Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Päätöksiä joulun valossa

Kuva: Päätöksiä joulun valossa

Kesän lämpimästä auringonpaisteesta tuntuu olevan jo lähes ikuisuus. Pimeä syksy on taittunut valkoiseen talveen jo hyvissä ajoin ennen joulua. Vuosi on ollut poliittisesti äärimmäisen tapahtumarikas.

Löysin jokin aikaa sitten lehtileikkeen työpöydän laatikosta vuosien takaa. Vastavalittuna valtuutettuna minulta kysyttiin uuden vuoden toivetta. ”Jos minulla olisi taikalamppu, toivoisin kaikille rauhaa, lämpöä ja turvallista sekä tervettä elämää.”

Toivon sitä edelleen, kuluneet vuodet ja varsinkin tämän vuoden värikkäät tapahtumat eivät ole sitä ajatusta himmentäneet. Tätä arvomaailmaa olemme myös päätöksenteossa pyrkineet jatkuvasti korostamaan. Hyvänä esimerkkinä siitä on Porin kaupungin talousarvio vuodelle 2011, joka sai sisällökseen mm. lisäsatsauksia perusturvaan ja lasten päivähoitoon.


Niin, kyseiset lisäyksethän eivät tosin syntyneet täydessä kaupunginhallituksen tai valtuuston yhteisymmärryksessä. Olen ihmetellyt ensinnäkin päätösten seurauksena noussutta kuohuntaa. Demokratia on toiminut niin kuin tarkoitus on. Keskustelu lisäysten edesvastuuttomuudesta on tuoreen verotuloennusteenkin valossa melko turhaa. Kaikkien verotulojen kasvu oli kuluneena vuonna 3,2 % ja toteuma talousarvioon nähden positiivinen lähes 10 miljoonaa euroa.


Tämän jälkeen käynnistyi kuitenkin varsin vilkas keskustelu pelastustoimen palvelutasoa, kaupungin keittiötä sekä työterveyshuollon kustannuksia koskevien osien päätösten laillisuudesta. Jälkikäteen saadut selvitykset eivät olleet kaikilta osin kiistattomia ja asioita selvitellään edelleen seuraavassa valtuuston kokouksessa, jonka tehtäväksi todella jää päätöksien uudelleen käsittely.

Laajassa asiakokonaisuudessa melko pieneltä tuntuva kiistely kaupungintalon keittiön kustannuspaikasta antaa joka tapauksessa aihetta pohdintaan kaupunginvaltuuston päätäntävallasta. Mikä sitten onkaan syytä tai seurausta, on tullut aika käsitellä vakavasti koko kaupungin päätöksenteon ja johtamisen kokonaisuutta. Valtuuston roolia ylimpänä päätöksentekijänä ei tule missään tapauksessa vähätellä.


Kysymys lienee loppujen lopuksi myös siitä, millaisiin asioihin valtuusto työskentelynsä suuntaa: kuntaorganisaatioon vai ympäröivään kuntayhteisöön? Paikallisen yhteisön tilaa ja todellisuutta tulisi tutkia entistä herkemmin. Toteutuessaan suuntautuminen saattaisi muuttaa työskentelyä perinteisestä hallinnoinnista kohti mahdollistavaa johtamista ja paikallista asioiden hallintaa.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että hyväksyessään kuntalain tarkoittamia toiminnallisia tavoitteita, jotka ovat ennen kaikkea siis palvelutavoitteita, valtuutettujen tulisi kantaa toiminnan ja talouden yhteen sovittamisen lisäksi huolta nimenomaan siitä, miten nämä tavoitteet vastaavat kuntalaisten todellisiin tarpeisiin ja millaista vastiketta saadaan maksetulle rahalle. Mitä porilainen veronmaksaja todella tarvitsee?


Täysin avoin ja eri näkökulmat huomioonottava keskustelu on joka tapauksessa vielä käymättä. Miten pitkälle olemme ylipäätään valmiita viemään päätöksentekoa luottamushenkilöiden ulottumattomiin? On toki asioita, jotka tulisi siirtää kokonaisuudessaan virkamiesten päätettäväksi. Toisaalta jotkut asiat saattaisivat vaatia enemmänkin kontrollia luottamushenkilöiden taholta. Valtuustolla voisi olla myös ns. interventio-oikeus, otto-oikeus yksittäisen asian käsittelyyn, jos sen alaiset toimielimet poikkeavat valtuuston hyväksymästä periaatepäätöksestä. Aihetta pohdintaan siis on hyvin monesta eri näkökulmasta!

Nyt on kuitenkin aika pysähtyä hetkeksi ja kiittää lämpimästi kuluneesta vuodesta ja erityisesti kaikesta tuesta ja tsempistä. Tästä on hyvä jatkaa!


”Talvisen taivaan kannella, aurinko jo sarastaa. Hiljaa lunta maahan sataa. Kauniisti soi kirkon kellot, käy polkua väki hiljainen. Loistaa valot ikkunoista, kruunaa kirkon valkoisen. Avaa oven narahtaen, astuu valoon kynttilöiden. Istuu alas lumoutuen, kuinka kaunis on valo ikuinen.” (Annu Valo)

Diana Bergroth-Lampinen

23.12.2010 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva