Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Ruisleipäpolitiikkaa

Kuva: Ruisleipäpolitiikkaa

Huolestuttaa. Hieman runsas viisi kuukautta enää aikaa seuraavaan suureen vedenjakajaan eli eduskuntavaaleihin ja puolueemme kannatus laahaa edelleenkin.

Oppositiopolitiikastamme huolimatta emme ole saaneet kannatustamme positiiviseen lentoon. Kevään puoluekokouksessa mainostettu rytminvaihdos ja ilmassa leijunut Joensuun henki on ajautunut maitohapoille tai jäänyt ainakin osittain tuulipölytyksen asteelle. Yhteiskunnassamme tällä erää vaikuttava sekava ja epävakaa poliittinen säätila ei ole onnistunut hedelmöittämään sosialidemokraattista sanomaa.

Meidän demarienkin on ihan aidosti katsottava peiliin ja mietittävä sitä poliittista Viagraa, jolla nyt viimeistään saisimme kannatustamme noususuhdanteeseen. Aika alkaa nimittäin käydä vähiin. Totuus kuitenkin on, ettei tilanteesta selvitä millään hokkuspokkus-tempuilla, vaan poliittisen keskustelun kääntämisellä oikeille poluille.

Oikeilla poluilla tarkoitan tässä tapauksessa keskustelun palauttamista tavallisten ihmisten arkipäivän asioihin. Joku viisas totesi taannoin, etteivät perinteiset sosialidemokraattiset linjaukset ja arvot ole enää mitenkään mediaseksikkäitä. Uskallan olla asiasta aivan toista mieltä, sillä sellaiset ryhmittymät kuin Kokoomus ja osittain jopa perussuomalaisetkin ratsastavat myötätuuleen tällä hetkellä monin osin hyvinkin sosialidemokraattisilla arvoilla. Kokoomus joutuu toki kantamaan meidän tavallamme linjauksistaan myös vastuuta. Perussuomalaiset voivat vain heitellä poliittisia puolitotuuksia ilman vastuun paineita. Maamme sekavaan poliittiseen kenttään onkin muodostunut kaksi selkeää plokkia eli vastuulliset poliittiset ryhmittymät sekä perussuomalaiset. Lisäksi on ajauduttu tilanteeseen, jossa kaikki ikävä koetaan muiden kuin ”persujen” syyksi. Kokoomuksen iso ongelma pitkässä juoksussa on selkeä uskottavuuden puute, joka ilmenee parhaiten puolueen verolinjausten sekalaisessa hämähäkinseitissä. Lisäksi kokoomuslaisilla linjauksilla olemme menossa vahvasti kohti yhteiskunnallista luokkajakoa. Populismista mekään emme ketään syytä, sillä sekin olisi populismia.

Yhtään väheksymättä yhteiskunnassa tällä hetkellä vellovaa keskustelun tasoa, olisi meidän sosialidemokraattien jälleen kerran palautettava keskustelun taso vanhalle perinteiselle ”ruisleipä-politiikan” tasolle. Aika alkaa pikku hiljaa olla kypsä sille, että kansa kaipaa todellisia vastuunkantajia pitkään jatkuneen hömppä- ja marginaalipolitiikan sijaan. Myös politiikassa yksinkertainen on kaunista. Yksinkertainen rehellinen keskustelu verotuksesta, eläkkeistä, vanhustenhuollosta, koulutuksesta, työllisyydestä, lastensuojelusta, perhepolitiikasta, peruspalveluista sekä kuntataloudesta riittää. Sosialidemokrattiseen reseptiin ei kannata lisätä epärealistisia mausteita, sillä kyse on ennen kaikkea myös luottamuksesta. Tehtävämme on hoitaa ihmisten peruskeitos kuntoon, jokainen maustakoon omat lisukkeensa mahdollisuuksiensa mukaan.

Satakunnan Sosialidemokraatit kokoontuvat huomenna lauantaina Raumalle syyspiirikokoukseen. Satakunnan poliittinen ykkösporukka ottaa virallisen askelmerkin kohti kevään eduskuntavaaleja, sillä kokouksessa nimetään neljäntoista ehdokkaan ryhmä kevään koitokseen. Uskon, että nimettävä joukko on sellainen, ettei äänestäjille tarvitse myydä eioota. Löytyy monipuolinen joukko itsensä likoon laittavia tosidemareita. Tämä joukko on valmis ottamaan vastaan kovan haasteen, sillä Satakunnan poliittisen ykkösryhmittymän selvää asemaa lähdetään jälleen tavoittelemaan. Onkin todella tärkeää, että koko piirin alueella tehdään vahvaa vaalityötä yhteen hiileen puhaltaen yhteistä määränpäätä kohden. Eduskuntavaaleja ajatellen haaste on sikälikin kova, että puolueen vaalituki piirien vaalityölle on jopa entistäkin pienempi. Toivoa sopii, että jatkossa paremmin ymmärrettäisiin ja arvostettaisiin maakuntien piirien merkitystä koko puolueen vaalitulokselle.

Syyspiirikokous valitsee taas kerran Satakunnan demareille ykköshuoneen eli piirihallituksen. Tällä kertaa katkolla ovat myös puheenjohtajiston nuijat. Varmaa on, että valinnat tullaan tekemään huolella ja tarkalla seulalla. Tärkeää on saada piirihallituksen pöydän ympärille aktiivinen, kokemusta omaava sekä myös uusia näkemyksiä mukaan tuova joukkue.

Loppusyksyn ajatuksin kaikille oikein hyvää sosialidemokraattista isäinpäiväviikonloppua. Yhdessä olemme vahvoja.

Harri Lehtonen

12.11.2010 07:48

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva