Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Ei kirvestä kiveen

Kuva: Ei kirvestä kiveen

Kirjoitin viikko sitten tällä palstalla mm. että perussuomalaiset ovat nousseet uusmaalaisen Timo Soinin vanavedessä hätyyttelemään suurten puolueiden kannatusta, mutta koska Soinia ei voi äänestää Satakunnassa, ei puolueelle odoteta alueellisesti veret seisauttavaa vaalivoittoa.

Vertasin sillä perussuomalaisten kannatusta vihreiden kannatukseen Satakunnassa, koska ympäristöpuolueeltakaan ei odoteta sanottavaa kannatuksen kasvua vaalipiirissä.

Sain kolumnistani mm. sellaisen lukijapalautteen, että ”nyt iskit kirveesi kiveen, sillä unohdit Joutsenlahden”.
Nimetön palautteen antaja ilmeisesti tarkoitti Kankaanpään perussuomalaista Anssi Joutsenlahtea, jolla toden totta saattaa olla hyvätkin mahdollisuudet lunastaa paikka eduskunnassa ja pudottaa saman tien yksi kepulainen.

Joko palautteen antaja oli lukenut kolumnini hätäisesti, tai hän jätti tarkoituksella huomiotta sen toteamuksen, että jos joku nappaa Satakunnan suurilta puolueilta paikan, se lienee Soinin porukka eli siis perussuomalaiset.

En ottanut kantaa siihen, kuka tuo läpi menevä persu on, enkä ota nytkään. En myöskään pidä välttämättä veret seisauttavana vaalivoittona sitä, jos perussuomalaiset Satakunnasta ottavat yhden paikan. Onhan sen edeltäjällä SMP:llä ollut aikanaan kaksikin paikkaa, ja yksi puolueen kansanedustajista oli juuri Anssi Joutsenlahti.

En siis iskenyt kirvestä kiveen, ja sitä paitsi vaalit ovat vielä käymättä.

Tällä haavaa perussuomalaiset ratsastelevat vasta sellaisella ”vaalivoitolla”, joka on gallupien antama. Yhtään ääntä ei ole vielä annettu.

Persujen kannatuslukemat ovat kovia, kuten tuore Helsingin Sanomien gallupkin kertoo. Puolue on sen mukaan enää kahden prosenttiyksikön päässä demareista, ja 2,1 prosenttiyksikön päässä kepusta. Kokoomus on vielä turvallisen tuntuisen matkan päässä persuista, mutta ökypuolueenkin vauhti on hiipunut vaalien lähestyessä.

Huhtikuun eduskuntavaaleihin on aikaa 79 päivää, ja ainakin periaatteessa kaikki on vielä mahdollista - myös se, etteivät gallupeissa perussuomalaisia kannattavat lähdekään vaaliuurnille lupaamassaan tahdissa.

Valtamedia on pauhannut, että valtakunnallisesti persut ovat syömässä erityisesti demarien kannatusta.

Voi olla, mutta toisaalta tuntuu eriskummalliselta, että neljä vuotta oppositiossa ollut SDP joutuisi sijaiskärsijäksi hallituspuolueiden, erityisesti kokoomuksen ja keskustan tällä kaudella tekemistä virheistä. Yhtä lailla tuntuu oudolta, kun Kymenlaakson paperitehtaiden työttömiksi jääneet miehet ja naiset syyttävät sosialidemokraatteja siitä, että suurpääoma on lakkauttanut tehtaita ja tehnyt ihmisistä työttömiä.

SDP on möhlinyt paikassaan, mutta siitä ei demareita voi syyttää.

Jos entiset ja nykyisetkin paperimiehet taas syyttävät omaa Paperiliittoaan siitä, ettei se ole suojellut jäseniään, niin silloin on väärä osoite arvostella sosialidemokraattista puoluetta. Vaikka demarit johtavatkin Paperiliittoa, tekee ammattiliitto kuitenkin omaa työtään, ja puolue omaansa.

Satakunnassa voidaan demarivetoista ay-liikettä tai SDP:tä syyttää vielä vähemmän työttömyydestä kuin Kymenlaaksossa. Suuret tehtaat lopetettiin maakunnasta käytännössä jo 1970- ja 1980-luvuilla. Silloin lopettajina olivat puhtaasti pääomapiirit kuten Rosenlewit ja Rauma-Repola.

Suurin osa Satakuntaan jääneestä suurteollisuudesta on ulkomaalaisessa omistuksessa. Nämä kasvottomat omistajat eivät kysy SDP:ltä jos ei kokoomukseltakaan, voivatko he lopettaa tehtaansa. Eivätkä ole suomalaisetkaan pääomapiirit kysyneet Jutta Urpilaiselta, voivatko he siirtää tuotantonsa Suomesta Intiaan.

Kun kirveistä on puhuttu, niin voisi ajatella niinkin, että itse asiassa kirveensä kiveen lyövät duunarit, jos he kuvittelevat lähes puskista nousseiden perussuomalaisten panevan pääomapiirit ruotuun.

Siinä eivät Matti Putkosen opit paljon paina, jos Timo Soini menee hallitukseen kokoomuksen kaveriksi. Unohdetun kansan Pekka Vennamokin pehmeni kummasti, kun hän pääsi ministeriksi ja sitä kautta Telen pääjohtajaksi. Saman tien lopahti puolue.

Onko Vennamon tie myös Soinin tie?

Jukka Vilponiemi

28.1.2011 08:08

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva