Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Ei politiikka peliä ole!

Kuva: Ei politiikka peliä ole!

Porin ensi vuoden budjetin valmistelussa, itse viime maanantain budjettikokouksen aikana sekä jälkilöylyissä ovat tunteet olleet pinnassa taholla jos toisellakin ja järki valitettavasti vain osittain käytössä. Tämä on valitettavaa, sillä politiikan ei pidä olla peliä ja teatteria vaan järjen käyttöön ja harkintaan perustuvaa vastuullista työtä hyvinvoinnin varmistamiseksi niin kunta kuin valtakunnankin tasolla.

Porin budjettia valmisteltiin pitkin syksyä, kukin tavallaan, osa puolueista omahyväisesti itseluottamusta uhkuen ja ylimielisyyttä säteillen, osa vakaalla työn otteella ja yhteistyössä yhteistyöhön kykenevien kanssa. Sosialidemokraatit pyrittiin valmistelun aikana kokoomuksen ja sen apupuolueitten toimesta sysäämään sivuraiteelle, statistin rooliin. Toisin kuitenkin kävi. Kolmen muun valtuustoryhmän kanssa tasapuolisesti ja avoimesti neuvotellen muodostamamme koalitio valmisteli joukon parannuksia budjettiesitykseen ja ajoi ne valtuuston kokouksessa myös läpi viimeistä jaetta myöten. Porin vuoden 2011 budjetti saatiin näin kaikki porilaiset huomioivaan muotoon, niin pitkälle kuin se käytettävissä olevin voimavaroin on mahdollista.

Budjetin käsittely sai vähemmistöön jääneitten keskuudessa aikaan hallitsematonta käyttäytymistä. Tappiota oli vaikea niellä. Demokratiassa valtuuston tahdoksi muodostuu kuitenkin aina enemmistön kanta. Tämän tosiasian hyväksymien myös tappiolle jääneitten toimesta on välttämätöntä, muuten ei päätöksenteko toimi. Tilannetta ei paranna turha suunsoitto ja loanheitto. Tämänhän lähes kaikki valtuutetut onneksi oppivatkin yleensä viimeistään ensimmäisen valtuustokauden lopulla. Asioiden hoidon kannalta myös kunkin ryhmän yleisillä toimintaperiaatteilla ja yhteistyöhalulla on suuri merkityksensä.

Keskeistä neljän ryhmän koalition työskentelyssä oli saada kaupunkilaisten perusturvan, eli terveydenhoidon ja sosiaalitoimen rahoitus sellaiselle tolalle, että voidaan katsoa peiliin ja kuntalaisia silmiin. Parin vuoden ajan Porin yhteistoiminta-alueen perusturvalautakunta on joutunut toteuttamaan tehtäväänsä alimitoitetuilla määrärahoilla. Nyt valtuustossa 2 miljoonalla korotetun nettomäärärahan turvin näyttää jonkin verran valoisammalta, vaikka edelleen kasvavan tehtäväkokonaisuuden hoitaminen on taloudellisesti haastavaa. Oli tyrmistyttävää havaita, että erityisesti kokoomus, joka puheissaan mielellään painottaa perusturvan tärkeyttä, ei kuitenkaan ollut valmis hyväksymään koalition esittämään korotusta, vaikka se suuruudeltaan on vain vajaan prosentin verran KH:n esityksestä. Tarvittavat korjaukset ja päätökset on kuitenkin tiukan paikan tullen tehtävä vaikka äänestäen, sillä kaupungin asioita on hoidettava vastuullisesti, ei teatteria esittäen ja peliä pyöritellen, vaikka eräillä tahoilla siihen halukkuutta näyttää olevan.

Määrärahalisäysten lisäksi koalition voimin ajettiin läpi myös joukko budjetin tekstimuutoksia, joilla turvataan mm. huostaan otettujen lasten sijaisperheitten korvausten nosto vähintään valtakunnan keskitasolle, varmistetaan riittävät toimeentulotuen määrärahat, sekä lasten, nuorten ja heidän perheittensä hyvinvoinnin kannalta erittäin keskeisen neuvola-asetuksen toteuttaminen myös Porissa. Myös ikäihmisten neuvolatoiminnan jatkuminen turvattiin. Erittäin merkittävä oli myös puolen miljoonan lisärahoitus päivähoitopaikkojen lisäämiseen, sen sijaan, että olisi tuettu sadalla tuhannella yksityisten päiväkotien toimintaa, kuten kokoomus, keskusta ja vihreät ovat vaatineet. Todelliseen tarpeeseen tulevat myös koalition toimesta lisätyt kaksi nuorisotyöntekijän vakanssia sekä Ruosniemen nuorisotilan avaaminen ensi vuoden aikana. Näin vastataan nuorten tarpeitten lisääntymiseen.

.500Jostakin merkillisestä syystä eräät porilaiset toimittajat ovat jo pitkään viljelleet vihjailuja sosialidemokraattien riitaisuudesta ja mm. valtuustoryhmän hajaannuksesta. Näyttää siltä, että jutut ja tarinat ovat muuttuneet eräitten toimittajien aivoituksissa tosiasioiksi ja näin tilanteesta annetaan harhainen kuva. Ryhmän puheenjohtajana näitä kirjoitteluja suuresti ihmettelen, sillä todellisuudessa ei Porin kaupunginvaltuustossa taida olla toista poliittista ryhmää, joka tänä päivänä pystyisi sellaiseen yhtenäisyyteen ja yksituumaisuuteen kuin ryhmämme on pystynyt. Eheydestämme ja vahvuudestamme kertoo mm, se että ilman yhtäkään lipsumista pidimme kiinni lupauksestamme tukea muita koalitioin ryhmiä heidän budjettitavoitteittensa läpiajamiseksi. Kaikkihan sujui kuten oli sovittu. Nuotituksemme olivat kunnossa ja niitä osattiin lukea oikein.

Viimeisimpien kahden vuoden aikana ei ryhmämme ole tarvinnut yhtään sisäistä äänestystä vaan asiat on sovittu neuvotellen. Tästä ryhmämme ansaitsee hyvän työn sankarin arvon.

Vuosi 2011 tulee Porin valtuustossa olemaan työntäyteinen ja sitä leimaa mm. keskustelu Porin kaupungin hallinnon uudistuksesta ja yleisestä sujuvuudesta ilmapiirimittauksineen, kuntien välinen yhteistyö sekä mahdollisesti jopa kuntaliitoskaavailut.

Tärkeä edellytys tulevien haasteitten hallinnassa myös ensi vuonna on avoin porilainen ote ja valmius vastuunkantoon.

Esa J Anttila

17.12.2010 08:20

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva