Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Neljä sai syytteen

Kuva: Neljä sai syytteen

Heti alkuun pitää todeta se, että Suomen lain mukaan ihminen on syyllinen vasta sitten kun hänet on oikeudessa tuomittu. Niinpä esimerkiksi kaatokännissä autonsa seinään ajanutta ja alkometriin 2,5 promillen hönkäisyn tehnyttä kuskia vasta epäillään syyllistyneen rattijuopumukseen. Tilanne on Hiihtoliiton, tai pitäisikö käyttää jutusta sanontaa STT:n, dopingvyyhti syytteen saaneista neljästä hiihtopersoonasta, että he ovat vielä(kin) syyttömiä, kunnes toisin todistetaan.

Joka tapauksessa entiset hiihtopomot Jari Piirainen, Pekka Vähäsöyrinki, Antti Leppävuori ja entinen hiihtäjä Jari Räsänen ovat saaneet syytteen törkeästä petoksesta. Kuten etukäteen arvasi, niin koko kvartetti kiistää syyllisyytensä.

Kyseessä on vakava paikka, sillä jos heidät todetaan syyllisiksi, niin oikeus ei voi tuomita kuin vankeutta ja minimirangaistus on neljä kuukautta ja maksimi peräti neljä vuotta. Yli kahden vuoden menevät tuomiot ovat ehdottomia jopa ensikertalaiselle, kuten oletan kaikkien neljän olevan.

Kihlakunnan syyttäjä Mikko Jaatinen on poliisin esitutkinnan jälkeen päättänyt nostaa syytteet ja hänellä on käytössään peräti 65 sivua esitutkintamateriaalia, joten oikeudessa lisäpaljastuksia on luvassa melkoinen määrä. Epäillyillä petoksilla on tavoiteltu tuntuvaa taloudellista hyötyä ja erittäin pahaksi kohdaksi saattaa muodostua se, että petoksella erehdytettiin oikeuslaitosta väärään tuomioon.

Nyt esitettävät syytteet eivät perustu entisen päävalmentaja Kari-Pekka Kyrön paljastuksiin, vaan poliisin esitutkintaan, jossa ei muuten kannata puhua enää perätöntä totuutta – ja todistajiakin löytyy. Heistä merkittävin lienee Mika Myllylä, jolla tietoa pitäisi kaiken järjen mukaan olla juuri kyseessä olevalta ajanjaksolta.

STT:n silloinen päätoimittaja Kari Väisänen ja toimittaja Johanna Aatsalo-Sallinen eivät saaneet tietotoimistolta potkuja, vaan he erosivat itse!

Syytteet johtavat tuomioihin

Vaikka keskeneräistä juttua ei pitäisi ennakoida, niin syytteen nostanut Jaatinen kertoo, ettei hän tehnyt sitä huvikseen. Niinpä ensi vuoden alussa alkavalta oikeuskäsittelyltä saattaa jo ennakkoon odottaa tuomioita. Toinen juttu on sitten se, miten pitkään käräjäoikeuden päätöksen jälkeen juttu vielä jatkuu ylemmissä oikeusasteissa, mutta se ainakin on varma asia, että suomalainen maastohiihto on kärsijän roolissa. Kaiken lisäksi esiin tulleet ”lainaukset” urheilijarahastoista eivät paranna Suomikuvaa maailmalla.
Syyttäjä jätti entisen toiminnanjohtaja Esa Klingan ulos listalta, vaikka Kyrö kertoi hänen olleen merkittävä dopingtietouden jatkaja liitossa. Myös Kyrön esiin nostama Marjo Matikainen välttyi syytteeltä, vaikka silloiset kilpasisaret Jaana Savolainen ja Erja Kuivalainen olivat nähneet Marjon huoneen pöydällä mystisen pullon.

Kuivalainen toteaa, että Vähäsöyrinki olisi kysynyt häneltä, että oletko valmis menettämään naisellisuutesi? Vastaus oli tietenkin, ei, mutta ihmeen vähällä hiihtäjä Vähäsöyringin päästi. Jokaisen ihmisen uteliaisuus olisi kysymyksestä herännyt, mutta Erja jätti asian siihen, eikä edes kysynyt mitä sitten pitäisi tehdä! Vähäsöyrinki oli päävalmentaja, jolle ei riittänyt pelkkä voitto, vaan piti tulla kolmoisvoitto.

Sekä Vähäsöyrinki että Leppävuori saivat suojatyöpaikan Hiihtoliiton omistamasta Urheiluopistosta Sotkamosta ja pysyivätkin siellä – keskellä ei mitään – hieman sivullisina, mutta Kyrö joutui kiirastuleen Ylä-Tikkurilan Shelliltä saakka. Eikä kyse ollut baarin ikkunapöydästä.

Loppuvuoden aikana Hiihtoliiton dopinghistoriaa kirjoitetaan uusiksi, mutta kenelläkään asioita sivusta seuranneella, ei ole harhakuvitelmia siitä, etteikö nyt oltaisi ihan perimmäisten kysymysten äärellä. On se vaan kumma, että syyttömiä ollaan, mutta mitä sitten tehdään kun tuleekin tuomio?

Jarmo Liuhala

Liuhalan Kiikarointia kokonaan perjantain 29. lokakuuta Uudessa Ajassa

29.10.2010 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva