Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Katsomosta: Jääkiekon ihmeellisyydet

Kuva: Katsomosta: Jääkiekon ihmeellisyydet

Porin Ässät kävi syventämässä Turun Palloseuran ahdinkoa lauantaina SM-liigaottelussa Turkuhallissa. Vastakkain olivat joukkueet, joiden tämän kauden kurssi on kulkenut eri suuntiin runkosarjassa. Tässä yhteydessä on syytä todeta, että TPS on hallitseva Suomen mestari ja Ässät oli viime kaudella runkosarjan sijalla kolmetoista (13) kerättyään 72 pistettä.

Ässillä on tämän vuoden sarjassa kasassa 18 ottelusta 40 pistettä ja Tepsin vastaavat luvut ovat 19 ottelua sekä 7 pistettä. Jotain on siis kummassakin joukkueessa tapahtunut. Turkulaisten kohdalla suurin syy taitaa olla siinä, että päävalmentaja Kai Suikkanen siirtyi KHL-valmentajaksi, eikä Ranskasta tullut Heikki Leime ollut sittenkään SM-liigatason valmentaja. Mutta mikäli seuran tahti jatkuu, niin mestari tekee uuden ennätyksen runkosarjassa olemalla kaikkien aikojen huonoin joukkue. Nyt TPS on kerännyt 0,37 pistettä per peli ja jos tahti jatkuisi, niin se keräisi 60 ottelusta yhteensä 22 pistettä.
Sanotaan, ettei TPS ole paljon viime kaudesta huonontunut materiaaliltaan, mutta kyllä Lee Sweatt, Ilari Filppula ja Aki Uusikartano ovat sellaisia menetyksiä, joita ei tusinamiehillä korvata.
Silti kauden tässä vaiheessa on vieläkin turha tehdä isompia johtopäätöksiä lopullisista runkosarjan sijoituksista, mutta jotain osviittaa sarjataulukosta saa. Liigan joulutauko alkaa 13. joulukuuta, ja runkosarjan sijoitukset ovat saattaneet siihen mennessä heittää häränpyllyä. Usean joukkueen artistiveropelaajat ovat päässeet vauhtiin. Silti alkanut marraskuu on erittäin tärkeä. Tämän viikon ottelut mukaan laskien edessä on kymmenen ottelua ja pelit lähes puolessa välissä.
Olen sitä mieltä, että ”varmaa” pudotuspelipaikkaa on kauden tässä vaiheessa turha hehkuttaa. Mutta asian voi sanoa toisinkin. Tässä vaiheessa paikka runkosarjan kympin sakkiin näyttää jopa todennäköiseltä.
Varsinkin siksi, että Ässien kapteeni Matti Kuparinen on noussut ratkaisijan rooliin. Ketjukaverit Tomas Zaborsky ja Patrick Yetman ovat Kuprulle hyvin sopivat laiturit. Nyt homma toimii!

Ei nalli napsahtanut
TPS on kysellyt päävalmentajaksi sapattia viettävää Hannu Aravirtaa sekä Mestiksen Jarno Pikkaraista. Ei ole nalli napsahtanut, koska TPS:n ensi kauden valmentaja on tietojen mukaan paluumuuttaja Kuopiosta?
Tämä paluumuuttaja olisi Ässien tämän illan vastustaja KalPan pääkoutsi Pekka Virta. Taitaa muuten olla turha illalla kysellä pitääkö homma paikkansa. Vastausta ei tule, joten jokaisen pitää käyttää omaa maalaisjärkeä.
Myös KalPa on kokenut muutoksia sitten liigan alun, mutta silti Jääkiekkolehden Kausioppaan analyysista KalPan pelaajista saa jotain pohjaa illan ottelun seuraamiselle.
KalPan kovin laukoja on Adam Masuhr, rajuin taklaaja sekä paras puolustava puolustaja on Janne Jalasvaara. Taitavin mailankäsittelijä on Janne Laakkonen ja paras aloittaja Tommi Miettinen. Nopein luistelija on Sakari Salminen (kyllä, on se sama Salminen Ässistä), vahvin mies on Henri Laurila, pahin ärsyttäjä on Timo Salo, paras puolustava hyökkääjä on Tapio Laakso. KalPan tuleva tähti on Jääkiekkolehden mukaan Iiro Pakarinen, 19v.
Silti tämän listan ulkopuolelta pitää nostaa esiin joukkueen Kultakypärä Tuomas Kiiskinen, joka on tehnyt jo 10 maalia sekä syöttänyt niitä viisi. Viime kauden pelaajista lopettaneille ei kuitenkaan ole korvaajia löytynyt. Olivat toimitusjohtaja Sami Kapanen sekä opettaja Kalle Sahlstedt sentään sen verran kovia pelimiehiä!

Jääkiekkoleijonat Karjalaan
Tänään julkistetaan Jukka Jalosen maajoukkuevalinnat Karjala-turnaukseen.
Ennakkoon voi arvioida, että Ässät ei saa mukaan ainuttakaan pelaajaa, mutta Rauman Lukon Perttu Lindgren ja Lauri Tukonen ovat vaikeita ohitettavia valinnoissa. Ehkä suurin jännitys kohdistuu siihen, onko Espoon Bluesissa pelaava Jere Karalahti saanut synninpäästön?
Jere kuuluisi taidoiltaan ilman muuta Leijoniin, mutta Jalosen ajatusmaailma voi olla toinen. Oman kapulansa rattaisiin voi pistää Ville Nieminen. Hän ei saanut sopimusta Tapparaan, mutta kelpasi KHL:n Sibir Novosibirskille.
Ilman muuta konkaripelaajista ryhmään mahtuu Petteri Nummelin ja kyllähän Ville Peltonenkin 11 SM-liigamaalinsa takia kuuluisi kalustoon.
20-vuotiaiden maajoukkuevalmentajana toimii Bluesin kakkosvalmentaja ja ensi kaudella Petri Matikaisen tilalle ykköseksi Bluesissa nouseva Lauri Marjamäki. Mikäli Jalonen pohtii nuorten MM-menestystä, niin Sami Vatanen, Mikael Granlund ja Teemu Pulkkinen saavat valmistautua Vierumäellä pelattavassa neljän maan turnauksessa. Se on samalla Pikkuleijonien viimeistelyleiri, jouluna USAssa pelattiin MM-kisoihin.
Tässä ryhmässä on mukana myös Joel Armia, Porin Ässät.
Edelleen ihmetyttää se, että SM-liigassa valmentava toimii samalla myös - aitiopaikalla - nuorten valmentajana. Marjamäki on ensi kaudella siis Bluesin päävalmentaja ja ihmeitä pitää tapahtua, ellei ainakin pari pikkuleijonaa olisi ensi kaudella Espoossa soittamassa bluesia!
Se onnistuu helposti systeemillä, jossa luvataan varma MM-paikka, mutta se edellyttää sitten Espoossa pelaamista. Viime vuosilta tästä systeemistä löytyy kyllä esimerkkejä.
Seikka on saletti.

Neljä maata MM-kisoissa
Kyse taitaa olla melkoisesta marginaalilajista, jos sen MM-kisoihin osallistuu vain neljä maata. Siinähän pronssiotteluun pääsee maa, joka häviää kaikki alkusarjan ottelunsa. Silti Tampereella pelattavat ringeten MM-kisat saavat Suomesta vankkumattoman kannattajajoukon, sillä Suomi on selkeä ennakkosuosikki ja toinen finalisti lienee Kanada. Pronssista taistelevat USA ja Ruotsi.
Luvian Kiekko-82:sta MM-joukkueessa on neljä pelaajaa. Ilman näitä neljää huippuaan (Elina Raesola, Anna-Kaisa Raesola, Kirsi Pukkila ja Miia Railio) LuKi voitti harjoitusottelussa USAn puhtaasti. Kertonee jotain myös MM-kisoista. Mutta viimeistään ensi lauantaina on mestarin nimi selvillä. Seurataan tilannetta!
Melkoisen jääurheilupainotteisen palstan vastakohdaksi tuleekin sitten jalkapalloseurantaa ihan Euroopan huipulta.
Tänään TV2 tarjoaa jälleen katsojille (ehkä myös Stuart Baxterille?) jalkapalloa lajin huipulta ja myös Nelonen Sport Pro on mukana kuvioissa lähettämällä suoran ottelulähetyksen. Sport Pro ottaa niskalenkin Kakkosesta lähettämällä myös huomenna suoran lähetyksen Mestarien liigasta. Canal Plus tulee sitten mukaan huomiseen omalla lähetyksellään, jossa Timo Eve ja Pasi Rautiainen ovat kuvaruudun huippumiehiä. Voi olla, että myös Keith Armstrong on kuvassa, ellei Mika Kottila ehdi.
Kakkosen illan tarjontana on Tottenham-Inter ja Sport Pro tarjoaa ottelun Valencia-Rangers. Toki Lontoon ottelu taitaa olla seurannassa, mutta toivotaan, ettei Ylen asiantuntija ole Erkka V. Lehtola.

Valmentajan vaihtoja
Veikkausliigapaikkansa säilyttänyt Myllykosken Pallo on sanonut näkemiin seuraa tällä kaudella luotsanneelle Janne Lindbergille. MyPa valitsi uudeksi päävalmentajaksi FC Viikingit pariinkin otteeseen liigakarsintaan valmentaneen Toni Korkeakunnaksen. Korkeakunnas on kohtuuhyvä valmentaja, joten hyvä, että hän saa tilaisuutensa. Tosin hän on Veikkausliigassa ennenkin valmentanut, mutta työ FC Hämeenlinnan kanssa päättyi putoamiseen.
Veikkausliigasta suoraan pudonnut FC Lahti puolestaan haluaa nopeasti takaisin liigaan, sillä 1+1 vuoden pestillä lähti mukaan peruslahtelainen Tommi Kautonen. Voipi olla, että ”Pikkutilli” saa vielä Jari Litmasenkin innostumaan?
Silti Porin suunnalla ollaan kiinnostuneita, kuka onkaan FC PoPan valmentaja ensi kaudella, sillä Pertti Lundell sekä Risto Puustinen eivät Ykkösen joukkuetta ensi kaudella valmenna. FC PoPan kohdalla voisi arvioida, että nimenomaan päävalmentajan valinta on yksi tärkeimmistä tehtävistä seuran urheilutoimenjohtaja Antti Sumialan asialistalla. Moni pelaaja odottelee myös valintaa.
Naisten Superin joukkue Porin Pesäkarhujen ensi kauden joukkue on jo valmiina ja varsin hyvän nipun urheilutoimenjohtaja Petri Kaijansinkko sai kasaan. Mutta kun Sami-Petteri Kivimäki ei jatka, niin ykköspelinjohtajan paikka on hakusessa. Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että Kaijansinkko itse toimii ykköspelinjohtajana, mutta muutokset ovat mahdollisia.
En tosin ole huomannut, että Koskenkorva olisi vahvistanut Kivimäen valinnan pelinjohtajaksi, mutta urheilutoimenjohtaja Jukka Marttala, ex-UP-V, ainakin tietää mihin ”Sämpy” viuhkan varressa pystyy.
Ulvilasta tuli mieleen Pesä-Veikot. UP-V kertoo ensi kauden suunnitelmistaan Ykkösessä huomenna, joten ollaan kuulolla!

Jarmo Liuhala

2.11.2010 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva