Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kaupunginjohtaja odottaa parempaa aikaa Raumalle

Suunta: Tänä vuonna kohti nollatulosta - 11 miljoonan alijäämän sijasta

 

Rauman kaupunginjohtaja Arno Miettinen uskoo edessä olevan taloudellisesti paremmat ajat. Tätä ennakoi se, että kuluvan vuoden tilinpäätös on nousemassa budjetin 11 miljoonan miinuksen sijasta nollatulokseen.
Tämä on vaikuttanut myös ensi vuoden budjetin laatimiseen. Miettisen budjettiesitys ylittääkin keväällä asetetun raamin 4,5 miljoonalla eurolla. Mikä tietää sitä, että hallintokuntien esityksestä on nipistetty vain miljoona euroa.
Kaupunginjohtaja budjettiesitys pohjautuu odotukselle, jonka mukaan verotulot kasvavat ensi vuonna 3,7 prosenttia. Tässä on otettu tietoinen riski lisäämällä valtakunnallisiin verotuloarvioihin kolme miljoonaa euroa.
Tästä huolimatta talousarvio jää 2,8 miljoonaa euroa miinukselle, mutta sehän ei ole Rauman taloudelle siinä mielessä ongelma, että kumulatiivista ylijäämää jää silti 45,4 miljoonaa euroa.
Samanaikaisesti kaupunki pystyy lyhentämään velkansa lähes samalle tasolle, kuin se oli ennen kuntaliitoksia. Ensi vuoden loppuun mennessä lainakanta ennakoidaan painuvan 23 euroon asukasta kohti.
Talousarvioesityksen verotulot perustuvat nykyisille tulovero- ja kiinteistöveroprosenteille. Ainoastaan rakentamattoman rakennuspaikan kiinteistöveroon on tulossa korotus, mutta se ei ole taloudellisesti merkittävä, vaan rakentamista ohjaava.

Käyttötalouden kasvun kurissa pitämisen Miettinen pitää keinona pitää veroprosentit edelleen valtakunnan keskiarvojen alapuolella. Eikä hän näe nyt olevan sellaisia merkkejä, että veroprosentteihin jouduttaisi kajoamaan vuoden päästäkään.
Miettinen painottaa kaupungin tehtävänä olevan pitää palvelut ja kustannukset kohtuullisella tasolla.
- Tarpeettomasti veroprosentteja ei lähdetä nostamaan, mutta jossain vaiheessa sekin tulee eteen, painottaa Miettinen.
Puolet budjetista menee sosiaali- ja terveystoimen menoihin, johon palkataan ensi vuonnakin lisää henkilökuntaa.
Investointipuolella budjettiesitys on talonrakennuksen ja kunnallistekniikan osalta vakiotasoa. Korjausrakentamiseen esitetään kuitenkin tavanomaista enemmän, mikä nostaa  emon kokonaisinvestointien määrän 14,3 miljoonaan euroon.
Korjausrahaa käytetään muun muassa Nanun koulun peruskorjaamisen jatkoon, Lapin kirkonkylän koulun laajentamiseen ja Syvärauman koulun peruskorjaamiseen.
Lisäksi rahaa on varattu pohjoisen kaupunginosan päiväkodin rakentamiseen, Lapin vanhan kunnantalon muuttamiseksi kirjastoksi ja Kodisjoen liikuntatilojen laajentamiseen.
Lisäksi katujen peruskorjaamiseen on osoitettu lisärahaa ja keskustan kehittäminen jatkuu Kuninkaankadun remontoimisella.

Jouko Veijonaho

2.11.2010 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva