Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Luita myöten

Kuva: Luita  myöten

2000-luvun ensimmäinen vuosikymmen vetelee viimeisiään. Tällä hetkellä koko vuosikymmenen ajan keskustelua herättäneestä ilmaston lämpenemisestä ei ole tietoakaan, sillä kunnon suomalaiskansallinen paukkupakkanen on viilentänyt olotilaamme jo useamman viikon. Jälleen kerran on vuotuisen tilinpäätöksen aika itse kullakin. Vuoteen mahtuu varmasti hetkiä laidasta laitaan. Olemme saaneet nauttia iloisista tunnelmista, mutta myös surulliset jaksot kuuluvat vuotuiseen kiertoomme, valitettavasti.

Omaa kuluneen vuoden kertausta olen saanut koota kivuliaissa tunnelmissa, kaksi kylkiluuta murtuneena. Tässä on taas paljastunut vanha perustotuus terveyden tärkeydestä. Toinen perustotuus, joka on näinä päivinä tullut pieneen mieleen, on kovan kiireen ja kohinan välttäminen kaikessa toiminnassa. Jouluaattona lähipiirin joulunvietossa upean jouluisen kattauksen odottaessa, anopin jo toistamiseen kehottaessa pöytään, ei kannattaisi juosta yläkerrasta liukkaat villasukat jalassa puisiin portaisiin. Ne portaat ovat nimittäin verrattavissa luistinrataan, josta saa kunnon lennon portaiden alapäähän kaikkine mausteineen!
Tässä sitä sitten popsitaan kipulääkkeitä, jotta elämän perusjutut istumisineen, nukkumisineen saatikka vessassa käymisineen onnistuisivat edes tyydyttävällä tavalla. Voipa se sukkien jalkaan laittaminenkin aikuisella miehellä olla vaikeaa! Ihmetellä sopii myös sitä asiaa, miksi olemme laittaneet lusikat, haarukat sekä muut tarpeelliset välineet laatikoihin aivan liian alas. Pakko tunnustaa, mutta kyllä voi iso mies olla kipujensa kanssa avuton!

Toisaalta tämän jouluisen tapahtumaketjun kuluessa olen päässyt konkreettisesti testaamaan tulevan terveydenhoitolain toimivuutta ja kiemuroita jo etuajassa. Hämäläisissä maisemissa joulua viettävä satakuntalainen yrittää ensin sinnitellä kipujensa kanssa ilman julkista terveydenhuoltoa, mutta seuraavana päivänä kivuille periksiantaneena on pakko hakeutua tutkituttamaan vammojen vakavuus. Kipujen yltyessä ilman suurempaa harkintaa suunnaksi otettiin sitten suoraan Tampere, jossa ystävällinen virkailija kovasti ihmetteli ilmestymistämme sinne Mäntän sijaan. Siinä sitä sitten totesin, ettei Mäntässä taideta kuvata juuri nyt ja tässä sitä ollaan. Tallia etsitään, kuten Maria ja Joosef pari vuosituhatta aikaisemmin. Homma toimi kuitenkin kiitettävällä tavalla ja arvostukseni akuuttia julkista terveyspalvelua kohtaan vain vahvistui. Virolainen päivystävä keikkalääkäri oli erittäin ammattitaitoinen kaveri. Eikä puhettakaan maahanmuutto-ongelmasta eikä harmaasta taloudesta. Tulevassa terveydenhoitolaissahan on jossain vaiheessa ilmeisesti tulossa vaihe, jossa terveyspalveluja tarvitseva voi hakeutua itse haluamaansa paikkaan saamaan hoitoa. Kaiken kaikkiaan sosialidemokraattinen kroppani alkaa päivä päivältä voida paremmin, mutta sukset selkeästi huutavat varastossa ladulle pääsyä.

Sosialidemokraattisessa palapelissämme olemme kuluneen vuoden aikana saaneet sovitella palasia kohdalleen siinä enemmän tai vähemmän onnistuen. Joensuun puoluekokouksessa palaset löysivät paikkansa pienen sovittelun jälkeen ja kotimatkalle saatiin lähteä luottavaisissa tunnelmissa. Oppositiopolitiikan palapeliä emme valitettavasti ole saaneet kuluneen vuoden aikanakaan vielä kuntoon. Kai se vaan on myönnettävä, että pitkä hallitusrupeama on vieraannuttanut meidät demarit ärhäkän oppositiopolitiikan hoitamisesta. Emme ole pystyneet käyttämään mahdollisuutta täysin hyödyksemme, se on reilu totuus.
Satakuntalaisen sosialidemokratian jatkokuvioita ajatellen suurin miinusmerkki on selkeästi pää-äänenkannattajamme Uuden Ajan tilanne. Toivottavasti edes jollain tavalla pystymme saamaan kovassa kilpailutilanteessa sanomaamme kansalle, kun lehden ilmestyminen kolahduttaa postilaatikon kantta vain kerran viikossa. Kovasti jurppii tämä tilanne kokonaisuudessaan. Olo on kuin Mietaan Jussilla, kun ruotsalaista vastaan hiihti vanhoilla puusuksilla. Haaste on kova paitsi Uuden Ajan väelle, myös koko satakuntalaiselle sosialidemokratialle.

Kaikesta huolimatta nyt suunnataan katseet kevääseen ja isketään isompaa vaihdetta silmään määränpäänä menestys kevään vaalikarkeloissa. Luita myöten !

Demarinpunaista menestyksekästä Uutta vuotta 2011 !

Harri Lehtonen

31.12.2010 08:31

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva