Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Terve sielu terveessä ruumiissa

Pyhien jälkeen lehdet ovat pullollaan ohjeita siitä, miten jouluna kertyneet liikakilot saadaan pois ja kroppa kevääksi rantakuntoon.

 

Keinoja on niin paljon, että asiaan vihkiytymätön menee sekaisin jo pelkistä dieettien ja ruokavalioiden nimistä kun hiilarit, proteiinit, kovat ja pehmeät tai tyydytetyt ja tyydyttämättömät rasvat menevät sekaisin.


Tuntuu siltä, että neuvoja on yhtä paljon kuin asiantuntijoita. Joku suosittelee leivän jättämistä ja siirtymistä pelkkään lihaan. Toinen suosii kasviksia, kolmas oliiviöljyä, neljäs kotimaista rypsiöljyä. On karppausta ja atkinsia.

Sitten on vielä tipaton tammikuu, jonka aikana pitäisi puhdistaa elimistö viinan kiroilta.


Niin tai näin, mutta laihduttaa pitäisi. Eri asia on, mikä on terveellistä. Sitä eivät tunnu aina lääkäritkään tietävän.

Otetaanpa esimerkiksi paljon puhuttu Välimeren ruokavalio, jota on yritetty tuoda Suomeen jo vuosien ajan. Sitä on mainostettu ihmiselle ehkä kaikkein terveellisimmäksi ruokavalioksi, jossa lihan, kalan, vihannesten, rasvojen ja viinin suhde on ihanteellinen.
Runsaalla vihannesten, hedelmien, palkokasvien ja viljan käytöllä, kohtuullisella kalan syönnillä ja nauttimalla punaista lihaa vain harvakseltaan, korvaamalla margariini oliiviöljyllä ja juomalla kohtuullisesti viiniä pitäisi saada keho niin sisäisesti kuin ulkoisesti timmiin kuntoon.


Välimeren ruokavalion pitäisi mm. vähentää sydäntautien vaaraa, auttaa painonhallinnassa sekä ehkäistä diabetesta ja jopa joitakin syöpäsairauksia. Sen avulla luvataan myös mielen ja järjen kirkkautta ja pienempää riskiä sairastua esimerkiksi Alzheimerin tautiin.
Nuo ovatkin kauniita tavoitteita, eikä niiden toteutumista pidä epäillä. Kokonaan toinen asia on, miten välimerellinen tunnelma saadaan sovelletuksi Suomeen, ja mitä se maksaa.

Oliiviöljyn paremmuuden nimiin on vannottu Suomessakin kauan, kunnes viime vuonna julkistettiin tutkimus, että edullisempi kotimainen rypsiöljy on sittenkin terveellisempää. OK.


Vihannesten ja kasvisten syönti on tunnetusti terveellistä, mutta kotimaisia laadukkaita vihanneksia saa ansariviljelyn lisääntymisestä huolimatta edullisesti käytännössä vain puoli vuotta. Toinen puoli eletään hailakoiden lentotomaattien ja vetisten kurkkujen varassa. Ei innosta.


Kalaa kehotetaan syömään kohtuullisesti, mutta mikä on kohtuus, kun terveysviranomaiset kieltävät syömästä liian usein Itämeren kalaa, ja halvin myytävä kala alkaa olla Norjasta lennätetty kassilohi.


Punaista lihaa pitäisi käyttää harvakseltaan, mutta kaupan tarjousjauheliha on paikoin niin edullista, että hinta vie kielen mennessään.


Sitten on alkoholivalistus. Punaviiniä pitäisi suosia, ja valtiollinen Alko antaa toinen toistaan parempia vinkkejä oikeasta viinistä oikean ruoan kanssa. Samaan aikaan Alko yhdessä Pekka Puskan kanssa kehottaa vähentämään alkoholin kulutusta.

Kannattaa pohtia myös sitä, kuinka paljon paremmassa kunnossa Välimeren maiden asukkaat todella ovat verrattuna meihin suomalaisiin ja miksi.


Välimeren ruokavalio on yhdistetty erityisesti Kreikkaan, jossa pitäisi asua onnellisia ihmisiä finanssikriisistäkin huolimatta.
Heidän hyvästä terveydestään on tehty paljon tutkimuksia ja kirjoitettu kirjoja, ja niiden mukaan kreikkalaisia pidetään terveempinä kuin esimerkiksi suomalaisia.


En ole käynyt koskaan Kreikassa mutta kylläkin muualla Välimeren rannalla. Kuinka ollakaan, olen tavannut siellä pilvin pimein kaltaisiani keski-ikäisiä miehiä, joiden iso vatsa roikkuu ja hiukset harvenevat. Oleellisin ero lienee se, että he kantavat kehonsa iloisin mielin, ehkä pikku hiprakassakin, vaikka nauraessa vatsa tutisee valkoisen kiristävän paidan alla.


Rantaleijonat ovat toki asia erikseen.


Olen valmis väittämään, että Välimeren aurinko pitää sikäläiset iloisempina kuin Itämeren aurinko meidät, ja myös eteläeurooppalaisella luonteella on jotakin tekemistä sillä, että he voivat henkisesti paremmin kuin me pohjoisen jurot suomalaiset. Silloin sydänkin voi paremmin.


Kun sielu on terve, on ruumiskin terve. Noin yleisesti ottaen.

Jukka Vilponiemi

5.1.2011 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva