Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Eroan, enpäs eroakaan

Kuva: Eroan, enpäs eroakaan

Kankaanpään kaupunginvaltuusto joutui taannoin ihan yllättäen ja pyytämättä mielenkiintoisen ongelman eteen. Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Kauko Juhantalo pyysi välittömästi eroa tehtävästään, hän ei kuulemma kyennyt enää toimimaan ”yritysvastaisen” kaupungin ykköspuheenjohtajana.

Lumipallo lähti liikkeelle jo aiemmin ja nähtävästi liittyi erääseen Neowood-nimisen yrityksen paikkakunnalle tuloon ja kaupungilta vaadittuihin halli-investointeihin, joissa demarit olivat eri linjoilla. Kyse taisi olla mielipide-eroista toimintatavoissa. Olemme sitä mieltä, että vuonna 2010 maailma on läpinäkyvämpi ja avoimempi kuin koskaan. On absurdia väittää, että nykyaikana joku vastustaisi uutta liiketoimintaa tai uusia työpaikkoja. Mutta on perustelua sanoa, että nykyaikana vastustetaan salamyhkäistä politiikkaa ja suljettuja kabinetteja. Vuonna 2010 emme halunneet enää tehdä päätöksiä ”1970-luvun metodein”.

No, aina ennen on tullut delegaatio lepyttelemään Kaukoa, mutta nyt taisi käydä niin, että karvahattulähetystöä ei tullutkaan. Vai miksi hän muuten seuraavan viikon lopulla lähetti kirjeen, jossa hän kertoi ”ryhmänsä” pyytäneen häntä perumaan eronpyyntönsä. Keskustan valtuustoryhmä kun ei ainakaan myönnä näin tehneensä.

Asiaan liittyvä lakitekninen ongelma oli hyvin tiedossa ennen valtuuston kokousta. Voiko erota ja sitten perua? Tiesimme, että päätös voi olla teknisesti lain vastainen mutta ihan yhtä hyvin lainmukainenkin, ennakkotapausta tällaisesta kun ei löytynyt. Keskustan ryhmällä oli asiasta kuitenkin vahva näkemys, siksi valtuusto asiaan otti yksimielisen kannan ja uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Jorma Lepistö.
Jos lakipykäliä ei löydy tai ne ovat hyvin tulkinnanvaraisia, mielestäni valtuustolla tulee olla mahdollisuus päättää näin tärkeistä asioista, jotka suoraan koskevat sen toimintaa ja arvovaltaa. Asia meni siis mielestäni oikein ja aivan oikean toimielimen käsittelyssä. Saa nähdä tuleeko tästä ennakkotapaus hallinto-oikeudessa vai ei, saattaisi olla ihan hyvä, noin niin kuin jatkoa ajatellen.
Eroan, en eroa-prosessi antaa meistä Kankaanpään päättäjistä paljon huonomman kuvan kuin mitä me todellisuudessa olemme. Puolueesta riippumatta meillä on koossa porukka, joka noin pääsääntöisesti on fiksua ja filmaattista ja laajasti alueen parasta ajattelevaa väkeä. Toivon, että pääsisimme mahdollisimman pian normaaliin päiväjärjestykseen, mutta ikävä kyllä joku intuitio sanoo että näin ei tule tapahtumaan…
Muutos poliittisissa toimintatavoissa on meneillään kaikissa puolueissa. Ennen tieto oli valtaa silloin, kun sitä ei jaettu. Olen sitä mieltä että tieto on vieläkin valtaa, mutta toisin päin. Tieto on valtaa jos omistamaansa tietoa jakaa eteenpäin. Ne, jotka näin toimivat, ovat vahvoilla, heihin luotetaan ja heidän mielipidettään arvostetaan yli puoluerajojen. Ne, jotka perinteisesti pitävät tiedon itsellään, jäävät nykypäivänä sen vangiksi.

Kankaanpään Työväenyhdistys nimesi syyskokouksessaan kärkiehdokkaikseen Krista Kiurun ja Harri Lehtosen. Hyvästä ja kattavasta neljäntoista ehdokkaan joukosta nämä kaksi nimeä nousivat kokouksessa selkeäsi kärkeen ja siksi päädyimme heihin. Tämä ei ole epäluottamuslause kenellekään. Pohjois-Satakunta on kaikille vapaa pelikenttä, mutta kahden kärkiehdokkaan nimeäminen oli meille tärkeää. Alueellisena vaikuttajana halusimme ottaa selkeän linjan, sillä vaikka elelemmekin kepunvihreällä persualueella, meiltä löytyy myös ihmisiä, jotka haluavat antaa äänensä demareille.
Minulta on jo kysytty, miksi Kankaanpään Työväenyhdistys ei voi lähteä tukemaan esim. perussuomalaista tai keskustalaista ehdokasta. Ideahan on vanha, ”miksi ei porukalla äänestetä yhtä ehdokasta alueelta eduskuntaan”. No, asiassa on yksi mutta. Antamalla äänensä vaikkapa edellä mainittujen puolueiden edustajille tulisi samalla antaneeksi äänensä ko. puolueiden valtakunnan politiikalle. Ja se kun vaan ei yksinkertaisesti ole mitenkään mahdollista.

Satakunnan demarit kokoontuvat perjantaina Euran työväentalolle iloisiin eduskuntavaali-iltamiin. Hienoa, että tilaisuuden järjestävät nyt Satakunnan piiri, naispiiri ja euralaiset yhteistyössä. Näin saadaan paras mahdollinen lopputulos. Eurassa siis tavataan!

Katri Kujanpää

30.11.2010 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva