Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kohtalonvaalit lahden molemmilla puolilla

Kuva: Kohtalonvaalit lahden molemmilla puolilla

Viime viikonvaihteessa sää Tukholmassa oli yhtä kostea ja vettä tihkuva kuin meilläkin voi olla. Kuningashuoneen ympärillä parisen viikkoa riehunut skandaali osoitti jo hieman laantumisen merkkejä. Enää pohdittiin sitä, oliko ja miten pahasti kuningashuoneen kriisitiedotus onnistunut tai epäonnistunut.

Kuningashuoneen asema riippuu paljolti siitä, kuinka hyvin sen jäsenet onnistuvat pysyttelemään tavallisen kansan yläpuolella. Sinä päivänä kun kuninkaallisten katsotaan olevan tavallisia matti meikäläisiä, katoaa kuningashuoneen olemassaolon oikeutus, kirjoitti viikonvaihteen Aftonbladet.

Eli siis parasta oli Kaarle-Kustaankin vetää henkeä ja matkustella liikemiesvaltuuskuntansa johdossa Kiinassa. Siellä ei kaukaisen maan kuninkaan menneisyydessä tapahtuneisiin pikkuseikkoihin kuten syrjähyppyihin tai muihin irstailuihin, kiinnitetä huomiota.
Ja sitä paitsi onhan kuninkaallisilla jo ennen Bernadotteja ollut erikoisoikeutensa Ruotsissa. Kerrotaan, että liudalla kuninkaiden lehtolapsia oli aikoinaan verenperintönsä mukaan suurempi oikeus Ruotsin kruunuun kuin nykyisillä Bernadotteilla ikinä.
Mutta se siitä.

Paljon enemmän pohtimisen aihetta mediassa antoi Ruotsin demarien kriisikokous, jossa ruodittiin puolueen tilaa hävittyjen parlamenttivaalien jälkeen. Puolueen tilaa kuvattiin vähintäänkin sekasortoiseksi.

Kriisikokouksessa puheenjohtaja Mona Sahlin ilmoitti jättävänsä puolueen puheenjohtajuuden ja kansanedustajan tehtävät ensi maaliskuussa pidettävän ylimääräisen puoluekokouksen jälkeen.

Ruotsin sosialidemokraatit ovat olleet vuosikymmeniä vallassa. Porvaritkin ovat olleet, mutta eivät koskaan tätä ennen kahta vaalikautta peräkkäin.

Sosialidemokraatit satsasivat kaikkensa syyskuussa pidettyihin parlamenttivaaleihin. Jos voitto olisi tullut, olisi Mona Sahlin noussut Ruotsin ensimmäiseksi naispääministeriksi. Niinpä demarit puhuivat kohtalonvaaleista.

Pahin vaalitappio 70 vuoteen näyttää muodostuneen kohtalonvaaleiksi nyt Mona Sahlinille itselleen. Heti vaalituloksen tultua julki Sahliniin kohdistui kovaa kritiikkiä. Häntä pidettiin demarit-vihreät-vasemmisto-koalition äitinä, mitä arveltiin erääksi syyksi koko vaalitappioon. Sosialidemokraatit ovat tottuneet Ruotsissa profiloitumaan omana liikkeenään. Yhteinen esiintyminen äärivasemmiston kanssa saattoi ärsyttää monia.

Sahlin ei kuitenkaan antautunut taistelutta, vaan teki oman ratkaisunsa vasta sunnuntai-iltana. Tosin ainakin Pohjanlahden toiselta puolelta katsoen löytää ihmettelyn aihetta siitä, miksi eropäätöksen tekeminen kesti melkein kaksi kuukautta.

Nyt Ruotsin demareilla on edessään uuden puheenjohtajan etsintä. Vaikka itsestään selvää seuraajaa ei ole, aikaa on riittävästi uusien kykyjen esiinmarssiin maaliskuuhun mennessä. Se on kuitenkin selvää, ettei valinta tule olemaan helppoa.

Mistä löytää henkilö, joka olisi karismaattinen ja osaisi hyödyntää nyky-yhteiskunnan mediavaatimukset ja jolla olisi vahva aatteellinen tausta ja visio siitä, miten modernia yhteiskuntaa tänä päivänä johdetaan?

Kas siinäpä kysymys.

Per-Albin Hanssonin, Tage Erlanderin tai Olof Palmen suuria saappaita tuskin kukaan haluaa edes tavoitella, vaikka sellaista kokoavaa voimaa Ruotsin sosialidemokraatit saattaisivat juuri nyt tarvita.

Suomessa valmistaudutaan niin ikään ensi kevään eduskuntavaaleihin. Satakunnan demarien ehdokaslista vahvistettiin lauantain piirikokouksessa. Se on edustava kokoelma maakunnan parhaita demarivoimia. Työ mahdollisimman monen demarikansanedustajan saamiseksi Arkadianmäelle alkaa Satakunnassa viimeistään nyt.

Ruotsin varoittavasta vaalituloksesta voi sen verran ottaa opiksi, että väki on saatava paneutumaan vaalityöhön tosissaan. Löysäilyyn ei ole varaa, kun tavoitteena Satakunnassa on edelleen 30 prosentin kannatus ja maakunnan suurimman puolueen asema.

Ulla Turkki

16.11.2010 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva