Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Vihreää sekoilua

Kuva: Vihreää sekoilua

Tällä viikolla Poriin omaa vaalitoimistonsa avanneet Satakunnan vihreät pyrkivät saamaan Satakunnasta eduskuntaan yhden paikan ellei jopa kaksi. Kovin ovat korkealla puolueen tavoitteet, jos katsoo heidän saavutuksiaan Satakunnassa, erityisesti Porissa, jossa ryhmällä on suurin kannatus. Porissa nimittäin vihreät ovat saaneet aikaan lähinnä vain sekoilua.

Vihreiden tilanne on Satakunnassa vähän samanlainen kuin perussuomalaisten. Valtakunnallisesti vihreät ovat päässeet jopa hallitukseen kokoomuksen apupuolueeksi, mutta Satakunnassa puolue ei ole koskaan nauttinut mainittavaa suosiota.


Perussuomalaiset ovat nousseet uusmaalaisen Timo Soinin vanavedessä hätyyttelemään suurten puolueiden kannatusta, mutta koska Soinia ei voi äänestää Satakunnassa, ei puolueelle odoteta alueellisesti veret seisauttavaa vaalivoittoa.


Niinpä huhtikuun eduskuntavaalien ei odoteta tuovan vihreille edelleenkään paikkaa Satakunnan vaalipiirissä. Puolueen tavoitteet ovat pelkkää haahuilua, johon sillä on toki oikeus. Jos joku nappaa vanhoilta puolueilta yhden paikan, se lienee Soinin porukka.

Kun useissa muissa Euroopan maissa vihreä liike on lähempänä vasemmistoa, ovat elitistiset Suomen vihreät lähteneet oikealle.
Tämä pätee niin valtakunnallisesti kuin useimmissa kaupungeissa, esimerkiksi Porissa. Satakunnassa oikeastaan vain Ulvilan vihreät ja Matti Lankiniemi ovat tehneet yhteistyötä vasemmiston kanssa.


Porissa Maria Väkipartaa pidettiin vielä viime kunnallisvaalien jälkeen nousevana kykynä. Mutta kun hän luopui perhesyistä Porin kaupunginvaltuuston varapuheenjohtajan paikalta, himmeni myös hänen glooriansa.

Eniten Porin vihreistä on pyrkyä ollut lähes kaikkeen Timo Arolla. Hänet  nostettiinkin Väkiparran jälkeen valtuuston puheenjohtajistoon. Lisäksi hän istuu perusturvalautakunnassa.


Kun Aro kokoomuksen ja mm. palvelutoimen apulaiskaupunginjohtajan Aulis Laaksosen (vas) tuella runnottiin viime syksynä kaupungin palkkalistoille perusturvan hallintoa kokoavaksi kehittämispäälliköksi, syntyi jääviysongelma, josta Aro itse tai esimerkiksi kokoomus eivät ole juuri piitanneet.


Aro on istunut siitä lähtien useammalla pallilla kaupungin hallinnossa: keskushallinnolta palkkaa nauttivana virkamiehenä, perusturvalautakunnan jäsenenä sekä kaupunginvaltuuston varapuheenjohtajana, joka voi osallistua kaupunginhallituksen kokouksiin.


Kuntalain mukaan hallintokunnan palveluksessa oleva henkilö ei voi kuulua kyseiseen lautakuntaan.


Muodollisesti Timo Aro on kaupunginhallituksen alainen, mutta hänen työsarkansa on perusturvassa. Jääviys on ainakin lain hengen vastainen. Sosialidemokraatit kiinnittivät asiaan huomiota jo syksyllä kaupunginhallituksessa, mutta kh:n enemmistö ei siihen reagoinut.

Vielä selvempää Aron jääviys on, jos mietitään, miten hän on voinut kaupunginvaltuuston varapuheenjohtajana osallistua kaupunginhallituksen kokouksiin, kun hän on kaupunginhallituksen alainen virkamies.


Asiasta teki oikaisuvaatimuksen vasemmistoliiton Aki Nummelin. Muodollisesti oikaisuvaatimus koskee  kaupunginhallituksen kokousta joulun edellä, kun kh käsitteli valtuuston kiihkeän budjettikokouksen päätöksiä.


Silloin kh jätti porvarienemmistön turvin toteuttamatta valtuuston päätöksiä, jotka taas olivat syntyneet vasemmistokoalition äänin. Tähän kokoukseen osallistui myös tohtorimies Timo Aro.


Sama jääviysongelma koskee myös useita muita kh:n kokouksia, joissa Timo Aro on ollut mukana.


Oikaisuvaatimuksen käsittely saattaa johtaa vielä valitukseen hallinto-oikeudelle, joten Kokemäenjoessa voi virrata paljon vettä, ennen kuin kh:n kokousten laillisuus viime syksyltä saadaan selville. Mutta oma moka.


Vertailun vuoksi kannattaa muistaa, että kymmenisen vuotta sitten sosialidemokraattien Ilona Wessman joutui valitsemaan vastaavassa tilanteessa joko kaupunginhallituksen jäsenyyden tai työnsä kaupungin yhteispalvelupisteen Höövelin palveluneuvojana.


Wessman valitsi kh:n jäsenyyden ja irtisanoutui työstään. Se oli häneltä ehkä pähkähullu ratkaisu, mutta eipä ollut jääviyttä.

Jukka Vilponiemi

21.1.2011 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva