Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

JHL: Pätkätöiden käyttö ostopalveluyrityksissä tarkkaan tutkintaan

Kuva: JHL: Pätkätöiden käyttö ostopalveluyrityksissä tarkkaan tutkintaan

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL laittaa pätkätöiden käytön ostopalveluyrityksissä tarkkaan tutkintaan. Samalla JHL kehottaa työnantajia myös oma-aloitteisesti korjaamaan virheellisiä päätöksiään.

Kuva: JHL:n puheenjohtaja Tuire Santamäki-Vuori.

Pätkätyöseminaarissa Porissa torstaina puhunut JHL:n puheenjohtaja Tuire Santamäki-Vuori painotti, että julkisten palvelujen ulkoistaminen ei saa johtaa työehtojen ja -olojen heikkenemiseen.
- Tämän periaatteen ratkaisemisessa Korkeimman oikeuden tuore päätös JHL:n ajamassa oikeusjutussa on erittäin merkittävä. Tuomion mukaan määräajaksi kilpailutuksen kautta saadut palvelusopimukset eivät ole perusteltu syy työsopimusten ketjuttamiselle.
Santamäki-Vuoren mukaan Korkeimman oikeuden päätös ja tänä syksynä käynnistynyt määräaikaisten työsopimusten käyttöä tarkentava lainsäädäntöuudistus antavat syyn olettaa, että pätkätöiden toistuvaan käyttöön päästään puuttumaan nyt aiempaa tehokkaammin.
Ostopalveluita käytetään erityisen mittavasti yksityisissä sosiaalipalveluissa. Yritykset ja järjestöt tuottavat valtaosan esimerkiksi lasten ja nuorten laitospalveluista sekä palvelutalojen asumispalveluista.
- Yksityisen sosiaalialan työehtosopimus mahdollistaa määräaikaisten käyttöä koskevien erimielisyysasioiden viemisen tarvittaessa työtuomioistuimen tutkittaviksi. Tämä on hyvä asia, sillä työtuomioistuin on yleensä nopeampi ja halvempi oikeussuojakeino kuin alioikeusmenettely.

Torstaina 7. lokakuuta vietettiin ITUC:n eli International Trade Union Confederationin kansainvälistä ”Kunnon työn” päivää. Päivä kiinnittää huomiota työn erilaisiin teettämistapoihin ja niihin liittyviin ongelmiin.
Santamäki-Vuori korosti Porissa myös sitä, että työn teettäminen on saatettava reilulle perustalle onpa kyse työsuhteesta tai siihen rinnastuvasta toimeksiantosuhteesta. Samaa mieltä oli seminaarin toinen puhuja, SAK:n hankekoordinaattori Anu Suoranta. Molemmat toivoivat, että työ- ja sosiaalilainsäädännön eriarvoistavia säännöksiä alettaisiin järjestelmällisesti kartoittaa ja korjata.
- Palkansaajista köyhiä on 3 prosenttia, työntekijäasemassa olevista 5 prosenttia, määräaikaisissa työsuhteissa olevista 10 prosenttia ja itsensä työllistäjistä 17 prosenttia. Itsensä työllistäjät ovat väliinputoajia, joiden aseman parantaminen on haaste ay-liikkeelle, Santamäki-Vuori tiivisti.
Anu Suorannan mukaan Suomessa on varovaisten arvioiden mukaan tällä hetkellä noin 160 000 itsensä työllistäjää ja määrä nousee koko ajan.
- Tähän kategoriaan tungetaan ihmisiä kaikenlaisissa ammateissa, jopa myyjiä. Kyse on kekseliäästä tavasta työllistää halvemmalla. Harva näistä aiemmin työsuhteessa olleista ihmisistä ryhtyy yrittäjiksi vapaaehtoisesti, Suoranta kiteytti.
Santamäki-Vuori ja Suoranta tähdensivät sitä, että nyt pitäisi pohtia minkälaiset itsensä työllistäjien työtavat tosiasiassa rinnastuvat palkansaajiin.
- Ei ole järkevää luoda itsensä työllistäjille uutta kategoriaa lainsäädäntöön, vaan laatia selvät pelisäännöt siitä, mikä osa tästä ryhmästä on oikeutettu palkansaajia ja mikä osa yrittäjiä koskeviin työehtoihin.

Maarit Kautto

8.10.2010 09:17

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva