Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Työpaikalla törkeä turvallisuusrikkomus, elämysmatkailussa huippukohta

Turistit korkeuksissa vesitornin katolla ilman suojakaiteita

 

Pitääkö työpaikassa olla turvallisuudessa pikkutarkka, mutta muualla ei ole väliä? Esimerkiksi Technip Offshore Finlandin työturvallisuussääntöjä noudattava telakkatyöläinen voi harrastaa ns. elämyslajeja, kuten köyden varassa laskeutumista telakallekin näkyvästä Kaanaan vesitornista, täysin erilaisin turvallisuusvaatimuksin kuin työmaalla.
Esimerkiksi Technipin työpisteissä ovat kaiteet pakolliset jo hyvin matalalla, korkeammalla usein myös turvavaljaat.
Kun noustaan 64 metrin korkeudessa olevalle vesitornin katolle laskeutumista varten, ympärillä ei ole kaiteita, vaikka katto on jäinen ja luminen. Telakalla sellaista tilannetta ei voisi ajatellakaan. Laskussa käytetään vöitä, joiden käyttö telakalla on kielletty.
Telakalla käytetään aina turvasaappaita, joissa on pitoakin. Kun ollaan tornilaskun vaikeimmassa eli lähtövaiheessa lähes vaakasuorassa, erilaisten ”siviilikenkien” täytyy pysyä alussa muutaman askeleen pystysuorassa seinässä pakkasellakin. Jos jalat luiskahtavat tai köydestä pitävät kädet irtoavat, voi köyden varassa mäiskähtää päin seinää. Lähtö on tahallisesti vaikeutettu jännityksen saamiseksi.
Telakalla ei saa laskeutua pelkästään turvavaljaan varassa, vaikka se pitää aina oikeassa asennossakin. Vesitornin vyössä laskija saattaa kääntyä ylösalaisin. Kääntymisuhka on suurimmillaan ravintolan ikkunan ylä- ja alapuolella, joissa ulkonemien takia lasketaan polvet koukussa. Mahdollista pyörimistä estetään koukistamalla jalat köyden ympärille. Vaaratilanteet mainitaan ennen laskua annettavassa pikakoulutuksessa. Kouluttaja vitsailee virallisen laskukoulutuksen kestävän useita tunteja, hänellä minuutteja.

Ravintola- ym. toimintaa Kaanaan vesitornissa harjoittaa Ohjelmamestarit Oy. Ohjelmamestari Jarno Koskela kertoo sähköpostissa köysilaskun valvonnan tiukoista vaatimuksista. Välineet tarkastetaan usein. Laskuja valvovat henkilöt tarvitsevat Suomen Kiipeilyliiton ohjaajakoulutuksen sekä auktorisointikokeen, joka edellyttää opiskelua ja vuosien kokemusta kiipeilystä. Onnettomuuksia Kaanaan kolme vuotta sitten aloitetuissa laskuissa ei Koskelan mukaan ole sattunut. Viranomaisetkaan eivät ole nähneet syytä edes tutustumisvierailuun.
- Viranomaiset eivät ole konkreettisesti paikalla käyneet, mutta toimintamme suunnitelma on toimitettu terveystarkastajalle, Koskela kertoo.

Onko meillä sellaistakin toimintaa, kysyy yllättynyt tarkastaja terveysvirastossa, kun tiedustellaan köysilaskun lupaehdoista. Asiaan paneuduttuaan hänelle selviää, että viime talvena eläkkeelle jäänyt edeltäjänsä ilmeisesti on joskus luvan myöntänyt, vaikka papereista ei ole tietoa. Leikkisästi hän pyytää anteeksi tietämättömyyttään kertoen olevansa vasta ensimmäistä vuotta porilainen. Kysyjä saa kiitoksen tuodessaan toiminnan vastuullisen virkamiehen tietoisuuteen.
- Eikö siellä todellakaan ole ollut tarkastusta? Otan yhteyttä yritykseen ja vaikkapa palokunnan edustajan kanssa käyn katsomassa paikat, ex-noormarkkulainen lupaa.

Markku Lehtisalo

3.12.2010 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva