Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Sutta ja sekundaa

Viestintäministeri Suvi Lindén (kok.) pääsi kokoomusjohtaja Jyrki Kataisen armoihin ja uudelleen hallitukseen 2007. Unohdettiin ministerin aikaisemmat taloussotkut, kun hän oli päättänyt valtion tuesta omalle golf–seuralleen Oulussa

 

Kokoomusväki pani sen enimmäkseen ajattelemattomuuden piikkiin, mutta Lindén joutui tuolloin luopumaan pestistään valtioneuvostossa. Mikään läpihuutojuttu jääviys ei siten ollutkaan.

Moni ajatteli silloin, että Lindénin ura ministerinä oli ohi. Katainen ajatteli toisin. Ura jatkuu, tällä tietoa seuraavan hallituksen syntyyn saakka.

Miksi, moni saattaa kysyä, ja syystä.

Jäljet nimittäin pelottavat, sanoivat vanhat rau… anteeksi roomalaiset.

Lindénin keskeinen tehtävä tälle vaalikaudelle oli uudistaa Yleisradiota koskevan lainsäädäntö. Jotakin piti keksiä, kun ministerin salkku oli muutoin kovin kevyt.

Lakia valmisteli parlamentaarinen työryhmä, joka sai aikaan esityksen uudeksi Yle–laiksi. Siihen sisältyi mielipiteitä nostattanut mediamaksu, jota oli tarkoitus ryhtyä perimään jokaiselta kotitaloudelta katsomatta siihen, kuuluiko sen kalustukseen televisio vai ei.

Mutta eipä Lindén esitellytkään lakia eteenpäin, vaan siirsi hankkeen seuraavalle hallitukselle. Yle jäi hankalasti välikäteen, kun sen rahoitukselta näytti putoavan pohja.


Osittainen pelastus ministerin soutamisen ja huopaamisen jäljiltä Ylelle löytyi eduskuntaryhmien puheenjohtajien sopimuksesta turvata yhtiölle rahoitus.

Mönkään menneestä Yle–operaatiosta ei Lindénille myönnetä edes pientä lisuketta ansioluetteloon.


Tarvitaan rajattomasti mielikuvitusta, mikäli joku löytää ansioita Lindénin toimista myös postilain uudistuksessa.
Sutta ja sekundaa, puhisee moni mukana ollut.

EU edellyttää kilpailun avaamista postinjakelussa. Se nyt ei ole kokonaan Lindénin vika, vaikka hän jätti väliin palaverin, jossa olisi voinut vaikuttaa asiaan EU:n tasolla suomalaisista lähtökohdista. Unionissakaan ei ole puutetta niistä, jotka uskovat markkinoiden hoitavan kaikki ongelmat, kunhan vain saadaan kilpailu käyntiin.

Markkinoiden kaikkivoipaisuuteen pätee sama kuin tietotekniikkaan: se ratkaisee puolet niistä ongelmista, jotka se on aiheuttanutkin. Enintään.

Lindén siis meni ja siunasi uudistushankkeen, jolla kilpailu avataan.

Mitä järkeä on avata kilpailu, kun meillä on jo pääosin hyvin toimiva järjestely, joka takaa kohtuullisen tasavertaisuuden maan eri osissa asuville kansalaisille?!p Ja valtion omistamalle postiyhtiö Itellalle kohtuullisen toimeentulon.

Ei mitään järkeä, jos katsoo hanketta postin asiakkaan ja postin palkollisen näkökulmasta.

Näillä mielipiteillä ei ole arvoa Lindénille. Hän katsoo postinjakelusta kiinnostuneiden yritysten etujen perään. Ne taas haluavat vain rusinat pullasta: päästä mukaan jakeluun etelän suurissa keskuksissa.

Ennustetaan, että käy kuten katsastustoiminnassa. Avattiin kilpailu hintojen laskun toivossa. Kilpailu tuli, hinnat nousivat ja isot katsastusfirmat siirtyivät ulkomaisten yhtiöiden omistukseen. Lakisääteiden palvelun tuottaminen Suomessa takoo niille riskittömästi tuhdit tulokset vuosi toisensa jälkeen.


Kaivoslakiakin ollaan uudistamassa. Se ei sentään kuulu Lindénin reviirille, vaan keskustan ikiliikkujan Mauri Pekkarisen hoteisiin.
Aivan yksioikoinen ei tämäkään tapaus ole. Pekkarinen osaa ajaa kaksilla rattailla.

Hän on puhunut suomalaisen omistamisen puolesta kaivostoiminnassa. Strategisesti tärkeät malmivarat on järkevää säilyttää kotimaisen päätösvallan piirissä.

Tähän saakka voidaan olla Pekkarisen kanssa samaa mieltä. Oletettavasti Aasian jättitalouksien kasvu imee saatavilla olevat raaka–aineet, ja oman raaka–ainehuollon varmistaminen nousee yhä tärkeämmäksi. Omistamisella on merkitystä.
Mutta sitten se Pekkarisen toinen puoli.

Uuteen kaivoslakiesitykseen sisältyy ajatus, joka saa yritysten karvat pystyyn. Ne joutuisivat sen mukaan maksamaan maanomistajille korvauksia jo ennen koekaivausten aloittamista tietämättä, onko kaivostoiminnalle lopulta edellytyksiä vai ei.
Maanomistajille se on mannaa. Ja korvaukset vain kasvavat, jos kaivostoimintaan lopulta päädytään.

Pekkarisen kieppi yrittää yhdistää kansallisia etuja MTK:laisen väen etuihin.

Keskustalaista politiikkaa sen puhtaassa muodossa.

Vallan vahtikoira

9.11.2010 08:07

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva