Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Katsomosta: Kokeneen pelaajan huomioita

Kuva: Katsomosta: Kokeneen pelaajan huomioita

Porin Ässien kasvojen pesu viime lauantaisesta murskatappiosta HIFK:lle päättyi tiistaina kun kasvot kuivattiin kärpännahalla. Ennakkoon ajatellen selkeä 4-1 kotivoitto Oulun Kärpistä ja vielä pelillisesti täysin ansaittuna, ei ollut odotettavissa. Toki Kärpät vaikutti jopa aneemiselta, mutta sen oli pakko, sillä Ässät teki Kärppien pelaamisesta erityisen hankalan heti aloituskiekosta asti.

Kyseessä oli silti vain yksi ottelu pitkässä runkosarjassa, mutta Pata tarjosi kotiyleisölle nannaa. Siitä ei päästä mihinkään, että Ässien ykkösketjuun nostettu laituri, 17-vuotias Joel Armia, teki mahtavan vaikutuksen katsojiin. Eritoten vasemmalla jalalla kiekon suojaaminen ja näin puolustajan plokkaamisen estävä luistelu pikkumustan kanssa, oli näyttävä temppu! Vastassa oli sentään huippupuolustajia!
Ässien ykköskentällisen peliä rakentava kokenut sentteri Aki Uusikartano totesi pojassa olevan ainesta. Uusikartano muisteli aikaa, jolloin hän edellisen kerran pelasi Ässissä. Silloin tuli hopeaa ja Akin laiturina huippuhyökkääjäksi kasvoi Kristian Kuusela.
Silti mielenkiintoisin ajatus Uusikartanolta tuli, kun hän totesi, että Isomäen hallissa pelaaminen on vastustajalle henkisesti jopa äärettömän raskasta. Ässien heti pelin alussa tekemät kovat taklaukset jäävät nopeasti vastustajan takaraivoon. Vaikutus on siinä, että kiekollinen pelaaminen kärsii, koska vaistomaisesti varot sitä, milloin seuraavan kerran tulee taklaus. Näin neljä kautta pois Porista ollut Uusikartano sen sanoiksi virkkoi.
Asia saa oikeat mittasuhteet, kun Isomäen hallin loistava seisomakatsomo aloittaa oman huminan, kun ässäpelaaja lähestyy laidan lähellä olevaa vastustajaa. Silloin pelaaja tietää, että töötti on tulossa ja kiekko ei lähde mailasta kontrolloidusti.

Ei ennenkään stadissa juhlittu
Tällaisiin yksityiskohtiin ei katsomossa aina kiinnitä huomiota, mutta satavarma on, että vastustaja tietää seisomakatsomon huminasta kohta paukkuvan. Tämän Uusikartano toi esiin ja siinä on yksi vahvuus, joka vaikuttaa vastustajaan.
Ässien entinen huippuhyökkääjä Jaakko Honkanen muisteli oman aikansa vierailua HIFK:n luolassa toteamalla, että sitä valmistauduttiin peliin lähtemällä jopa edellisenä päivänä ja ruokailut oli hoidettu viimeisen päälle, mutta selkään tuli numeroin 0-11.
Tästä ottelusta Veli-Pekka Ketola tosin kommentoi, että HIFK:n seitsemäs maali haiskahti vahvasti paitsiolta.
Ai niin, Jakke muisti seuraavassa ottelussa Tapparan kaatuneen viidellä maalilla, joten eipä sitä ennenkään kaikki Nordenskiöldinkadun hallissa toivotulla tavalla porilaisittain sujunut. Monella liigajoukkueella näyttää olevan sellaisia vierashalleja, joista pisteiden hakeminen on vaikeaa ja joskus ylivoimainen tehtävä.
Mistä moinen hallikammo johtuu, on asia johon ei vaan selvyyttä saa. Kummallisinta on, että joukkueet vaihtuvat, mutta eräänlainen hallikammo siirtyy ikäluokasta toiseen.

Eilinen ja huominen
Ässät on eilen pelannut Espoossa Bluesia vastaan ja niillä faneilla, jotka eivät pelipaikalle ole päässeet, on ollut tilaisuus seurata peli URHOtv:n välityksellä. Toki suurimman huomion eilen on herättänyt ihan NHL-avaus Hartwall Areenassa suomalaisjoukkueiden Minnesota ja Carolinan välillä. Joukkueiden välinen toinen ottelu nähdään myös tänään suorana kello 19 Nelonen Sport Pro-kanavalla (maksullinen, tietysti).
Mutta Espoon Ässien avaukseen. Mika Niemi oli sivussa tiistain Kärpät-ottelussa saamansa lujan lämärin takia. Nyt hänen paikkansa otti tervehtynyt Adam Miller, jolta pikkuisen näyttöjä taidoista jo odotellaan.
Millerin mukaantulo olikin ainoa muutos Patapaitoihin, sillä pelikiellosta vapautunut Kristian Kudroc oli edelleen sivussa. Muuten, uskallan väittää, että 201 senttinen Kudroc saa turhia jäähyjä, koska on niin kookas! Esimerkkinä se, että Kudroc taklaa täysin oikein, mutta kun plankin väliin jää Tapparan 171 senttinen Tuukka Mäntylä, niin takuulla oikea Kristianin taklaus osuu päähän, joka sitten kajahtaa pleksiin ja Kudroc aitioon. Riisitautisten ei kannata Kudrocin alle pyrkiä.
Nyt nähdään miten 17-vuotias, 192-senttinen ja 85-kiloinen rightin (oikea käsi alhaalla) hyökkääjä Armia onnistuu Barona-areenalla ja ennen kaikkea miten Tapparasta tehdään Hilpara huomenna kello 18.30 Isomäen jäähallissa.
Tapparan joukkuetta ei kannata käydä Jääkiekkolehden Kausioppaan arvioinnein läpi, koska joukkue on muuttunut paljon SM-liigakauden alussa olleesta kirvesryhmästä.

Kohtalon ottelu
Suomen Palloliiton Kimmo J. Lipponen sekä Petri Jakonen eivät ole lämmenneet ajatukselle, että Huuhkajien päävalmentaja Sturt Baxterin lähtölaskenta olisi käynnissä ja lopullinen pamaus tapahtuu ensi tiistaina, mikäli Suomi häviää Olympiastadionilla pelattavassa EM-karsintaottelussa Unkarille.
Jos Suomi pelin häviäisi, niin EM-karsintaprojekti on satavarmasti ohi, joten Suomen MM-kisoihin luotsaavan päävalmentajan pitäisi astua puikkoihin heti eikä viidestoista päivä. Päävalmentaja Baxter on saanut näyttönsä antaa ja kaikki muistamme pelin Moldovassa, jossa tappio ei suinkaan ollut päävalmentajan vika. Toki pelaajillakin oli osuutta asiaan. Mutta pelkästään Baxterin taktiset oivallukset pelin kestäessä, eivät kestäneet edes kotikatsomon jalkapallotietämystä.
Pahin virhe mitä Baxter on pystynyt tekemään kentän ulkopuolella, on median mollaaminen. Esiin ovat nousseet kiihtyneet lausunnot ex-päävalmentaja Antti Muurista (luotsasi nyt HJK:n mestariksi) kohtaan ja kun hän poisti Valmentajapäiviltä toimittajan, joka todella oli myös valmentaja. Liekö Stuartille mahdoton yhtälö ymmärtää?
Sivumennen sanoen, kuulun itsekin tähän yhdistykseen täysivaltaisena jäsenenä, mutta enpä edes halunnut noille Hulluille Päiville, jossa hyvän ulosannin omaava Stuart pönkitti omaa egoaan.
Kupla Baxterin taidoista Suomen päävalmentajana, voi hyvinkin puhjeta tiistaina Helsingin Olympiastadionilla! Suomelle tappio, ja ei muuta kuin kalossin kuva takamukseen eli suoraan Baxterin pelisilmään.

Parhaat pelaajat kentällä
Suomen Huuhkajat ovat Baxterin mielestä se paras mahdollinen. Kun Suomen maalia vartioi Jussi Jääskeläinen ja mukaan otettiin myös Italian Serie A:ssa Brescian avauksessa pelaava Perparim Hetemaj, niin ei enää jää kaipaamaan kuin maaleja Mikael Forssellilta.
Eri asia onkin, miten Baxter Huuhkajia peluuttaa. Mikään muu kuin voitto ei nimittäin riitä. Unkari ei ole heittopussi nytkään. Pahiten Unkari muistetaan MM-karsinnasta vuodelta 1997, jolloin Suomi teki oman maalin aivan pelin lopussa ja jatkokarsintapaikka meni siinä samassa. Toki jatkokarsinnassa Unkarille tuli noutaja rajulla tavalla – kuten olisi käynyt Suomellekin – mutta  silti.
Unkari on jälleen nousussa. Muistissa ovat Ferenc Puskasin ajat, mutta nyt uusia tähtiä ovat Zoltán Gera (Fulham FC) ja Puskasin manttelinperijä Gergely Rudolf (Genoa CFC).
Unkaria valmentaa Sandor Egervari. Nimestään päätellen Pustan poika, joten siellä ovat perinteet kunniassa.

Toivossa on hyvä elää
Vanha sananlasku toteaa, että toivossa on hyvä elää. Tosin tavallisilla pulliaisilla ei tilipussia nosta eläkeläisten päätös (palkkiotoimikunta, kaikki kai eläkedementiassa), kuten eduskunnan tiukkaa päivää tekeville. Esimerkiksi moisesta 8 prosentin korotuksesta olisi Ranskassa jo miehet barrikadeilla, mutta meillä Mannerheimin tiellä ei näy kuin taksiseteleillä liikkuvia kaiken kansan edustajia.
Mutta FC PoPalla se toivo elää. Nimittäin edelleen nousu Veikkausliigaan on mahdollinen, kun Ykköstä on kaksi kierrosta pelaamatta. FC PoPa pelaa sunnuntaina Vantaalla ja isäntä on PK-35. Edellä olevat RoPS ja FC Viikingit pelaavat myös vieraissa, mutta jo huomenna.
RoPS kohtaa FC Hämeenlinnan Kaurialan kentällä ja FC Viikingit TPV:n Tampereen Tammelassa. Sekä Hämeenlinna että TPV taistelevat putoamista vastaan, joten täysillä pelaavat. Täytyy toivoa, että ainakin FC Viikingit karahtaa Tampereella ja jos FC PoPa hoitaa oman hommansa, niin se menee Vuosaaren miesten ohi. Yksi jännityspala on siinäkin, pelaako viikinki Tero Karhu, vai onko peräti taivaskanavilla selostamassa?
Sunnuntain jälkeenkin on vielä yksi toivon päivä. Eipä silti, liigakarsinnassa vastaan tulee kyllä kohtuukova joukkue. Seikka on saletti.

Jarmo Liuhala

8.10.2010 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva