Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Yksinäisen miehen taisto hissiä ja itseään vastaan

Kuva: Yksinäisen miehen taisto hissiä ja itseään vastaan

Mies joka kieltäytyi käyttämästä hissiä monologinäytelmässä, vanha mies kertoo tarinaansa, joka on kuin urbaaniversio maalaistalon peräkammarinpojan kohtalosta. Mies on asunut koko ikänsä samassa kerrostaloasunnossa Töölössä Helsingissä, talon ylimmässä 7. kerroksessa. Miehen isä poistui kuvioista, kun poika oli vasta nelivuotias ja jäi asumaan äitinsä kanssa. Äidin kuoltua mies otti koiran, jonka kuoleman jälkeen mies jäi yksin. Juttuseurakseen mies kelpuuttaa talon hissin, jonka käytön lääkäri kuitenkin määrää terveyssyistä lopetettavaksi. Mies nousee portaita ja käy itsensä ja hissin kanssa henkistä sylipainia kuin konsanaan Don Quijote tyylimyllyjä vastaan. Hän laatii itselleen tiukat säännöt siitä, koska hänen on lupa hissiä käyttää. Jaakko Tepon laulussa aikamiespojan etäisen ihailun kohteena on Dallasin Pamela, mutta hissimiehen etärakkauden kohde on aina ollut Grace Kylly.

Mies ei voi kehuskella sosiaalisilla taidoillaan. Itse asiassa hän on tyyppiesimerkki ihmisestä, joka on rakentanut maailmastaan omiin raameihinsa sopivan, jonka juuri ja juuri pystyy pitämään kasassa, sekoamatta. Tähän kuvioon ei kuulu ihmissuhteita, mutta jostakin kumpuaan kuitenkin perin inhimillinen tarve olla kontaktissa toiseen ihmiseen, vaikka sitten oven takana aamuntunteina käyvän lehdenjakajan kanssa. Mies murehtii sitä, ettei hänen kuolemansa jälkeen jää ketään, joka häntä kaipaisi tai edes muistaisi.

Bengt Ahlfors on kirjoittanut monologin, jossa yksinäisyys ei näyttäydy yksinomaan epätoivoisena olotilana, vaan pikemminkin olosuhteena, johon mies on tyytynyt. Mies ei suostu olemaan katkera yksinäisyydestään. Loppujen lopuksi hän löytää ystävän onnekkaiden sattumien seurauksena.

Jukka Juolahti kertoo miehen tarinaa, ilman sen kummempia kommervenkkeja. Hän kerii auki, kauniin eleettömästi ja leppoisasti jutustellen, vähän vähältä yksinäisyyden olemusta.

Monologin jännite pysyy alusta loppuun. Juolahden kontakti yleisöön on luonteva. Ohjaaja Arto af Hällström on karsinut Juolahden tukinnasta pois kaiken turhan. Näyttelijän tulkinta on minimalistisuudessaan vangitseva. Mies joka kieltäytyi käyttämästä hissiä antaa yhden näkökulman yksinäisyyteen ja muistuttaa samalla että tälläkin hetkellä maassamme on tuhansia yksinäisiä vanhuksia, joiden tarinaa kukaan ei kerro tai edes kuuntele.

Tarja Tiilimäki

26.10.2010 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva