Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Arjen ääni eduskuntaan, II

Kuva: Arjen ääni eduskuntaan, II

Viimekertaisessa kolumnissani kerroin suomalaisten arvostamasta toimivasta arjesta ja totesin, että Suomessa on turha odotella koulujen sulkemista sankan lumentulon takia. Vieläkään en sanojani pyörrä, mutta lunta on viime viikkoina saatu paikoitellen liikaakin, ja viikonlopun kolarisuma Etelä-Suomen teillä kertoo jo karulla tavalla palvelujemme riittämättömyydestä. Porin teknisen lautakunnan jäsenenä olen aamuisin päivitellyt lumentuloa ja miettinyt, mistä rahat auraukseen revitään.

Sujuvalla arjella tarkoitan yhteiskunnallisten palvelujen toimivuutta. Huhtikuun eduskuntavaaleissa meillä on paljon pelissä; valitsemme eduskunnan lisäksi uuden hallituksen, ja hallituspohja ja - ohjelma ratkaisevat Suomen suunnan seuraavaksi vaalikaudeksi. Eduskuntavaalit ovat myös pääministerivaalit, ja tämä pitää äänestäjienkin ymmärtää. Nyt olemme jo nähneet tien, jota nykyinen hallituspohja on kulkenut: Suomen suunta on suosinut hyvätuloisia ja tuloerot ovat jatkaneet kasvamistaan. Suomen suunta on saatava käännetyksi!

Seuraavalla hallituksella tulee olemaan tiukkaa, mitään jakovaraa ei ole jäljellä, ja edessä on vain vaikeita ratkaisuja. Uunituore valtiovarainministeriön raportti kertoo vakavaan sävyyn Suomen julkisen talouden kestävyysvajeesta; verotulot eivät riitä palveluihin, eläkkeisiin ja sosiaaliturvaan. Jos mitään ei tehdä, on edessämme hallitsematon julkisen velan kasvukierre. Paineita kasvattaa entisestään väestömme haastava ikärakenne: vanhenemme vauhdilla. Virkamiesten selvitys maalaa ankean kuvan hyvinvointi-Suomen tulevaisuudesta ja jättää huomiotta taloudellisen kasvun mahdollisuuden ja todennäköisyyden.
Miksi meidän demareiden pitäisi olla mukana seuraavassa hallituksessa, jos edessä on vain kipeitä päätöksiä ja todennäköisesti myös kipeitä leikkauksia? Eikö olisi viisasta seurata sivusta? Ei, vaan meitä tarvitaan oikeudenmukaisemman yhteiskunnan takuumiehiksi. Jos SDP joutuu katselemaan seuraavankin vaalikauden oppositiosta maamme kehitystä, on Suomen suunta karu. Oikeudenmukaisuutta edistävä hyvinvointivaltiomme on vaarassa jäädä lopullisesti historiaan. Nyt on vielä mahdollisuus kurssin korjaamiseen. Tämä pitäisi äänestäjien muistaa!

Uskon vahvasti suomalaisten haluun maksaa veroja, jos vain verovarojen vastineeksi saadaan palveluja: päivähoito, koulutus, terveydenhoito, vanhuspalvelut ja sosiaalipalvelut on pystyttävä järjestämään tarvitseville. Olen aina ärsyyntynyt verotilastovertailuista eri maiden välillä, jos tuijotetaan vain veroastetta eikä kerrota, mitä veroilla kustannetaan. Silloin luodaan väärä kuva kansalaisten todellisuudesta ja hyvän elämän mahdollisuuksista.

Suomalaisten mielestä verotuksen tulee kuitenkin olla oikeudenmukaista ja sen on perustuttava kansalaisten maksukykyyn; tyhjästä on turha yrittää nyhjäistä. Oikeudenmukaisen verotuksen on pikemminkin pystyttävä tasoittamaan tuloeroja, ja tämä tarkoitushan on progressiivisella verotuksella. Tai ainakin oli. Verotuksen progressiivisuutta on meillä järjestelmällisesti purettu, ja suomalaisten verotus on uhkaavasti muuttunut tasaveroksi. Progressiivisen valtion tuloveron kevennyksiä on perusteltu mantramaisesti työntekoon kannustavuudella.

Kannustavuus kuitenkin ontuu, koska samalla on jouduttu nostamaan kuntaveroa, arvonlisäveroa, energiaveroa ja veroluonteisia maksuja… Nykyinen veropolitiikka on ollut tietoinen valinta, ja jos vaaleissa meille käy huonosti, jatkuu vastaava meno. Verotuksen tulontasauksesta on nykyinen hallitus halunnut eroon, valitettavasti.

Vuonna 2011 suomalaisten eriarvoisuus on vain kasvussa. Korkeimman ja matalimman kuntaveron ero on jo yli 5 prosenttiyksikköä, joten suomalaiset eriarvoistuvat kovaa vauhtia myös alueellisesti. Kansalaisten oikeustajun mukaista on progression ulottaminen myös pääomaverotukseen ja sen nostaminen lähemmäs palkkaveroa. Meidän on pysäytettävä eriarvoistuminen, ja siksi haluamme asettaa tasaverokehitykselle STOP -merkin. Meidän tehtävänämme on taata hyvinvointipalvelujen säilyminen ja tulevan hallitusohjelman solidaarisuus; kaveria emme jätä -periaate on kirjattava hallitusohjelmaan.

Toivotan kaikille joulurauhaa ja ensi lauantaina tarjoan piparikahvit klo 11 - 13 Salin- säätiön tiloissa. Tervetuloa!

Arja Laulainen

14.12.2010 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva