Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Harjunpäästä ensimmäinen tyylipuhdas Suomi-trilleri

Kuva: Harjunpäästä ensimmäinen tyylipuhdas Suomi-trilleri

Seitsemän vuoden hiomisen jälkeen on Matti Yrjänä Joensuun dekkari Harjunpää ja pahan pappi viimein saatettu elokuvaksi. Elokuvan on tuottanut Ilkka Matila ja ohjannut Olli Saarela. Pääosassa rikosylikonstaapeli Timo Harjunpäänä nähdään Peter Franzen.

Kuva: Ilkka Mattila, Peter Franzen ja Olli Saarela tekivät yhdessä trillerin.

Tuottaja Ilkka Matilan mukaan seitsemän vuoden taival ei ollut helppo, mutta se kannatti tehdä. Tuloksena on ensimmäinen tyylipuhdas suomalainen trilleri, jossa Matti Yrjänä Joensuun maailma on luotu niin totuudenmukaiseksi kuin se elokuvallisin keinoin on mahdollista.

- Syksyllä 2003 sain tilaisuuden lukea Harjunpää ja pahan pappi -teoksen ennen sen virallista julkaisua. Lukukokemus oli vaikuttava, mutta samalla lamaannuttava. Kirja on loistava omana taiteenlajinaan, mutta ymmärsin, että sen kääntäminen elokuvaksi ei tulisi olemaan yksinkertaista.

- Joensuun kirja ei ole lajityypillinen dekkari, vaan syvälle ihmismielen sopukoihin ja pahan alkujuurille kaivautuva ihmistutkielma. Kirjassa on kovin vähän suoraviivaista kerrontaa, jota elokuva vaatii. Tämä tarkoitti sitä, että tarinaa täytyi muokata elokuvan lajityypille ominaisempaan suuntaan menettämättä kuitenkaan kirjan henkeä.

Matila löysi useiden käsikirjoittajien kanssa keskusteltuaan yhteistyökumppanikseen Leo Viirretin. Viirret kirjoitti lukemattomia versioita, joita muokattiin yhdessä useiden eri dramaturgien kanssa. Lopulta kuuden vuoden työn jälkeen kirja alkoi taipua elokuvaksi ja yhä useampi rahoittaja alkoi uskoa hankkeeseen.

Peter Franzen ja hänen vaimonsa Irina Björklund liittyivät työryhmään jo varhaisessa vaiheessa. Björklund esittää elokuvassa Harjunpään vaimoa Elisaa. Olli Saarela valittiin ohjaajaksi syksyllä 2009.

Lue Maarit Kauton juttu uudesta Harjunpää-elokuvasta viikonvaihteen Uudesta Ajasta.

22.10.2010 07:46

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva