Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Arjen ääni eduskuntaan, I

Kuva: Arjen ääni eduskuntaan, I

Tänään tiistaina meillä on 173 päivää aikaa eduskuntavaaleihin. Satakunnan demarien ehdokaslista on valmis, ja porskutamme huhtikuun vaaleihin 14 ehdokkaan voimin. Tavoitteemme on korkealla: haluamme todistaa Satakunnan olevan vahva demarimaakunta, ja kolme kansanedustajanpaikkaa kuuluu siten meille. Toivotan kaikille ehdokkaille onnea ja menestyksekästä vaalityötä. Meidän kaikkien panosta tarvitaan, jotta yhteinen tavoitteemme toteutuu - kohti vaaleja siis sata lasissa!

Oma yhdistykseni nimesi minut ehdokkaaksi toukokuussa, ja kuluneiden kuukausien aikana olen saanut paljon rohkaisevaa ja kannustavaa palautetta. Erityisen mieltä lämmittävää on saada kannustusta täysin odottamattomilta tahoilta; silloin olen tiennyt olevani oikealla tiellä. Ehdokkaaksi asettuminen aikana, jolloin politiikka tuntuu olevan synonyymi kieroilulle, on vaatinut meiltä jokaiselta vakavaa pohdintaa ja luottamusta siihen, että avullamme yhteisiä asioita voidaan edistää.

Kampanjani teemat tulevat nousemaan arkisista asioista: lupaan viedä arjen äänen eduskuntaan. Olen ehdolla, koska olen äiti ja koska olen erityislapsen äiti. Olen ehdolla, koska opettajanakin kannan vastuuta lasten ja nuorten tulevaisuudesta. Olen ehdolla, koska tunnen suurta huolta myös vanhenevien vanhempieni selviytymisestä ja vanhuudenturvasta.

Me suomalaiset arvostamme toimivaa, sujuvaa arkea. Lapsena muistan haaveilleeni lumituiskusta, joka sulkisi koulut. Nykyään olen varma, että sellaista lumipyryä ei tule. Suomessa on totuttu selviytymään kelissä kuin kelissä. Me suomalaiset olemme rakentaneet itsellemme toimivan arjen ja haluamme, että arkeamme helpottavat yhteiskunnan tuottamat palvelut. Jorma Ollilan luotsaama Suomi-brändiryhmäkin on oivaltanut yhdeksi vahvuudeksi suomalaisten arkiluovuuden!

Toimiva ja sujuva arki merkitsee eri asioita eri ikäisille. Lapsiperheille arjen sujuvuuteen vaikuttavat päivähoidon saatavuus, koulujen läheisyys ja ryhmäkoot. Suomi on niittänyt maailmanmainetta peruskoulun oppimistuloksilla, mutta nyt uusi peruskoulun tuntijakoehdotus on vesittämässä koulutuksen tasa-arvoa. Ilmainen kouluruokailu on ollut yksi arkiluovuutemme oivallus: nälkäisenä ei kukaan opi! Koulujen arkea on kuitenkin kurjistanut kuntatalouden heikkeneminen: kouluruoan laadusta on tingitty ja lomauttajakunnissa tasa-arvoiset oppimistulokset ovat vaarantuneet. Uusi erityisopetuslaki luo haasteita, joista ei selvitä ilman rahallista panostusta, mutta kuntien valtionosuuksissa ei tätäkään ole huomioitu riittävästi.

Nuorten arkeen vaikuttaa sopivan opiskelupaikan löytyminen, ja opinto-ohjauksen roolia olisikin vahvistettava, jotta mahdollisimman moni löytäisi motivoivan opiskelupaikan. Opiskelijan arkeen vaikuttavat keskeisesti opintotuen riittävyys ja työllisyysnäkymät. Koulutuspolitiikka on myös työllisyyspolitiikkaa.

Työikäisten arki rakentuu työn ympärille. Työtä ei todellakaan nykypäivän Suomessa kaikilla ole, eikä työstä maksettava palkka mahdollista jokaiselle peruselintasoa, vaan taloudellinen ahdinko kurjistaa monen pienipalkkaisen arkea. Pitkäaikaistyöttömyyden katkaisuun on löydettävä uusia, toimivia keinoja ja työllisyysasteen nostaminen olisikin hyvinvointiyhteiskuntamme tulevaisuuden kannalta keskeistä. Jotta työssä jaksettaisiin nykyistä pidempään, on myös työhyvinvointiin satsattava.

Eläkeläisväestön arkeen vaikuttaa erityisesti eläkkeiden ostovoima. Nykyhallitus, joka on ohjannut maatamme tasaveroyhteiskuntaan, on sumentanut pienellä eläkkeellä sinnittelevien arkea.

Vanhus- ja vammaispalvelujen saatavuudessa on jo nyt vakavia ongelmia, ja tältä sektorilta löytyvätkin hyvinvointiyhteiskuntamme suurimmat haasteet. Turvallisen ikääntymisen on oltava kaikille mahdollista ja julkisen sektorin on kannettava päävastuu kattavasta palveluverkostosta. Erilaiset omaishoidon tukimuodot on saatettava toimiviksi.

Suomalaisille arjen kivijalan luo toimiva perusterveydenhuolto. Suomessa terveyserot ovat kuitenkin kasvaneet; hyvätuloiset ovat terveempiä kuin pienituloiset. Julkisen terveydenhuollon on taattava tasa-arvoiset palvelut kaikille väestöryhmille ja terveyskeskusten toimintaedellytykset on turvattava. Koulu- ja opiskelijaterveydenhuolto olisi mitoitettava tarvetta vastaavaksi.
Me satakuntalaiset ansaitsemme toimivan arjen: lähetä arjen ääni eduskuntaan!

Arja Laulainen

26.10.2010 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva