Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Leima otsaan vaan kaikille

Kuva: Leima otsaan vaan kaikille

Maanmainiot median taitoniekat kirjoittelevat ajoittain vakavan huolen sävyttämiä artikkeleita, joskus oikein akateemisten tutkimusten tuloksilla höystäen, siitä kuinka vaikeaa on saada äänestysprosenttia ja kansalaisten osallistumisintoa kohennettua. Vertaillaan äänestysprosentteja vaikkapa naapurimaa Ruotsiin ja jälleen kerran syyllistetään kaikki poliitikot samaksi syntisäkkien joukkioksi. Mutta voivatko kaikki yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen ja yhteisten asioitten hoitoon osallistujat sitten olla täysiä konnia, joihin ei voi hitustakaan luottaa eikä niitä ainakaan äänestää kannata, ne kun ajavat vain omaa etuaan.

Näinhän ei ole, sillä kyllä kait sentään oikein hakemalla saa hakea kunnallispoliitikkoa, joka olisi lähtenyt mukaan voidakseen ajaa ainoastaan omaa etuaan. Kyllä valtaosalla sentään on toimissaan mukana edelleen jonkinlainen yhteisöllisyyteen perustuva aate ja ideologia.

Sosialidemokraattiseen liikkeeseen mukaan tulevat ainakin tietävät, että puolueen aate poikkeaa esim. patavanhoillisesta ja itsekeskeisyydelle rakentuvasta kokoomus-aatteesta selkeästi. Perusdemariuuteen kuuluu lähimmäisensä ja samalla itsensä auttaminen, niin, että työn hedelmät voitaisiin yhteiskunnassa jakaa kaikkia hyödyttäen. Tähän on perustunut ajatuksemme yleisestä veronmaksuvelvollisuudesta kyvyn mukaan ja halu käyttää kokoon saadut varat yhteiseksi hyväksi. Tällaista yhteistä hyvää ovat mm. yleinen kansanterveystyö, liikenneverkko ja muu infrastruktuuri, päivähoito, peruskoulu, maksuton korkeakoulu, sosiaaliturva eläketurva ja paljon muuta, joka on siis saatu aikaiseksi yhteisiä varoja järkevästi käyttäen, ei omiin taskuihin kahmien. Nykyään vaan tuntuu siltä, että moni perinteinen työläinenkin jo kuvittelee pärjäävänsä vallan erinomaisesti yhteiskunnassa, jossa verotus on olematon ja tarvittavat palvelut hankitaan ns. vapailta markkinoilta. Hymy siinä monelta hyytyisi, jos tämä ihanuus oikein todella toteutettaisiin ja vaikkapa erikoissairaanhoidon potilas joutuisi maksamaan viikon hoitomaksut ihan aidosti omasta pussistaan. Moista vapaan markkinatalouden erinomaisuutta siis varokaamme. Ei parane lähteä mukaan porvarien metkuihin. Eli kelakorvaukset pois yksityislääkärikäynneistä ja nekin yhteiset miljoonat kunnallisten terveyskeskusten ja sairaaloitten tason parantamiseen. Näin ihan esimerkiksi ja alkajaisiksi.

Kun toinen toistaan loistavammat journalistit siis tuskailevat kansalaisten alhaisen aktiivisuuden puristuksissa, pitäisi miettiä, miten eräitten keskeisten ja sittenkin vain harvojen poliitikkojen kähminnöistä ja vaalirahasotkuista kirjoitellaan. Virhe tapahtuu siinä, kun uutisoidaan, että kaikki politiikassa mukana olevat on samaa kelmijoukkoa. Miten ihmeessä saadaan kuntalaisia mukaan oman kuntansa asioitten hoitoon tai edes äänestämään, jos jo pelkästään ehdokkaaksi lähtemällä saa otsaansa petturin leima. Ei kait sentään pelkkä ehdokkaaksi asettumien ihmisestä konnaa tee. Kun kuntalaiset saadaan näin vieroksumaan politiikkaa, avataan samalla niille todellisille ketunhännän heiluttajille täysin vapaat filungin markkinat, sillä ei kunnan asioitten hoitoa voida vallan kokonaan virkamiehillekään jättää, vaikka tähän valtamedia näyttää ihan tosissaan pyrkivänkin. Lisää siis ehdokkaita ja osallistujia, vähemmän klikkejä ja vähemmän kähmintää.

Nyt kun kunnissa valmistellaan vuoden 2011 budjetteja, niitä itsenä likoon laittavia kuntalaisia tarvitaan jälleen. Leimatut ja leimaamattomat sosialidemokraatit valmistelevat tulevan vuoden rahankäyttöä pitäen visusti mielessään oikeudenmukaisuuden toteuttamisen ja kaikkien kuntalaisten asioitten ajamisen. Palvelut on tarjottava hyvinä kaikille kuntalaisille, ei siinä parane vain itseään ajatella.

Samoin seurakunnissa ollaan parhaillaan ratkaisujen edessä. Marraskuussa valitaan seurakuntien hallintoon luottamushenkilöitä. Myös seurakunnissa tehdään merkittäviä päätöksiä siitä, miten yhteisiä varoja käytetään yhteisön jäsenten hyväksi. Sosialidemokraatit ovat myös tällä saralla puolustamassa omiensa asiaa, siten että riviseurakuntalaisen hyvinvointiin panostetaan ja turvataan kaikille inhimilliset elämänolot. Mikäli äänestäjät niin päättävät, sosialidemokraateilla on kaikki mahdollisuudet muuttaa nykyistä menoa huomattavasti sosiaalisempaan ja tasa-arvoisempaan suuntaan.


Äänestäminen on siis erittäin tärkeää, ja varsinkin nyt, kun kirkon piirissä tuivertavat mitä ihmeellisimmät vanhoillisuuden tuulet. Lähde mukaan uudistamaan kirkon ilmapiiriä - äänestä.

Esa J. Anttila

22.10.2010 07:51

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva