Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Katsomosta: Kahdet vaalit

Kuva: Katsomosta: Kahdet vaalit

Kyse ei tällä palstalla ole suinkaan Suomen vaaleista – eikä tummistakaan – sillä eilen Zürichissä järjestettiin vaalit kahdesta jalkapallon MM-kisojen järjestäjämaasta, eikä päätöksiä voitu siirtää seuraavalle hallitukselle, kuten eräässä tutussa maassa on vaalien lähestyessä tapana tehdä. Se kun näyttää ikään kuin paremmalta ja tehokkaalta. On muuten päinvastoin – ei uskalleta ottaa vastuuta!

Sveitsissä päätettiin eilen vuoden 2018 sekä 2022 järjestäjämaat. Näitä kahta turnausta havittelee yhdeksän maata, sillä mukana on myös niin kutsutusti jaettujen kisojen maita. Koska vuoden 2014 kisojen järjestelyoikeudet on myönnetty Brasilialle, niin 2018 kisojen järjestämisvuorossa pitäisi olla Eurooppa. Toki muutos tähän voi tulla, jos riittävästi lahjuksia on liikenteessä. Kaksi jobbaria on jo ulostettu Fifan johtokunnasta, mutta kyllä jäljelle jääneeseen 22 henkilön ryhmään aina mahtuu jos jonkinlaisia lusmuilijoita.
Fifalla on peräti 208 jäsenliittoa. Vertailun vuoksi todetaan, että KOK:lla on vain 205 jäsenliittoa ja itsenäisiä valtioita maailmassa on jonkun tiedon mukaan vain 203. Viimeinen luku on lähinnä hatusta vedetty, mutta selventää mistä on kyse, kun puhutaan maailman suurimmasta yhden lajin tapahtumasta.
Euroopan kisahakijoita ovat Venäjä, Englanti sekä yhteishaussa ovat Espanja/Portugali sekä Hollanti/Belgia.
Kisa on käyty Venäjän ja Englannin välillä. Englanti on järjestänyt kisat 1966. Niistä muistona on vieläkin isäntämaan yksi hyväksytty maali. Se jää ikuisesti kysymysmerkiksi ja saattaa olla jopa hallituksen jäsenten mielessä. Venäjä ei ole koskaan, ei Neuvostoliitonkaan aikana, järjestänyt näitä kisoja, joten Venäjä on vahvoilla. Varsinkin kun Sepp Blatter kehui vuolaasti jopa pelkkää Venäjän hakuprosessia.
Lisäksi Englannin haittana on se, että brittien tutkiva journalismi löysi nämä kaksi rahanahnetta Fifan hallituksen jäsentä.

Ei yhtään pohjoismaalaista
Fifan hallituksen jäsenten kirjo on uskomaton. Tässä vaiheessa tiedoksi, ettei hallituksessa ole ainuttakaan jäsentä pohjoismaista. Tämän vajeen paikkaavat kuitenkin helposti Trinidad & Tobagon Jack Warner, Thaimaan Worawi Makudi, Qatarin Mohamed Bin Hamman, Kyproksen Marios Lefkaritis sekä Norsunluurannikon Jacques Anouma. Kaikkihan näistä ovat erittäin tunnettuja jalkapallopersoonia – tosin itse en heistä ole koskaan kuullutkaan.
Venäjä taitaa voittaa kisat itselleen, sillä vaikka olympialaisten talvikisat on jo maalle myönnetty, niin kyllä luonnonrikkauksia maassa riittää ja jos homma otetaan tosissaan, niin maa järjestää huipputurnauksen. Jaetut kisat eivät tule voittamaan, joten tässä on Englannin sauma. Paikalla olivat David Cameron (pääministeri), David Beckham (tämä Sakari Oravan hoitama futari) ja prinssi William.
Vladimir Putin ei paikalle ehtinyt, vaan Venäjää edusti varapääministeri Igor Shuvalov.
Vuoden 2022 kisojen järjestelyt hoitaa joko Qatar tai Australia. USA tuskin saa kisoja uudestaan, vaikka nyt Venäjä saisi edeltävät kisat. Näin ovat näppylät. Mutta isoista asioista on eilen päätetty.
Veikkaan, että 2022 kisat, joissa Suomikin on mukana, saa Qatar. Uskokaa tai älkää!

Muutoksen tuulet
Kun tuli tietoon, että Ässien nykyinen päävalmentaja Pekka Rautakallio oli ilmoittanut, ettei hän jatka ensi kaudella päävalmentajana, mutta on halukas jatkamaan seuran urheilujohtajana, niin moni ässä-fani yllättyi – puhumattakaan mediasta.
Maanantaisessa Ässien tiedotustilaisuudessa ei tullut julki tosiasia, että Rautakallio oli myös hakenut urheilujohtajan paikkaa. Olisivat kysymykset olleet hieman toista tasoa!
Seuran ensimmäiseksi urheilujohtajaksi valittiin Mika Toivola ja Pekan sivuuttaminen olikin todellisuudessa tekosyiden hakemista. Hänet haluttiin psykologiseen testiin ja tuomaan seuralle tiedoksi ansioluettelonsa eli CV.
Rautakallio valittiin puolitoista vuotta sitten seuran näkyvimmälle paikalle ilman näitä tietoja – eikö olekin mielenkiintoista? Tulokset ovat nimittäin nähtävissä jopa maalaispsykologin järjellä varustetuilla jääkiekon ystävillä. Ässät pelaa SM-liigan kärkiryhmässä – ja pelaa hyvää jääkiekkoa.
Nykyinen kakkosvalmentaja Karri Kivi aloittaa ensi kaudella päävalmentajana. Tämä oli hyvä valinta, joten siitä ei kahta sanaa, koska Rautakallio ei olisi jatkanut päävalmentajana.
Mutta silti jää kummallinen sivumaku urheilujohtajan valinnasta. Voiko taustalla ole todellakin se, että Rautakallio pisti myös seuran toimiston töihin. Useammankin eri päävalmentajan aikana on tullut seurattua, miten päävalmentaja toimii median kanssa ja tässä asiassa puhalsivat täysin uudet tuulet, jotka koskivat myös seuran toimistoa. Pekka vaati myös siltä täydellistä paneutumista edustusjoukkueen eteen. Jos oli tiedossa vajaus puolustajissa, niin toimitusjohtaja Jukka Hirsimäellä sekä pelaajakordinaattori Kari Takolla piti olla pelaaja ikään kuin jemmassa, jos nopea tarve iskee. Se iski ja Poriin tuli Ryan Caldwell.
Nyt jää pohtimaan, olisiko Ryan tullut ilman Rautakallion jämäkkää otetta?

Median kohtelu
Tällä kaudella Ässien otteluinfot ovat olleet erittäin tasokkaita ja Rautakallio kertoo avoimesti tilanteet joukkueen sisällä. Tuntuu ehkä pikkujutulta, mutta Pekka patisti hankkimaan infoon pullat sen pelkän kahvin lisäksi, koska mediaa piti hänen mielestään kohdella tärkeänä seuran yhteistyökumppanina.
Paikallinen media on reissannut aina Murskatielle, ja matka vie melkoisen siivun työajasta. Ei media tietenkään sinne pullan takia mene, mutta ilmapiirin muutos on edellisiin vuosiin merkittävä.
Mainittakoon nyt sekin, että Juhani Tammisen aikana mediakatsomo siirrettiin Isomäen hallin syrjäisimpään nurkkaan. Tästä Tami-katsomosta ei media näe sitten millään Musan Paviljongin puoleiseen maaliin ja sinne Ässät hyökkää kaksi erää pelin aikana. Eikä mediakuutio asiaa paranna.
Yhdessäkään nykyisessä SM-liigan hallissa media ei ole yhtä piilossa ottelua seuraamassa. Siis ei yhdessäkään – ja listaan otetaan vielä mukaan Espoon taannoinen Matinkylän lato!
Eikä tässä vielä kaikki. Huonoin esitys oli Alpo Suhonen, joka pariin kertaan ”unohti” tulla koko infoon. Kun Ape oli paikalla, niin yleensä ei joukkueen asioista paljon kerrottu, sitä vastoin SM-liigan toimitusjohtaja Jukka-Pekka Vuorinen oli arvostelun kohteena, joka ikinen kerta. Tiedän sen itse paikalla olleena – siis joka kerta!
Kun sitten seuran toimintaa Apen aikana – syystä – kriittisesti arvosteltiin, niin kaiken huippu oli kantelu valtalehdestä Julkisen sanan neuvostoon. Oli muuten hutikuti.
Nyt vaikuttaa, että Rautakallio oivalsi, mikä merkitys seuralle on mediasta.
Saapa nähdä sammuuko orastava liekinvarsi?
Media on ollut pitkämielinen ja se kesti ottelun aikana ne taukokeksit, joista yhteen Timo Järvenpää oli pistänyt nimikirjaimensa.
Odotellaan Rautakallion tulevaa kirjaa jääkiekkovalmentamisesta.

Valoa näkyvissä
Suomalaisten mäkimiesten kaksoisvoitto Kuopion Puijolla on harvinainen tapahtuma. Milloin mahdetaan saada nauttia vastaavasta myös hiihtoladulla? No, eipä muutamaan vuoteen, on sohvaperunan veikkaus.
Ville Larinto sekä Matti Hautamäki tekivät tuon Puijon ihmeen ja nykyiselle päävalmentajalle on annettava tunnustus. Pekka Niemelä teki mäkijoukkueessa ”rautakalliot”. Edellinen Suomen kaksoisvoitto maailmancupin kisassa on Zakopanesta 2006, kun Hautamäki (sama mies) ja Janne Ahonen tekivät temput. Sitä ennen oli otettu jopa kolmoisvoittokin pari päivää aikaisemmin ja tuo vaitelias kolmas mies oli Tami Kiuru.
Näyttää siltä, että Harri Olli oli riidankylväjä, jota ei tarvita edes B-maajoukkueen ryhmässä. Hyvä hyppääjä Olli on, mutta pää ei tahdo kestää. Ongelmalapselle on annettu tilaisuuksia ihan riittämiin.
Salibandyn MM-kisat alkavat huomenna Hartwall Areenassa ja Vantaan Energia Areenassa. Eikä tarvitse olla häävi ennustaja, kun toteaa, että finaalissa pelaavat Suomi ja Ruotsi ja Suomi on jälleen maailmanmestari. Finaali pelataan 11.12. kello 16 Helsingissä, joten pistäkää almanakkaanne muistiin jo nyt.
Ai niin, tänään ovat Porissa ravit.
Kunniakasta Itsenäisyyspäivää!

Jarmo Liuhala

3.12.2010 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva