Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kokovartaloministeri ja hänen kabinettinsa

Kuva: Kokovartaloministeri ja hänen kabinettinsa

Nykyään kun kansalaisten yhteiskuntatietoisuus on mitä on, politiikassa pelataan entistä enemmän mielikuvilla, henkilökeskeisyydellä ja kaikenlaisella pinnallisuudella. Edessä on aika, jolloin mainostoimistot taas panevat parastaan mielikuvamarkkinoilla.

Ehkä muistin virkistämiseksi kannattaa hieman pöyhäistä paria asiaa menneeltä nelivuotiskaudelta. Mitä on jäänyt päällimmäiseksi mieleen?

Eipä juuri muuta kuin vaalirahaskandaali, jossa tiivistyi todella pahasti pitkään jatkunut poliittisen moraalin rappio. Nykyinen porvarihallitus menetti heti kautensa alussa luottamuksensa, kun kävi ilmi, että hallituspuolueiden vaalirahoittajina hääri joukko epämääräisiä liikemiehiä.

Nähtäväksi jää, millaisen tuomion kansalaiset eduskuntavaaleissa antavat. Jos viimeaikaisia gallupeja on uskominen, protesti purkautuu ainakin osaksi perussuomalaisten kautta. Huhtikuun vaalit on haluttu nähdä eräänlaisena vedenjakajana entisen ja uuden poliittisen kulttuurin välillä.  Niissä ratkaistaan, mikä muuttuu vai muuttuuko mikään.

Pahiten vaalirahaskandaalissa ryvetti itsensä keskustapuolue, jonka salaiset rahavirrat päätyivät poliisitutkimukseen ja nyt vaalien alla ensimmäisiin syytteisiin.

Tämä vaalikausi tullaan muistamaan myös kautena, jolloin kuilu rikkaiden ja köyhien välillä entisestään syveni. Nykyinen porvarihallitus on erityisesti ansioitunut köyhän kurittamisessa. Samalla kun hallitus on suosinut veronalennuksin hyvätuloisia, se on kasannut taakkaa pienituloisille erilaisten kulutusverojen muodossa. Varsinkin ylimmän tuloluokan tulot ovat kasvaneet niin huimasti, että keskiluokkaakin alkaa jo hirvittää.

Hyvinvointiyhteiskunnalle porvarihallituksen verolinjasta on ollut päinvastaisista puheista huolimatta merkittävästi haittaa, koska veroja on kevennetty jo liikaa, jotta hyvinvointipalvelut voitaisiin edes nykyisellään säilyttää.


Verotuksen tulisi olla paitsi tehokas myös oikeudenmukainen ja sen tulisi perustua verotettavien maksukykyyn. Suurituloisten verotuksen keventäminen lyö korvalle juuri tätä oikeudenmukaisuusperiaatetta. Kun porvaripuolueet perustelevat veronkevennyksiään uusilla työpaikoilla, niin voi kysyä, missä se näkyy.


Ansiotuloverotuksen alentamisen vastineeksi korotetut kulutusverot koskettavat pahiten juuri pienituloisia, koska köyhällä kansanosalla kaikki tulot menevät kulutukseen. Energiaveron korottaminen vuodenvaihteessa viidenneksellä on tästä hyvin kuvaava esimerkki. Sillä maksettiin työantajalta poistettu Kela-maksu.

Porvarihallitus sai perintönä edelliseltä hallitukselta kolmen miljardin euron ylijäämäisen budjetin. Nyt se jättää seuraajalleen perinnöksi kahdeksan miljardia alijäämää. Talouskriisinkin hoidon huomioon ottaen tämä tuntuu kohtuuttomalta.


Vaaleihin mennessä hallitus tulee viimeiset puolitoista vuotta esittäneeksi rampaa ankkaa. On hoideltu rutiiniasioita, mutta siirretty kaikki merkittävät päätökset mikä milläkin verukkeella seuraavalle hallitukselle. Hallituksen työskentelyä vaikeutti myös vaihe, kun odotettiin pääministeri Matti Vanhasen seuraajaa. Kului yli puoli vuotta, ennen kuin keskusta sai valituksi maalle uuden pääministerin, Mari Kiviniemen.


Tämän hallitus on puolestaan varonut jokaista päätöstä, joka saattaisi olla vallassa olevien puolueiden kannatukselle haitaksi. Kun sama koalitio haluaa jatkaa vielä vaalien jälkeenkin, on syytä kysyä, kuinka pitkälle tulevaisuuteen kansakunnan kannalta vaikeat ratkaisut oikein aiotaan lykätä.

Mielikuvapolitiikasta puheen ollen, millainenkohan mielikuva muuten pyöri Keskon pääjohtajan Matti Halmesmäen silmissä, kun hän tituleerasi pääministeriä kokovartaloministeriksi?


Mari Kiviniemi lienee provosoinut Halmesmäkeä kuten muitakin sovinisteja nuorekkaalla pukeutumisellaan, josta ansio kuuluu hänen personal shopperilleen puoluetoimistosta.


Toivottavasti kokovartaloministerikeskustelusta sentään opittiin jotakin: Pääministeri on instituutio, jota julkisissa tilaisuuksissa on syytä kohdella kunnioittavasti. On hän sitten mies tai nainen.


Vai pantaisiinko hallituksen miesministerit samalle viivalle ja tarkasteltaisiin vähän, kenellä on leveimmät hartiat, kapein lantio ja tiukin peppu?

Ulla Turkki

4.2.2011 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva