Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Jäitä hattuun, Porin demarit!

Kuva: Jäitä hattuun, Porin demarit!

Uutiset Porin sosialidemokraattien jäsentenvälisistä on ollut huolestuttavaa luettavaa.
Tosin huolestuttavuus riippuu näkökulmasta, mutta demarien itsensä kannalta jo pitkään jatkuneen kahnailun kärjistäminen eduskuntavaalien alla on joka tapauksessa huono asia, joka tuskin edesauttaa pyrkimyksiä hyvään vaalimenestykseen koko Satakunnassa.

Sen sijaan Porin muille puolueille, erityisesti vallan kahvaan viime kunnallisvaaleissa päässeelle kokoomukselle, tilanne on otollinen, ja sen tietää myös Satakunnan Kansa, joka porvarien käsikassarana tulee varmasti pitämään huolen siitä, että kiista pysyy esillä. Demarien kiistoilla kokoomus voi kätkeä omat sisäiset kärhämänsä.

Niinpä, jos demarit olisivat järkeviä, he hautaisivat rintaman molemmin puolin sotakirveensä ja panisivat jäitä hattuun.

Kiistan juuret juontavat jo usean vuoden takaa, ja ne ovat johtaneet siihen, että parhaillaan Porissa pelataan samanaikaisesti montaa eri peliä.

Ensimmäisen kerran kolmen suuren demariyhdistyksen eli Porin työväenyhdistyksen, Porin sos.dem. killan ja Karhukaupungin demarien välinen mittelö nousi todenteolla esiin nelisen vuotta sitten, kun työväenyhdistyksen johdolla Ahti Salmi pantiin eroamaan kaupunginhallituksen puheenjohtajan paikalta. Hänen tilalleen sosialidemokraatit huusivat monien vaiheiden jälkeen Mikko Elon työväenyhdistyksen epäonnistuttua saamaan paikalle oman ehdokkaansa Ulla Turkin.

Tilanne näytti rauhoittuvan, mutta jo silloin oli selvää, että kilta haki Salmen potkuille revanssia. Vanhojen kiistakumppaneiden Mikko Elon ja työväenyhdistyksenkin välitkin paranivat, mutta moni kuitenkin odotti, ettei tilanne ole pysyvä, Eloa kun on aina pidetty osassa Porin demaripiirejä ”liikkuvana aikapommina”.

Uudelleen vanhat kiistat nousivat esiin viime keväänä sosialidemokraattien valmistautuessa puoluekokoukseen. Työväenyhdistys ja Karhukaupungin demarit olivat jo tiivistämässä yhteistyötään, kun Elo teki äkkikäännöksen ja ryhtyi yhdessä killan kanssa syrjäyttämään Esa J. Wahlmania puoluehallituksesta. Tilalle he tarjosivat Killan puheenjohtajaa Ari Vahalaa, ja ilmiriita oli taas valmis.

Värikkäiden vaiheiden jälkeen Wahlman vaihtui raumalaiseen Rainer Lehteen, mutta työväenyhdistys sai puoluevaltuuston puheenjohtajistoon Krista Kiurun, jolla oli puolueen muussa eliitissä enemmän kannatusta kuin Ari Vahalalla.
Puoluekokouskahnaus johti siihen, että Karhukaupungin johtokunnasta lähti joukko kantavia voimia työväenyhdistykseen kuten kaupunginhallituksen jäsen Diana Bergroth-Lampinen ja kunnallisjärjestön sihteeri Esko Ahola.

Se, että Karhukaupungin demarit nyt ovat vaatineet sosialidemokraattista kunnallisjärjestöä vaihtamaan kaupunginvaltuuston puheenjohtajaa sekä kaupunginhallituksen demarijäseniä ensi vuoden alussa, ei ollut yllätys. On ollut vain ajan kysymys, koska asia tulee esille hiljaisen kesän jälkeen.

Sekään ei ollut yllätys, että samassa yhteydessä Esa J. Wahlman sai vastaehdokkaan kunnallisjärjestön puheenjohtajaksi, joskin Arja Latvan lähtö haastajaksi vähän yllättikin. Äänestäminen kuuluu kuitenkin demokratiaan, eikä järjestön johtaminen ole eläkepesti, vaikka Timo Koivisto aikanaan johtikin kunnallisjärjestöä yli 20 vuotta.

Sen sijaan kiistely kesken kauden kaupunginvaltuuston puheenjohtajan nimestä tai kaupunginhallituksen jäsenistä on puhdasta valtapolitiikkaa, johon ei demareilla nyt olisi varaa.

Kunnallisjärjestön edustajisto teki aikanaan valinnat koko nelivuotiskaudeksi, ja nähtäväksi jää, miten edustajisto marraskuussa suhtautuu esityksiin.

Se, että valtuuston uudeksi puheenjohtajaksi esitetään Kiurun tilalle Antti Vuolannetta ja kaupunginhallitukseen Diana Bergroth-Lampisen tilalle Arja Laulaista on eduskuntavaaliasetelmien hiomista.

Kaikki kolmehan ovat ehdolla huhtikuun vaaleissa. Kiuru ja Vuolanne eduskunnassa jo ovat. Laulainen on nouseva tähti, jonka odotetaan saavan nykyisten porilaisedustajien ääniä, mutta kuinka paljon ja keneltä, se nähdään huhtikuussa.

Yksi asia on kuitenkin varmaa: rumalla sisäisellä pelillä häviävät kaikki.

Jukka Vilponiemi

19.10.2010 07:44

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva