Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Merjan vai oma syy?

Kuva: Merjan vai oma syy?

Suomalaisen yhteiskunnan eriarvoistuminen, tuloerojen ja hyvinvointierojen kasvu, on tosiasia jota enemmistö pitää huonona suuntana mutta aika moni myös vääjäämättömänä ja ehkä jopa hyväksyttävänä kehityksenä.

Tehtyjen vero- ja sosiaalipoliittisten ratkaisujen seurauksena tuloerot ovat palaamassa 50 vuoden takaiselle tasolle.
Köyhyysrajan alapuolelle on pudonnut jo 700 000 suomalaista, ja vaikka köyhyys on niin sanotusti suhteellista, se millä vauhdilla se on lisääntynyt, hakee vertaistaan OECD-maissa.

Markkinavoimat ovat vieneet ja poliittiset päättäjät ovat vikisseet, ja sama meno jatkuu edelleen.
Hallitus on luvannut ajaa heikompiosaisten asiaa, mutta käytännössä teot ovat vähäisiä tai ne vain lisäävät entisestään eriarvoisuutta. Takuueläke on pieni voitto jo alkuunsa surkastuneessa sosiaaliturvauudistuksessa.

Moni ns. parannus on kaikkea muuta kuin parannus. Esimerkiksi aiotut verouudistukset, kuten palkkaveron pienentäminen mutta samalla kulutusverojen kiristäminen vain kasvattaisivat köyhimpien verotaakkaa.

Sata-komitean perusturvajaoston puheenjohtaja Osmo Soininvaara (vihr) väittää ay-liikkeen ja koko vasemmiston jakaneen kansan kahtia, mutta eipä ole kehumista hänenkään ajattelunsa hedelmillä. Lex Soininvaara antaa sosiaalityöntekijöille mahdollisuuden leikata alle 25-vuotiaiden toimeentulotuesta puolet pois. Sosiaalityöntekijät ovat varoittaneet, että laki heikentää jo ennestään syrjäytyneiden nuorten asemaa, koska moni heistä ei pysty hakeutumaan koulutukseen tai työhön ja että laista tulee vain kuntien säästöautomaatti.

EK puolestaan jaksaa jankuttaa, että kuntapalvelut maksavat liikaa ja että näin ollen ne pitää yksityistää ja ulkoistaa, mutta nyt sitten yrittäjät valittavat, että kilpailutuksen takia erityisesti sosiaali- ja terveyspalvelut ovat karkaamassa kansainvälisten hoivayritysten ja pääomasijoittajien kynsiin.

Kun enemmistö on eri mieltä kuin nykyiset johtajansa, luulisi että oppositiossa olisi helppo politikoida ja kääntää kannatus nousuun. Mutta ei, demarien ja muidenkin isojen puolueiden kannatusta valuu muualle, lähinnä perussuomalaisille Timo Soinin tarvitsematta sanoa tai tehdä juurikaan mitään.

Missä vika? Onko se Heli Laaksosen sanastoa lainaten ”Merjan” eli median vika? Ainakin se tekee osansa, jotta ennuste toteuttaisi itsensä: joka päivä otsikot huutavat varsinkin demarien epäonnistumista. Lööppiä revitään milloin mistäkin, avuksi vedetään vaikka kuollut mies kummittelemaan, kuten alkuviikolla.

Vai onko koululaitoksen ja opetuksen vika, kun kansa ei erota hallitus- ja oppositiopuolueita, vaan iso joukko luulee, että SDP on nytkin hallituksessa?

Vai mistä johtuu, että demareihin suhtaudutaan kuin he olisivat samassa kerhossa hallitusherrojen kanssa? Ehkä siitä, että Lipposen johtamat hallitukset olivat 90-luvulla toteuttamassa There is No Alternative -politiikkaa. Sitä ei ole ehkä unohdettu eikä anteeksi annettu.

Usein myös väitetään, että SDP:n aika on ohi eikä suurta projektia enää ole. Mutta edelleen jonkun puolueen pitäisi ajaa heikompien oikeuksia, heikompia eivät vaan enää ole perinteiset palkansaajat vaan pätkä- ja silpputyöntekijät, opiskelijat ja muu prekariaatti ja köyhälistö.

Vaaliohjelmassa pitäisi tehdä mahdollisimman selväksi, ettei kuilun kasvattamista enää hyväksytä, että vaihtoehtoja on useampia kuin yksi.

Nykyisin on tapana pyydellä anteeksi tai ainakin pahoitella kaikenlaisia isompia ja pienempiä, tahallisia ja tahattomia tuhmuuksia ja tyhmyyksiä. Demareiden puoluesihteeri Mikael Jungner ja SDP:n historiaa kirjoittava Mikko Majander keskustelivat hiljan ”merjassa”, kuinka sosialidemokraatit tekivät pahan virheen lähtiessään sisällissotaan 1918. Sota oli ”suurin virhe minkä työväenliike on Suomessa tehnyt” ja ”siitä maksettiin kauhistuttava hinta”.

Anteeksi pyytelyn linja jatkuu. Tälläkin viikolla on pahoiteltu hiljan kuolleen laulajan leskelle aiheutettua mielipahaa, kun oli väitetty, että laulaja olisi halunnut demarien ehdokkaaksi.

Linjaa voisi jatkaa, ja jos ei nyt ihan pyytäisi anteeksi niin ainakin voisi tunnustaa, että virheitä on tehty ja ne halutaan korjata.

Vaaleissa sitten nähdään, antaako kansa anteeksi.

Heli Kokko

14.1.2011 08:38

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva