Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Ikäihmisten on voitava luottaa yhteiskuntaan

Kuva: Ikäihmisten on voitava luottaa yhteiskuntaan

Sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtajan Jouko Aitonurmen mielestä lähtökohtana palveluiden järjestämisessä ikäihmisille on, että eläkkeellä olevien on voitava luottaa yhteiskuntaan. Heidän tulee saada tarvitsemansa palvelut siten, että yksittäisen ihmisen talous on turvattu kaikissa tilanteissä.

Kuva: Rauman sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja Jouko Aitonurmi tarkasteli vanhustenviikon juhlapuheessaan sitä, kuinka kaupunki voi tarjota palveluita ikäihmisille.

Raumalla on pohdittu paljon ikääntymisen tuomia haasteita ja vastattu niihin:
- Varsinkin asumisessa ja toisaalta palveluiden viemisessä kotiin on tapahtunut suuri ajattelutavan muutos. Lähtökohtana on, että ne, jotka haluavat, voivat asua kotona ja muita palveluita on kehitetty sen mukaisesti, sanoi Aitonurmi vanhustenviikon pääjuhlassa Rauma-salissa.
Vanhusten kasvavasta määrästä ja sen tuomista ongelmista puhutaan paljon: - Mielestäni se ei ole ongelma. Meillä on tietoa, osaamista ja yhteiskunnalla riittävästi vaurautta huolehtia vanhuksista. Asioihin pitää tarttua ja toimia niin, että ongelmia ei tule.
Kaupungin ikääntymispoliittisessa strategiassa laatu on tärkeä tekijä. Strategian suositusten tavoitteena on lisätä ikäihmisten terveyttä ja hyvinvointia sekä parantaa palveluiden laatua ja vaikutusta. Tämä vaatii Aitonurmen mielestä sitä, että kaupungilla on oikeissa paikoissa oikea määrä työntekijöitä. Hyvä johtaminen ja työilmapiiri edistävät laatua.
Myös kuntalaiset, jotka käyttävät palveluita vaikuttavat ilmapiiriin, samoin omaiset ja ystävät, jotka vierailevat esimerkiksi palvelutaloissa.
- Kuinka onnistumme vastaamaan haasteisiin riippuu siitä, miten hyvin vanhuksen ja kunnan ajatukset menevät yksiin. Me kaikki olemme erilaisia ja yleistämiset eivät toimi ikääntyneisiin sen paremmin kuin esimerkiksi keski-ikäisiin. 'Meitä on moneksi' sopii hyvin juhlaviikon teemaksi.

Aitonurmi korosti tilaisuuden erityisvieraiden, omaishoitajien työn tärkeyttä:
- He tekevät tärkeää työtä lähimmilleen. Se on pyyteetöntä ja varsin raskasta työtä, jota pitää myös taloudellisesti ja henkisesti tukea. Näin omaishoitajakaan ei kohtuuttomasti rasitu.
Kaupungin sosiaalitoimen vanhuspalveluiden järjestämässä juhlassa esiintyivät Eliksiirikuoro sekä Eino Grön. Vappu-Eerika Koskinen puhui aiheesta ikäihmisten elämänasenne. Erityisliikunnanohjaaja Tarja Mäki johti istumatanssin.
Yhteislaulut säesti Olli Luntamo. Juhlan juonsi pitsimissi Viivi Suominen.

Kari Karjalainen

8.10.2010 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva