimeentulotukeen. Vielä useampi on käynyt turhaan toimeentulotukiluukulla. Ihmisten hätä on todellista jopa niin sanotuissa keskiluokkaisissa perheissä.

Samaan aikaan kokoomus tarjoaa Kataisen johdolla veromallia, joka erilaisine tasaveroineen tekisi juuri pienituloisen elämästä entistä kalliimpaa. Vähemmän fan-tas-tinen yhtälö. Paljon paremmalta maistuu Jutta Urpilaisen lääke, jonka mukaan verot on kannettava jokaisen maksukyvyn mukaan eli progressiota on laajennettava muihinkin kuin palkkaveroihin.

Toisaalta, Suomessa elää myös satoja tuhansia ellei miljoona sellaistakin, joilla menee taloudellisesti hyvin. Iso osa heistä äänestää luonnollisesti kokoomusta, sillä juuri heidän etujaan kokoomus ensisijaisesti ajaa sosiaalisista puheistaan huolimatta. Näillä äänillä kokoomuksen alamäki tuskin nykyisestä enää kovin paljon voimistuu. Sen verran hyvin puolue on pelinsä pelannut.

Huhtikuun eduskuntavaaleihin on nyt aikaa 65 päivää. Sinä aikana ehtii tapahtua paljon myös puolueiden kannatuksessa, ja varmastihan tuo mitataan vaalipäivänä 17. huhtikuuta.

Näyttää kuitenkin siltä, että suurimman puolueen asemasta kilpaileekin kolmen sijasta neljä.

Itse en jaksa uskoa kuitenkaan siihen, että perussuomalaiset pystyisivät kirimään suurimmaksi, mutta demareilla ja keskustalla on vielä täydet mahdollisuudet ohittaa kokoomus.

Käy vaaleissa kuinka tahansa, ovat niiden jälkeen aloitettavat hallitusneuvottelut joka tapauksessa mielenkiintoiset.
Mielenkiintoa on mm. siinä, kuinka pahasti jo rakoilemaan alkaneet kokoomuksen ja keskustan välit rikkoutuvat vaalikamppailun aikana. Onko niistä enää hallituskumppaneiksi huhtikuun jälkeen? Tai löytävätkö demarit ja perut toisensa.

Luoja armahtakoon meitä suomalaisia joka tapauksessa toistamiseen nykyiseltä hallituspohjalta.

Jukka Vilponiemi

11.2.2011 08:40

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva