Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Herroja ei pidä hyysätä

Kuva: Herroja ei pidä hyysätä

Vaikka Paperiliiton keskiviikkona hyllytettyä puheenjohtajaa Jouko Ahosta (sd) on jo ehditty kehua rohkeudesta, kun hän meni televisioon puolustamaan eläkeyhtiö Varman toimitusjohtajan Matti Vuorian 700 000 euron vuosipalkkiota, Ahonen taitaa sittenkin nyt miettiä, kuinka pitkälle herroja kannattaa puolustaa tai hyysätä.

Paperiliiton hallituksen ja nyt myös valtuuston päätös pitää Ahonen syrjässä ainakin tammikuun lopulle on selvä viesti siitä, että ay-kentän mielestä herra on edelleen herra ja duunari edelleen duunari.

Vaikka kokoomus muutama vuosi sitten yritti tehdä Sauli Niinistöstä (kok) presidenttiä ilmoittamalla että vastakkainasettelun aika on ohi, niin todellisuudessa vastakkainasettelu on vain lisääntynyt.

Itse asiassa kokoomus ja koko nykyinen porvarihallitus ovat yhdessä työnantajaleirin kanssa tehneet kaikkensa luokkaerojen kasvattamiseksi. Köyhät ovat köyhtyneet ja rikkaat rikastuneet.

Ei ole ihme, että tavallinen kansa katkeroituu, kun palkansaajia työttömiksi tekevät isopalkkaiset johtajat nostavat useiden satojen tuhansien eurojen, jopa miljoonien vuosiansioita.

Katkeruutta ovat herättäneet myös tiedot esimerkiksi poliitikkojen sekä myös ay-johtajien hulppeat kokous- ja vuosipalkkiot hallitusten ja hallintoneuvostojen jäsenyydestä eli lähes tyhjästä.

Mistä näitä euroja oikein tulee?

Kuten Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto (sd) sanoi oman liittonsa valtuustossa keskiviikkona, on nykinen tilanne johtamassa ammattiliittojen radikalisoitumiseen ja konsensusyhteiskunnan rippeidenkin murenemiseen.

Erityisesti työnantajien EK on heittänyt kiihtyvällä vauhdilla keskusteluun syöttejä, joilla on nostatettu turhaan kansan verenpainetta.
Tällaisia ärtymystä herättäviä heittoja ovat olleet mm. pyrkimykset lakko-oikeuden rajoittamiseen tai EK:n puheenjohtajan Sakari Tammisen ehdotukset lomien lyhentämisestä. Sitä on syystä verrattu entisen pääministerin Matti Vanhasen (kesk) aikanaan Rukan hangilta tuomaan ajatukseen eläkeiän nostamisesta.

Tällä viikolla EK:n johtaja Lasse Laatunen esitti oman versionsa, että eläkeiän nostaminen 65 vuoteen on otettava eduskuntavaalien jälkeen uudelleen esiin. Laatusen mukaan hänen ehdotuksensa on fiksumpi kuin Vanhasen aikanaan tekemän esitys.
Varmasti kaikki osapuolet myöntävät sen, että suomalaisten työuraa on pidennettävä, jotta tulevatkin eläkkeet saadaan maksetuiksi. Tavasta, jolla pidentäminen tapahtuu, ollaan kuitenkin jyrkästi ainakin kahta mieltä.

Nykyinen järjestelmä, jossa vanhuuseläkkeelle voidaan jäädä 63 ja 68 ikävuoden välillä, on osoittautunut toimivaksi.
Yksityisen työnantajan palveluksessa olevat ovat tänäkin vuonna saaneet eläkeotteen, josta ilmenee järjestelmän kannustavuus. Mitä kauemmin jaksaa olla työelämässä, sitä parempi on eläke. Tämä on jo nyt pidentänyt työuria.

Oleellista onkin se, että työelämä tehdään sellaiseksi, että 40 vuotta töitä paiskinut jaksaa olla töissä yli 63-vuotiaaksi.
Nykyisessä työelämässä, jossa ihmisestä otetaan pienellä palkalla kaikki tehot irti, jaksamisellakin on rajansa. Näin on, vaikka tuoreen tutkimuksen mukaan työelämä ei olisi lainkaan niin raskasta kuin väitetään, eikä se olisi esteenä työuran pidentämiselle. Onkohan tutkimuksen tekijä ollut vilpitön, ja onkohan kaiken maailman kolotuksista kärsivä 60-vuotias samaa mieltä?

Työantajaleiri ja porvarihallitus ovat todellisuudessa yrittäneet tehdä jaksamisen mahdollisimman vaikeaksi. Esimerkiksi pääsy osa-aikaeläkkeelle on jatkuvasti vaikeutunut, ja vuonna 1953 syntyneille ja sitä nuoremmille tämä mahdollisuus aukenee vasta 60-vuotiaana, kun heitä vanhemmille se on mahdollistunut 58-vuotiaana. Siinä iässä kaksikin vuotta on jo paljon.

Asiantuntijat ovatkin jo ennustaneet, että osa-aikaeläkkeen vaikeutuminen johtaa työterveyshuollon kuormittumiseen sekä sairauslomien ja työkyvyttömyyseläkkeiden lisääntymiseen.

Voisiko olla niin, että näitä esityksiä tekevät herrat ja paperinpyörittäjät, joiden kokemus ruumiillisesta työstä rajoittuu kesämökillä tehtyihin metsätöihin ja kivien pyörittämiseen?

Jukka Vilponiemi

26.11.2010 08:01

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva