Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Elling hellyttää Porissa

Kuva: Elling hellyttää Porissa

Näytelmälle, jossa pääosassa on kaksi laitoksesta yhteiskuntaan ”kotiutettua” sairaseläkeläistä, ei veikkaisi menestystä maailmalla, mutta näin vain kävi norjalaiselle Ellingille. Elokuvan tuntee moni, ja näytelmääkin on esitetty Suomessakin useassa teatterissa. Nyt se nähdään Porissa.

Elling avaa Porin Teatterin pienen näyttämön kevätkauden 26. tammikuuta.

Teatterin johtaja Patrik Drake luonnehtii näytelmää moderniksi klassikoksi. Ohjaaja Kari Mattila, joka myös näyttelee Ellingin roolin, puolestaan sanoo, että näytelmässä kunnioitetaan kauniisti ihmisiä, jotka eivät ole suoraan normipakasta reväistyjä.

Ellingissä hyväksytään ja siedetään erilaisuutta ja samalla osoitetaan näiden erilaisten ihmisten uskallus, vilpittömyys ja välittömyys.

Norjalaisen Ingvar Ambjorsenin bestseller-romaanin pohjautuva ja Axel Hellsteniuksen käsikirjoittama tarina kertoo kahdesta mielisairaalassa olleesta kaveruksesta Ellingistä ja Kjell-Bjarnesta, jotka yrittävät sopeutua yhteiskuntaan laitosvuosien jälkeen.  

Elling eli eristäytynyttä elämää äitinsä kanssa ja joutui laitokseen äidin kuoltua. Ellingin rajoitukset ovat sosiaalisia, Kjell-Bjarne puolestaan on hieman yksinkertainen. Elling pelkää jo kaupassa käymistä, Kjell-Bjarne halajaa ruokaa ja naisia – ja pelkää jälkimmäisiä. Elling löytää selviytymiskeinoikseen runot, Kjell-Bjarne syömisen ja naimisen.

Kaveruksista huolehtii sosiaaliviranomainen Frank, jota esittää Marko Honkanen. Yläkerran asukasta, raskaana olevaa Reidunia näyttelevät vuoroin Mirva Tolppanen ja Maarit Lehtonen.

Kari Mattila on valinnut näytelmään yhdeksi linkittäväksi tekijäksi Nino Rotan musiikin. Rota on elokuvasäveltäjä, ja Elling on elokuvallinen tarina.

Näytelmän tyylilaji on Mattilan mukaan enemmän kuin arkirealismia.

– Olen käyttänyt tyylittelyä ja siinä on isompi taso joka toivottavasti näkyy.

Lavastus ja puvustus on Christer Låglandin.

Heli Kokko

18.1.2011 15:02

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva