Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kuka pelkää mustaa miestä?

Kuva: Kuka pelkää mustaa miestä?

Maailmassa on monta ihmeellistä asiaa ja tapahtumaa, jotka jäävät helposti kokematta. Onneksi en ole mikään sohvaperuna, joten maailman menot kyllä kiinnostavat. Olin hyvin mielissäni siitä, että päätin käyttää kultaakin kalliimman vapaapäiväni Afrikkalaisessa iltapäivässä yhtenä sateisena lauantaina taidemuseolla. Sain hyviä eväitä ja ajatuksia sekä työhöni että vaikuttamiseen kunnallispolitiikassa. Nuorten parissa toimien usein tulee ihmetelleeksi, mistä esim. koulukiusaaminen johtuu. Miksi osa nuorista ei voi hyväksyä erilaisuutta? Miksi aikuisetkaan eivät pysty kohtaamaan sairasta tai eivät ota töihin mustaa miestä.

Päivän aikana sai osallistua hyvin mielenkiintoiseen paneelikeskusteluun. Kaikille avoin keskustelu piti sisällään puhetta monikulttuurisuudesta, maahanmuutosta ja rasismista. Paneelikeskustelijat olivat yhteydessä jollakin tavalla maahanmuuttajiin tai olivat itsekin maahanmuuttajia. Kaksi tuntia meni kuin siivillä, koska keskustelu oli vilkasta ja mielenkiintoista. Keskustelua herätti ensinnäkin se, että maahanmuuttaja ei ole yksistään pakolainen. Maahanmuuttaja voi olla esim. avioliiton, koulutuksen tai työn vuoksi Suomeen muuttanut ihminen. Hassua, että suomalainen unohtaa usein, miten paljon meikäläisiä on ollut maahanmuuttajina työn perässä esim. Ruotsissa. Kaksi nuoruuskesää Ruotsissa opetti monenlaista maahanmuuttajien arjesta. Esimerkiksi sen, että työtoveri tuskin vaivautui aamuisin sanomaan nuorelle suomalaiselle huomenta.

Eniten keskustelua herätti kysymys siitä, miten maahanmuuttaja saadaan sopeutumaan uuteen kulttuuriin täällä Suomessa. Suomi ei ole maahanmuuttomaista herkullisin ja hedelmällisin ainakaan vaihtelevan sään vuoksi. Lisäksi varsinkin satakuntalainen jäyhyys ahdistaa eri kulttuurista tulleita. Olemme ujoja ja häpeämme kielitaitoamme, joka kuitenkin monesti on mitä parhain. Mutta kun meidät saadaan sulamaan, ystävyys on taattu vaikka loppuelämän. Kun maahanmuuttaja tulee omasta tahdostaan tänne kylmään ja karuun Pohjolaan, hänellä voi olla jo luotuna erilaisia verkostoja, kuten perhe- tai työyhteisö. Mutta kuka nyt vaikka nuorena naisena tai miehenä haluaa viettää vapaa-aikaansa esimerkiksi vain anopin seurassa. Maahanmuuttajatkin kaipaavat arkipäiväistä kohtaamista eri ihmisten kanssa. Toki halu tutustua kotimaahansa ja kotiutua riippuu viime kädessä niin maahanmuuttajasta itsestään kuin ympäristön tuesta ja avusta.

Maahanmuuttajia auttavat useimmiten joko kunnan, kolmannen sektorin työntekijät tai avuliaat uskaliaat kanssaihmiset. Tilaisuudessa käydyssä paneelikeskustelussa kävi ilmi, että auttajajärjestöt tuntuvat ajattelevan, että he ovat yksin maahanmuuttajien tukijoita. Iltapäivän aikana tuli kuitenkin selväksi, että lähes joka taholla tehdään töitä maahanmuuttajien tukemiseksi ja avuksi.

Jopa itselle muistui mieleen terveydenhoitajaopinnoista monikulttuurisuuskurssi, jonka aikana veimme vaihto-oppilaita niin Kanadasta kuin Japanista asti Ässien matsiin. Se oli heille suuri elämys, ja kuulimme jälkeenpäin, että vaihto-oppilaat olivat yllättyneitä, miten hauskaa jääkiekon harrastaminen penkkiurheiluna on. Kaipa meistä siis jotakin apua oli, sillä kokemuksen innostamana he kävivät kyseisessä patakattilassa myöhemminkin ja aina ihan oma-aloitteisesti.

Rasismia on kaikkialla, joka rodussa ja joka kulttuurissa. Suomessa rasismi alkaa koulussa. Varsinkin nuorten piirissä sitä on huolestuttavan paljon. Koulut tekevät arvokasta työtä joka päivä, jotta nuoret hyväksyisivät ihmisen sellaisena kuin hän on. Kuitenkaan koulukiusaamista ei ole saatu eikä saada pois koulumaailmasta. Ainakaan niin kauan, kuin itsetuntomme on sitä mitä se on.

Rasistinen ihminen omaa huonon itsetunnon ja pelkää kaikkea mikä on vierasta. Kun maahanmuuttaja yrittää kotiutua uuteen asuinpaikkaansa, vastassa voi olla juuri tällainen rasistinen ihminen. Ihminen joka ei näe metsää puilta. Jokainen ihminen tarvitsee toista ihmistä. Jokainen ihminen tarvitsee mielekästä tekemistä ja arvostusta. Ulkomaalainen on aivan samanlainen ihminen kuin me kanta suomalaiset. Me sosiaalidemokraatit olemme aikojen alusta lähtien puhuneet solidaarisuudesta ja toisten arvostamisesta. Uskon vahvasti siihen, että sosialidemokraatit eivät pelkää mustaa miestä.

Heli Vannemaa

23.11.2010 08:50

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva