Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Taloudellisten vaikeuksienkin edessä tulee uskaltaa elää kulttuurille

Kuva: Taloudellisten vaikeuksienkin edessä tulee uskaltaa elää kulttuurille

Porin kaupunginvaltuusto on vuoden 2011 talousarvion laadinnan suhteen haasteiden edessä. Käyttötalouden tasapainoittaminen tuo tuskia etenkin perusturvan suhteen. Tämä on ollut päättäjien tiedossa. Poliittisten ryhmien pitää löytää käyttötaloudessa tärkeysjärjestys. Löytyykö Porin kaupunginvaltuuston poliittisista ryhmistä sellainen enemmistö joka haluaa löytää tasapainon velkataakkaa suuremmiten nostamatta. Pitääkö meidän vähentää tai jopa lopettaa sellaisia palveluista, että terveys, vanhustenhoito, lasten päivähoito, koulutus ja työllisyys tulevat olemaan etusijalla.

Tämän vuoden talousarvio laadittiin veroja korottamalla, lainaa ottamalla ja suhteellisen kovalla karsinnalla. Ilman sosialidemokraatteja Porin kaupungin talousarvio olisi ollut aivan toisenlainen ellemme olisi edellä mainittuja kohteita puolustaneet.

Vuoden 2011 talouden tasapainoittaminen on vielä vaikeampaa kuin tämän vuoden. Tämä vaikeus oli tiedossamme. Epävarmuutta tuo tullessaan valtiovallan kiristystoimet kuntatalouteen. Hallitus siirtää juonisti velvoitteita kunnalle. Antaa raamit määrättyjen asioiden toteuttamiseksi ja kunta joutuu tekemään niin sanotun täsmäohjelman eli päätökset jotka vaikuttavat kuntalaisiin. Lait on hallituksen toimesta laadittu niin, että kunnilla ei ole muuta mahdollisuutta kuin laittaa täytäntöön maan hallituksen lainmuutokset.
Miten tähän saadaan korjaus? Seuraavissa eduskuntavaaleissa huhtikuussa 2011. Meidän kaikkien työtätekevien on mentävä vaalipäivänä vaaliuurnille ja vedettävä punainen viiva. Tarpeeksi suuri vaalivoitto ja suurimman puolueen asema takaa meille sosialidemokraateille hallitukseen pääsyn ja työtätekevien asioiden hoidon. Porvarit sanovat, että Te olitte jo hallituksessa, miksi ette silloin korjanneet näitä ja näitä asioita. On muistettava, että Suomi on monipuoluejärjestelmään turvautuva maa. Mikään puolue ei hallituksessa voi yksin toimia niin, että vain omat asiat menevät läpi. Vaalivoiton jälkeen hallitusohjelma ratkaisee suuntaviivat. Nelivuotiskausi hallitusohjelmassa on kuitenkin pitkä aika ja hallitusohjelman tarkistuksia pitää pystyä tekemään.

Perussuomalaisilla on nostetta. Se noste loppuu viimeistään huhtikuussa 2011. Uusi populistinen puolue saa aina kannatusta kun ei ole mitään rasitteita eikä aikaisempaa näyttöä hallitusvastuusta. Perussuomalaisten edeltäjä SMP lupasi poistaa työttömyyden Suomesta 3-6 kuukaudessa ja sai työvoimaministerin paikan. Koskaan tämä työttömyys ei maastamme poistunut. Lupaukset olivat kovat ja kansa muisti tämän seuraavissa vaaleissa. Saman tien tulee kulkemaan Perussuomalaistenkin porukka.

Seuraavat kunnallisvaalit käydään lokakuussa 2012. Tältä näkymältä Porin kunnallispoliittinen tilanne on arvoitus. Se on tiedossa, että Porin kaupunginvaltuuston jäsenmäärä putoaa 86:sta edustajasta 59. Kaksi vuotta meillä on niin sanottua Noormarkkusopimuksen vaikutusta. Tuleeko uusia kuntaliitoksia siten, että valtuustokausi 2013-2016 on jälleen muutosten aikaansaama valtuusto? Helpottaako se kuntaliitoksia, jos Ulvila suurimpana naapurina saa samat edut kuin Noormarkkusopimuksessa, vai tehdäänkö jatkossa mahdolliset kuntaliitokset Ulvilan, Luvian, Lavian jne. vaalien kautta vuonna 2012? Kuntaliitosvalmiuksia edellä mainittujen kuntien osalta tuntuu olevan eräiden vaikuttavienkin kuntapolitikkojen mielipiteissä.

Pitääkö kulttuuria säilyttää ja entisöidä? Tällä tarkoitan pääasiassa kulttuurihistoriallisen Porin Teatterin saneeraamista. Porin kaupunki on tehnyt hyvää ja ansiokasta kulttuurihistoriallista työtä. On kunnostettu aikanaan Taidemuseo, Raatihuone, Kaupungintalo, Hotelli Otava. Seurakunta on tehnyt oman osansa kunnostamalla Keski-Porin hallintokeskuksen. Mitä on tekemättä? Porin Teatteri on mielestäni listalla ensimmäinen. Toiseksi nykyinen kulttuuritoimiston kiinteistö tulee kunnostaa sen jälkeen alkuperäiseen loistoonsa.

Tähän asti, kun olemme pitäneet huolta kaupunginvaltuuston päätöksin kunnostetuista kulttuurihistoriallisista kiinteistöisämme, ovat kuntalaiset olleet tyytyväisiä ja ymmärtäneet kunnostustarpeet vaikka hinta on ollut kallis. Kallis se tulee olemaan Porin Teatterinkin osalta, mutta me sosialidemokraatit katsomme, että saneeraus tulee toteuttaa järkevässä muodossa ottaen huomioon, että tätä saneerausta tehdään kolmeksikymmeneksi vuodeksi eteenpäin.

Esa J. Wahlman

1.10.2010 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva