Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Tilinpäätös

Kuva: Tilinpäätös

Kun joulu on vietetty ja vanha vuosi vetelee vääjäämättä viimeisiään, on tapana tarkastella kulunutta vuotta: mitä se on antanut itse kullekin ja kaikille yhteisesti.

Tosin henkilökohtainen tilinpäätökseni on niin kehno, ettei sitä tohdi kunnolla edes ajatella saati kailottaa muille. Turvallisempaa onkin tarkastella mennyttä yleisellä tasolla kuten esimerkiksi sitä, mitä yhteiskunta on antanut meille tavallisille tallaajille tai mitä me olemme antaneet yhteiskunnalle.

Katsoopa asiaa kummin päin tahansa, ei tilinpäätös ole tavallisen palkansaajan näkökulmasta kummoinen. Valittamiseksi tämä taitaa mennä.

Vaikka talousoppineet sanovat, että taantuma on ohitettu, eikä porvarihallituksen mielestä ole enää tarvetta edes elvytykselle, ei sitä juuri huomaa käytännön elämässä.

Työttömyysaste on pysynyt korkealla, kun pörssiyhtiöissä ensisijaisena tavoitteena on huolehtia osakkeiden arvosta ja johtajien bonuksista. Osassa pienempiä yrityksiä taas lasketaan, että on helpompaa vähentää henkilöstökuluja kuin etsiä muita selviytymiskeinoja. Tuloerot ovat kasvaneet kun rikkaat ovat rikastuneet ja köyhät köyhtyneet.

Vähissä ovat olleet ne ilonaiheet, joita hallitus on kansalle tarjonnut. Ja jos jotakin on saatu, ollaan se seuraavassa hetkessä ottamassa pois.

Pientä helpotusta kansalaisen arkeen toi kesällä arvonlisäveron alennus, mutta kesti vain puoli vuotta, ennen kuin kokoomuksen puheenjohtajan, valtiovarainministeri Jyrki Kataisen tilaama vero-ohjelma enteili niin alvin kuin muidenkin kulutusverojen reipasta nousua.

Aikanaan työväenpuolueeksikin itseään mainostanut kokoomus on hallituksen todellisena vallankäyttäjänä suosinut hyväosaisia ja työnantajia. Samaan kansan kyykytykseen on osallistunut keskusta, mikä on näkynyt myös sen kannatuksessa.

Hallitusta muodostettaessa keskusta oli pääministeripuolue ja on sitä toki edelleen. Matti Vanhasen (kesk) pääministerikaudella kokoomus otti kuitenkin todellisen vallan, kun Vanhanen keskittyi lähinnä yksityiselämänsä kiemuroihin.

Kesällä keskustan puoluekokouksessa uudeksi puheenjohtajaksi ja pääministeriksi huudetun Mari Kiviniemen (kesk) odotettiin tuovan tilanteeseen muutosta. Kiviniemi ottikin paikkansa pääministerinä, mutta hän näyttää edustavan kuitenkin niin oikeistolaista, kaukana pellervolaisuudesta olevaa ajatusmaailmaa, ettei se juuri eroa kokoomuslaisuudesta. Niinpä hallituksessa näyttää jatkuvan sama meno ensi huhtikuun eduskuntavaaleihin saakka.

Oppositionkaan tilinpäätös ei ole hääppöinen. Koko vasemmiston kannatus on historiallisen alhaalla, kun pääoppositiopuolue SDP ei ole saanut omaan kannatustaan nousuun.

Tilanne oli karata kokonaan käsistä, kun uudeksi puoluesihteeriksi kesällä valittu Mikael Jungner julisti sosialidemokraatit rakkauden puolueeksi. Rakkaus on toki elämän suola, mutta nälkä ei lähde naimalla ainakaan maakunnissa.
Kun puheenjohtaja Jutta Urpilainen valitutti Eero Heinäluoman eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi, palautui demarijohto asialinjalle, ja viimein syksyllä SDP julistautui taas työn puolueeksi.

Se, riittääkö uusi ohjelmajulistus nostamaan demarien kannatusta eduskuntavaaleihin ja lyömään kiilaa porvaripuolueiden kannatukseen, on toinen asia. Toivottavasti näin tapahtuu, sillä nykyisen porvarihallituksen politiikalla tavalliset suomalaiset voivat sanoa vain että ”viitti kitusti”.

Perussuomalaisten Timo Soinia on huudettu messiaaksi, jonka pitäisi pelastaa Suomi. Vaikka Soinin johtamien perussuomalaisten kannatus on ollut koko vuoden nousukiidossa, ei hänen varaansa kannattaisi suuria laskea. Brysselin ja Helsingin väliä lentelevän Soinin kieli on ymmärrettävää, mutta pelkillä sanoilla ja iskulauseilla ei hyvinvointia rakenneta.

Mitä me kansalaiset sitten olemme antaneet tänä vuonna yhteiskunnalle?

Tietysti veromme ja yhä pitkäkestoisemman työuramme, jos työtä on. Muutahan meidän ei tarvitse antaakaan, sillä mehän se yhteiskunta olemme.

Joskus vain tuntuu siltä, etteivät päättäjätkään tätä aina muista.

Jukka Vilponiemi

28.12.2010 08:57

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva