Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Tavaravyöryn sijaan eettinen joululahja

Tavaravyöryn sijaan on mahdollista hankkia myös eettinen tai aineeton joululahja. Eri järjestöjen nettisivujen kautta eettisen joululahjan ostaminen on helppoa. Voit esimerkiksi ostaa jo kaikkea omistavan ystäväsi puolesta lehmän tai vuohen kehitysmaan perheelle. Ystäväsi saa sähköisen tai paperisen joulukortin ja hyvän mielen.

 

Pelastakaa Lapset ry:n Toivekaupasta suomalaiset voivat hankkia läheisilleen eettisiä joululahjoja tekemällä lahjoituksen haavoittuvissa oloissa eläville lapsille. Pelastakaa Lapset ry on kotimainen, poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton lastensuojelujärjestö.

Esimerkiksi 75 eurolla suomalainen lapsi pääsee tukiperheleirille ja saa huolenpitoa ja uusia ystäviä. 32 eurolla yksi Sortavalan huono-osaisen perheen lapsi pääsee kuukaudeksi päiväkotiin. 20 eurolla yksi bangladeshilainen lapsityöläinen voi käydä koulua vuoden ajan ja hän saa mahdollisuuden parempaan elämään.

Planin Usko lapsiin -lahja voi olla vaikkapa vammaisen lapsen kuntoutus, vesipiste, perhepäivä, koululaukku tarvikkeineen, koulustipendi tai terveystarkastus.

Unicefin Pehmeä paketti -verkkokaupasta voi hankkia poliorokotteen, malariaverkkoa, vedenpuhdistustabletteja, polkupyörän tai ravintojauhetta aliravitulle lapselle.

Suomen Pakolaisavun Parempi lahja -verkkokaupan kautta voi lahjoittaa ammattikoulutuksen, ekovessan, ompelutarvikkeita, taimen tai kuokan ja lapion.

Suomen World Visionin Lahjaksi lehmä -lahjakaupan vaihtoehdoista suosituimpia ovat olleet vuohi, lehmä ja vesiputki. Sieltä voi ostaa myös äidinmaidon korviketta, turvallisen synnytyksen, HIV-testin sekä leluja lapsille.

Uusin lahjavaihtoehto on elefanttiaita, jolla suojataan koteja ja viljasatoja villielefanttien hyökkäyksiltä Sri Lankassa. Aidan ansiosta köyhän perheen arki muuttuu turvallisemmaksi, kun lapset voivat leikkiä ulkona eikä toimeentulon tai kodin menettämistä tarvitse pelätä.

Villielefanttien luonnollinen asuinalue on pienentynyt ihmisasutusten levittäytyessä yhä laajemmalle Sri Lankassa. Pahimmillaan välikohtauksissa menetetään ihmishenkiä.

33 eurolla rakennetaan 10 metriä elefanttiaitaa Ehetuwewan ja Galnewan väliselle rajalle. Sähköistetty suoja-aita rakennetaan erityisvalmisteisesta vaijerista, puisista tolpista sekä betonipalkeista.

- Aidoilla on saatu vähennettyä merkittävästi ihmishenkien menetystä ja ne ovat tuoneet turvaa myös elefanteille. Ennen aitoja hyökkääviä norsuja vastaan puolustauduttiin pitämällä kovaa ääntä ja valitettavan usein apuna olivat myös aseet. Yhä monissa aidattomissa kylissä maanviljelijät joutuvat valvomaan öitä tähystyskopeissa, kertoo ohjelmakoordinaattori Juha Valta Suomen World Visionilta.

- Norsut ovat erittäin älykkäitä eläimiä eivätkä ne yritä väkisin pyrkiä aidan läpi. Aidat ovat ystävällinen vaihtoehto niin elefanteille kuin ihmisillekin, sillä ne eivät vahingoita norsuja ja ne ovat taloudellisesti kannattavampi ratkaisu kuin esimerkiksi muurien rakentaminen, Valta selittää.

World Visionin Lahjaksi lehmä -verkkokaupan kautta hankittiin viime vuonna lähes neljä kilometriä vesiputkea Meibekiin Keniaan ja muita eettisiä lahjoja yhteensä 630 000 eurolla. Joulumyynnin aikana hankittiin kaikkiaan yli 18 000 lahjaa.
Yksityishenkilöiden ohella myös yritykset ja erilaiset porukat ilahduttavat entistä useammin eettisillä lahjoilla. Yritysten osuus Lahjaksi lehmä -verkkokaupan joulumyynnistä oli viime vuonna noin viidennes.

Maarit Kautto

17.12.2010 08:12

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva