Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Parkano - Helsinki 2 h 7 min

Kuva: Parkano - Helsinki 2 h 7 min

Tiistaina piipahdin pääkaupungissa junalla. Kyytiin hyppäsin Parkanon asemalta, jonne matkaa on kotoamme viitisenkymmentä kilometriä. Matka asemalle sujui joutuisasti, hiljainen vt 23 aamutuimaan, ei ruuhkia eikä parkkipaikkaongelmia. Matkalla kohti Helsinkiä mietin välimatkojen suhteellisuutta ja sitä, miksi helsinkiläisten mielestä maakunnasta on Helsinkiin lyhyempi matka kuin Helsingistä maakuntaan?

No, tuo matka Parkanosta Helsinkiin hurahtaa nopeimmillaan hieman yli kahdessa tunnissa. Tämä yhteys pääkaupunkiseudulle on alueen elinkeinoelämälle olennainen kulkuyhteys, mutta tällä puolen maakuntarajaa sitä ei ehkä kaikilla tahoilla tarpeeksi arvosteta. En tiedä mistä se sitten johtuu, syrjäisestä sijainnista vai siitä, että katsotaan asioita liian yksipuolisesti tai yksipuolisesta maantieteellisestä suunnasta. Mutta, olihan se mukava todeta itsekseen, että monikuntaliitoksen toteutuessa kankaanpääläiset ja jämijärveläiset saisivat jälleen oman aseman ja sitten voisimme markkinoida uuden kuntamme yhtenä etuna suoraa, vaihdotonta ja nopeaa junayhteyttä Helsinkiin ja takaisin. Sitä moni kaupunki havittelee ihan tosissaan. Kuvitella mitä kaikkea sitä saakaan, ihan niin kuin kaupanpäällisinä.

Monikuntaliitosselvitys Kankaanpään, Parkanon ja Jämijärven kesken siis etenee syksyn mittaan. Tavoitteena on, että ensi keväänä pääsemme analysoimaan selvitysten ja pohdintojen tuloksia ja sitä kautta sitten etenemään kohti päätöksentekoa. Valtuustomme puheenjohtajan Kauko Juhantalon (kesk.) näkemykset aiheesta ovat herättäneet ihmetystä, onhan Juhantalo asiassa eri linjoilla kuin mitä yksimielinen kaupunginvaltuusto.
Toki kaikilla on oikeus omiin mielipiteisiinsä. Harmi vain, että juuri siitä kevään kokouksesta, jossa yksimielisesti päätettiin lähteä selvitystä tekemään, Juhantalo sattui, täysin pätevin syin kylläkin, olemaan pois.  No, ehkä se oli kohtalon tarkoituksin, että Kauko jäi tuhkapilven alle Englantiin, saatiinhan näin aikaan päätös, jossa keskustan ryhmäkin yksimielisesti oli mukana. Toivon, että valtuustomme päätökselle annetaan se arvo mitä se edellyttää. Yksittäisistä näkemyksistä huolimatta vahvempaa mandaattia kunnalla ei ole olemassa.

Hallintoneuvostojen roolista ja vallasta on käyty vilkasta keskustelua. Lienee totta, että monessa yhtiössä hallintoneuvostojen rooli on vuosikymmenien varrella kuihtunut merkityksettömäksi. Muutaman kerran vuodessa käydään siunaamassa tilinpäätös ja talousarvio ja se siitä sitten, hyvät kahvit kokouksen päälle. Toki sama ilmiö on olemassa muuallakin kuin yhtiöiden hallintoneuvostoissa. Tätä löytyy kuntayhtymien valtuustoista ja muista vastaavista, oikeastaan kaikista sellaisista, jotka kokoontuvat vain muutaman kerran vuodessa.
No, kenen vika se sitten on, jos joku hallintoneuvosto tai kuntayhtymän valtuusto on turha toimielin? Johdon, ajan hengen vai luottamushenkilöiden itsensä?
Pitäisikö pysähtyä miettimään, miten hallintoneuvostoja ja muita voitaisiin hyödyntää, miten linkkiä vuotuiseen päätöksentekoon voidaan lisätä? Ja pitäisikö jokaisen, joka toimii tällaisessa ”vaan pari kertaa vuodessa” kokoontuvassa kahviporukassa ryhdistäytyä, katsoa itseään peilistä ja miettiä, voiko tässä luottamustehtävässä olla enemmän hyödyksi, pitäisikö oikeasti päättää jostain?
Maailmasta ei kannata haluta sellaista, jossa vain toimiva johto olisi oikeutettu päätöksentekoon. Sen maailman kannattaa antaa olla bisnespuolella, jonne se kuluu. Julkisen rahan ja julkisten palvelujen on oltava sellaisissa käsissä, että tarpeen niin vaatiessa parlamentarismi voi aina kaapata vallan takaisin itselleen.

Myönteisesti Suomen evankelis-luterilaisen kirkon päätöksiin suhtautuvat eri puolueiden kannattajat ja puolueisiin sitoutumattomat seurakuntalaiset yhdistivät Kankaanpäässä rivinsä ja lähtevät marraskuun seurakuntavaaleihin yhteislistalla. Listan ehdokkaat toivovat maltillisen, yleiskirkollisen linjan vahvistuvan ja näkyvän konkreettisesti seurakunnan toiminnassa tammikuussa suoritetun piispantarkastuksen linjauksen mukaisesti niin, että esimerkiksi naispappeuskysymyksessä Kankaanpään seurakunta ei profiloituisi kirkollisen opposition viimeiseksi linnakkeeksi. Pidän yhteislistaa erittäin hyvänä asiana, nyt äänestäjät saavat selvästi tietoonsa sen, millä linjalla ehdokkaat ovat. Uskon tämän lisäävän äänestysaktiivisuutta sekä kiinnostusta kotikirkkomme toimintaan.

Lokakuun 30. päivä Kankaanpäässä järjestetään piirin ja TSL:n kaikille avoin seminaari ”Vaihtoehto nykymenolle”. Toivottavasti toverit ympäri maakunnan lähtevät loppusyksyn retkelle tänne pohjoiseen kuuntelemaan ja keskustelemaan maailman menosta yhdessä Erkki Tuomiojan ja Reijo Vuorennon kanssa. Tapaamisiin!

Katri Kujanpää

8.10.2010 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva