Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kurpitsalyhtyjen ja politiikan samhain aikaan

Kuva: Kurpitsalyhtyjen ja politiikan samhain aikaan

Syysillat ovat pimentyneet, puut näyttävät laihoilta ilman kesäistä lehtipeitettään ja taivas on muuttunut kylmän harmaaksi. Pihoissa ja sisätiloissa syttyy kynttilät lämmittämään tunnelmaa. On Halloweenin ja pyhäinpäivän aika.

Tiesitkö, että Halloween pohjautuu itse asiassa kelttiläisten kulttuurien maanviljelyskauden päätyttyä vietettyyn vanhan uuden vuoden ja sadonkorjuun juhlaan samhainiin. Samhain aikana kelttien uskomusten mukaan tämän ja tuonpuoleisen maailmat kohtasivat ja henget yrittävät houkutella ihmisiä mukaansa tuonpuoleiseen.

Kylien ympäristössä poltettiin kokkoja tuomaan suojaa saapuvilta hengiltä. Lisäksi koverrettiin ja poltettiin nauriskynttilöitä, joiden uskottiin pelästyttävän henkiä. Pakanallisissa uskonnoissa pohditaan vielä tänäkin päivänä samhainina myös tulevaisuutta ja mennyttä sekä tehdään suunnitelmia tulevaisuuteen.

Suomessa samhain oli kekri-juhla eli ”sieluinpäivä”, jolloin vainajille tarjoiltiin ruokaa ja heidän odotettiin myös saunovan. Juhlailtana keräännyttiin naapuruston kanssa syömään ja juomaan. Pitopöydässä tarjoiltiin mm. kekripyöryköitä, nykyisten lihapullien edeltäjiä, jotka sisälsivät myös punajuurta. Kylillä kiersi kekripukki (nuutipukki), joka oli pelottavan näköinen otus karhuntaljoineen, sarvineen, naamareineen ja kirveskuonoineen.
Myöhemmin kekri-juhla korvattiin kristinuskon marttyyreille omistetulla juhlalla. Suomen kirkko ei juhlaa hyväksynyt ja 1700-luvun alkupuolella annettiin kehotus, että Jumalan seurakunnan tulee luopua taikuudesta. Nykyisin Suomessa vietetään pyhäinpäivää loka-marraskuun taitteeseen osuvana lauantaina. Pyhäinpäivä on kristillisten pyhimysten, vainajien ja marttyyrien muistopäivä. Pyhäinpäivänä viemme kynttilöitä hautausmaalle vainajien muistoksi.

Pyhäinpäivän sisarpäivää Halloweeniä vietetään maailmanlaajuisesti ja juhla on vuosien saatossa vahvasti kaupallistunut. Halloweeniin kuuluvat kiinteästi kurpitsalyhdyt, aaveet, noidat, mustat kissat ja vampyyrit. Halloweenina pidetään naamiaisjuhlia ja etenkin Yhdysvalloissa lapset kiertävät naapurustossa pukeutuneena ja oville koputtaen ja huutaen: Trick or treat? eli ”Karkki vai kepponen?”.
Samhain koverrettu nauriskynttilä on muuntunut irvistäväksi kurpitsalyhdyksi, jota pidetään Halloweenin tunnetuimpana symbolina. Erään tarinan mukaan lyhty on saanut nimensä juopolta nimeltään Jack. Tarinan mukaan hän oli kiristänyt pirulta lupauksen, ettei hänen sielunsa joutuisi helvettiin. Jack ei kuitenkaan päässyt taivaaseen ja piru heitti Jackille hiilen, jonka mies sitten talletti eväsnauriinsa sisään. Tuosta päivästä alkaen Jackin sielu on etsinyt itselleen lepopaikkaa lyhdyn valossa…

Niin, syysillat ovat todellakin pimentyneet, mutta ajatukset ovat monilla varmasti jo seuraavassa keväässä ja etenkin tulevissa eduskuntavaaleissa.
Viimeisimmät gallupit eivät lupaa hyvää sdp:lle, suunta on laskeva vaikkakin kannatusluvuissa ollaan edelleen toisella sijalla. Perussuomalaiset ovat jo lähellä keskustaa ja keväisissä vaaleissa tehdään ehkä historiaa, jollaista ennen ei ole nähty? Vaarana tässä tilanteessa on, että vaaligallupien seuraaminen todella vie voiton asiakeskustelulta. Tutkimusten mukaan gallupeilla nimittäin voi olla ihmisten kantoihin vahvistavaa tai heikentävää vaikutusta. Median ja uutisoinnin vaikutusta ei saa nyt missään tapauksessa väheksyä.
Sama pätee jo edellä mainittuun tilanteeseen etenkin Porin kunnallisjärjestön syyskokoukseen liittyvissä asioissa. Julkisuudessa käytävä keskustelu puolueosastojen välisistä riidoista ja henkilövalinnoista eivät edesauta yhteistä asiaamme ja valmistautumista eduskuntavaalityöhön.
Edessä olevaa kunnallisjärjestön kokousta voisikin osuvasti kuvata politiikan samhainina, jossa todella katsotaan menneeseen ja tehdään myös suunnitelmia tulevasta - toivottavasti yhteisesti samaan suuntaan katsoen. Pitkäjänteistä ja kestävää politiikkaa ei tehdä tuuliviirin lailla kääntyillen ja henkilöitä jatkuvasti vaihdellen. Mahdollisuus henkilömuutoksiin on aina kulloisenkin vaalituloksen selvittyä.
Nyt olisi pidettävä kirkkaana mielessä, että luottamustehtävissä todella hoidetaan kansalaisten asioita eikä henkilövalintojen kautta valtapolitiikkaa. Kumman muuten valitsisit karkin vai kepposen?

Diana Bergroth-Lampinen

5.11.2010 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva