Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kuluttajien usko Suomen talouteen heikkeni rajusti

Kuluttajien luottamus koko maan talouden ja työttömyyden kehitykseen heikkeni rajusti joulukuussa. Sen sijaan kuluttajien käsitykset omasta taloudellisesta tilanteestaan ja sen näkymistä heikkenivät vain hieman ja pysyivät Tilastokeskuksen maanantaina julkaistun kuluttajabarometrin mukaan edelleen selvästi pitkän ajan keskiarvon yläpuolella.

 

Käsityksissä koko maan talouden ja työttömyyden kehityksestä tapahtui kuukaudessa suurempi muutos alaspäin kuin kertaakaan kuluttajabarometrin historian aikana. Nykyistä barometria on tehty syksystä 1995 lähtien.

Kuluttajabarometrin mittauksissa käsitykset koko maan talouden kehityksestä heilahtelevat aina voimakkaammin kuin arviot oman taloudellisen tilanteen muutoksista.

Joulukuussa enää 32 prosenttia kuluttajista uskoi, että Suomen taloustilanne paranee seuraavan vuoden aikana. 26 prosenttia uskoi sen heikkenevän.

Marraskuun mittauksessa myönteiseen kehitykseen uskoi 47 prosenttia vastaajista ja heikompaan kehitykseen vain 13 prosenttia.
Samalla tavalla synkistyivät näkemykset työttömyyden kehityksestä. Joulukuussa 35 prosenttia vastaajista uskoi työttömyyden yleisesti kasvavan vuoden aikana ja vain 25 prosenttia uskoi sen vähenevän. Marraskuussa luvut olivat päinvastaiset.
Työttömyyden uhan omalla kohdallaan kuluttajat arvioivat kuitenkin lisääntyneen vain hieman.

Syksyn ja talven mittaan julkaistuissa talousennusteissa arvioita työttömyydestä ensi vuonna on koko ajan hilattu alaspäin.
Elinkeinoelämän keskusliiton mittaamat yritysmaailman luottamusindikaattorit eivät anna vahvistusta kuluttajien käsitykselle maan talouden kehityksestä ainakaan alkuvuonna. Ne mittaavat odotuksia kolmen kuukauden päähän, kun Tilastokeskuksen kuluttajabarometrissa kysellään nykytilanteen ja menneen kehityksen lisäksi odotuksia vuoden päähän.

Vähittäiskaupan luottamusindikaattori nousi joulukuussa lähelle huippulukemia. Myynti on ollut kasvussa ja kasvun odotetaan jatkuvan. Myynnin kasvua odotetaan myös muissa palveluissa.

Rakentamisessa luottamus seuraavan kolmen kuukauden kehitykseen vahvistui selvästi marraskuun lukemista. Vaikka tilauskirjat eivät vielä ole pitkän ajan keskiarvojen tasolla, henkilöstömäärän odotetaan edelleen hieman kasvavan.

Teollisuudessa tilauskanta ja tuotanto-odotukset olivat joulukuussa edelleen nousussa ja korkeammalla kuin pitemmällä ajalla keskimäärin.

UP/Heikki Lehtinen

28.12.2010 08:42

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva