Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Tarvitaanko ay-liikettä?

Kuva: Tarvitaanko ay-liikettä?

Aika kova otsikko. Tutkiessani SAK:n julkaisemaa tutkimusta jokin aika sitten, olin hämmästynyt. Hämmästys johtui siitä, että vaaleissa SAK:n järjestäytyneen jäsenistön äänestysinto on laskenut prosenteissa alle 50 %:n. Tämä tieto on meille sosialidemokraateille erittäin suuri uhka. Eduskuntavaalit pidetään 17.4.2011 ja silloin todella tarvitaan AY-liikettä.

Miksi SAK:n jäsenkentän äänestysaktiivisuus on laskenut näinkin alas, jota tutkimuksessa tuodaan esille? Olen pohtinut asiaa entisenä paperiteollisuuden pääluottamusmiehenä ja nykyisin TUL:n työntekijöiden valtakunnallisena pääluottamusmiehenä. Onko syy meissä toimitsijoissa, pääluottamusmiehissä? Vai mistä syyt löytyvät joukkojen kaikkoamiseen, ja miksi suunta näkyy olevan Perussuomalaiset?

Kun olin Oy.W.Rosenlew Ab:n paperitehtaan pääluottamusmies 1980-luvun alussa, toimintaamme kuului yhtenä tärkeänä osa-alueena yhteiskunnalliset asiat. Niistä keskusteltiin kahvitauoilla, ruokatunneilla ja erityyppisissä kokouksissa. Valmistauduttiin presidentin valitsijamiesvaaleihin, eduskuntavaaleihin ja tietenkin kunnallisvaaleihin. Silloin hakeuduttiin tiiviisti oman tai omien ehdokkaiden taakse, ja vaalityötä tehtiin saumattomasti ja hiki pinnassa.

Siihen maailman aikaan liimattiin satoja ja satoja ”päänkuvia” taululuihin ja levitettiin ympäri Satakuntaa. Meillä on Paperiliiton ammattiosasto n:o 10:ssä sos.dem. -ryhmät, jotka toimivat järjestäytyneesti ja tehokkaasti. Onko tämä kaikki unohtunut?
Haluan sanoa, että työpaikkojen sos.dem. -toiminta on elintärkeää meille sosialidemokraateille. Ei riitä, että olemme kabineteissa ja käännämme papereita ja puhumme toisillemme. Meidän on mentävä ihmisten pariin. Vireyttäkää ay-toverit ryhmätoiminta ja valmistautukaa tuleviin eduskuntavaaleihin.

Työpaikoilla tapahtuva ryhmätoiminta on meille sosialidemokraateille elintärkeää toimintaa. Sitä kautta meidän tulisi valmistautua myös kunnallisvaaleihin. Ennen vanhaan kaikkien isojen työpaikkojen pääluottamusmiehet ja luottamusmiehet asettuivat ehdokkaiksi kunnallisvaaleissa, ja porukalla vietiin heitä mahdollisimman hyvään vaalitulokseen. Silloin meillä oli oma nainen tai mies kunnanvaltuustossa, jonka kautta saimme hoidettua kuntalaisten asioita.

Vastaan vielä kerran otsikkoon. Ay-liikettä tarvitaan ja etenkin sen vetäjäaktiiveja. Älkää laittako päätä pensaaseen, vaan toimikaa ryhmänä ja ajatte työtätekevän kansanosan asioita. Omat asiat säilyvät tai paranevat vain omalla joukkovoimalla. Pyytäkää pääsyä eduskuntavaaliehdokkaiden tukiryhmiin. Entuudestaan tiedän, että se on mielenkiintoista puuhaa ja opettaa sellaisia henkilöitä pääsemään eteenpäin poliittisella uralla, joita se kiinnostaa.

Toivon, että ehdokkaamme huomioivat tulevissa vaaleissa Pohjois-Satakunnan, jossa demareilla ei ole paikallista omaa ehdokasta. Silloin pitää muualta mennä paikan päälle ja keskustella ihmisten kanssa.

Suuri vaalivastuu on Pohjois-Satakunnan sosialidemokraattisilla perusosastoilla. Heidän kauttaan pitää ehdokkaita kutsua tilaisuuksiin ja tehdä tunnetuksi.

Porin sosialidemokraattinen yhdistysväki kokoontuu 26.11.2010 klo 18.00 Ruosniemen työväentalolle tekemään tulevia linjauksia ja valitsemaan kunnallisjärjestön johtohenkilöitä toimikaudelle 2011-2012.

Julkista keskustelua ja kirjoittelua on käyty paljon, mutta oma kenttäväki päättää miten jatketaan. Toivon ja uskon, että voimme lähteä kokouksesta yksituumaisena sen jälkeen kun asiat on demokraattisesti päätetty.

Kuppikuntaisuus ei ole missään toiminnassa eduksi, se aiheuttaa eripuraa ja tuo ikävän ilmapiirin, jonka myötä kannattajatkin kaikkoavat.

Seurakuntavaalit menivät meillä sosialidemokraateilla Porissa huonommin kuin viime vaaleissa. Äänestysprosentti nousi, mutta äänestäjät eivät suosineet sosialidemokraattisia ehdokkaita. Meiltä puuttui nuoret ehdokkaat. Heitä olisi pitänyt olla, koska äänestysikärajaa pudotettiin aina 16. ikävuoteen asti.

Talvella uimaan hyyryiseen veteen. Sitä ei meistä monikaan harrasta. Paitsi vaimoni Ritva. Talviuimarit ovat kuumentaneet minunkin puhelinlinjojani ja vaatineet Porin maauimalan talviuintimahdollisuuden jatkamista. Asiaa on perusteltu jäähallin mm. lauhdejäämillä eli kustannuksia ei paljon tulisi. Talviuimarit ovat toivottanee kaupunginvaltuuston jäsenet katsomaan maanantaina klo 15.00 miten talviuinti toimii, ja samalla he luovuttavat adressin.

Esa J. Wahlman

19.11.2010 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva