Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Miltä näyttää tämän vuoden joulupöytä?

Ensi viikonloppuna suomalaisissa kodeissa syödään taas hyvin. Viime vuonna joulukinkkua ahmittiin kuusi ja puoli miljoonaa kiloa. Joulupöytiin on kuitenkin tullut eroja.

 

Vieläkö joulun perinneruuat pitävät pintansa, kotitalousneuvoja Hilkka Huttunen Uudenmaan Martoista?

- Joulu on pitänyt eniten kutinsa suomalaisista ruokaperinteistä. Jotkut eivät toki halua viettää joulua perinteisen kaavan mukaan, tapoja on hyvinkin eksoottisia. Suomi on kansainvälistynyt ja se näkyy myös jouluruuissa.

- Osa haluaa yhä perinteisen joulun ja se tarkoittaa myös joulukinkun syömistä. Lipeäkala kuuluu perinteisiin, vaikka varsinkaan nuoret eivät sitä enää osaa syödä.

Joulukinkku hankitaan seitsemään kymmenestä taloudesta. Miten kinkku päätyi suomalaisten joulupöytiin?

- Kinkun syöminen alkoi varakkaissa perheissä 1800-luvulla. Se alkoi yleistyä kuitenkin vasta 1930-luvun jälkeen elintason parannuttua. Sodan jälkeen alkoi työläisperheissäkin olla varaa kinkkuun. Aiemmin joulupöydässä saattoi olla mitä tahansa lihaa, usein esimerkiksi sian- tai lampaanpää.

- Kinkun päätymiseen suomalaiseen joulupöytään liittyy monia uskomuksia. Yhden legendan mukaan sika ei antanut Jeesuksen nukkua seimessään jouluyötä ja rangaistukseksi se päätyi kristittyjen joulupöytään.

Jos kinkku ei maistu, mitä muuta on tarjolla?

- Löytyy joulupöydistä myös poroa. Myös hanhea ja ankkaa syödään sekä kalkkunaa Amerikan malliin.

- Kasvissyöjille on keittokirjat pullollaan pateita ja erilaisia palkokasveista, soijasta ja tofusta tehtyjä ruokia. Soijamassasta saa myös muotoiltua kinkun näköisen.


Miten jouluruuista saa ekologisia?

- Kyse on pienistä valinnoista. Puuroa keittäessä voi käyttää riisin sijasta ohraa. Kinkussa kannattaa suosia kotimaista. Ennen vanhaan joulupöydissä syötiin sitä, mitä aiemmin syksyllä oli säilötty maakellariin. Jouluruokien teko onnistuu yhä kotimaisilla varastojuureksilla kuten lantuilla, porkkanoilla ja punajuurella.

- Meillä on myös mahtava kotimainen kalavalikoima, jota kannattaa hyödyntää. Ekologista on laittaa ylimääräinen ruoka pakastimeen, ettei joulun jälkeen tarvitse heittää sitä roskiin.

Miltä näyttää joulukattaus tänä vuonna?

- Näyttää siltä, ettei tänä jouluna ole mitään uutta trendiä tyrkyllä. Joskus on yritetty saada esimerkiksi lilaa ja ruskeaa joulupöytään, nyt tekstiilit ovat taas valkoisia, punaisia ja vihreitä. Ehkä nyt, kun ympärillä on hyvin perinteinen joulumaisema, perinteiset joulun värit houkuttelevat myös kattauksessa.

Petra Sneck/UP-Uutispalvelu

 

23.12.2010 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva