Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Demariääni heikkenee

Kuva: Demariääni heikkenee

Tieto Uuden Ajan muuttumisesta yksipäiväiseksi ensi vuoden alusta tuntui siltä kuin märällä rätillä olisi isketty päin naamaa. Kun on 42 vuotta ollut lehden toimittajana ja niistä 24 vuotta päätoimittajana, ottaa eläkkeellä ollessaankin entisen työpaikkansa asiat vielä kovin henkilökohtaisesti.

Olen murheellinen lehden kohtalosta. Sympatiani ovat nyt työpaikastaan huolta kantavien entisten työtoverieni puolella. Olen surullinen siitä, että lehden mahdollisuudet palvella lukijoitaan jälleen kerran heikkenevät. Heidän joukossaan on paljon lehden monivuotisia tilaajia, jotka ovat tunteneet Uuden Ajan aina ”omaksi” lehdekseen.

Jos jotakin valoa asiassa haluaa nähdä, niin yksipäiväinenkin sosialidemokraattinen lehti maakunnassa toki on parempi kuin ei lehteä ollenkaan.

Taloudelliset tosiasiat eivät muuksi muutu. Uutta Aikaa on tehty miniresurssein jo vuosikaudet. Se ei ole mitään uutta. Lehtien välisessä kilpailussa aika on jo kauan sitten jättänyt perinteiset puoluelehdet. Sosialidemokraattisen lehdistön alasajo on ollut pitkä prosessi. Sähköisen median vallatessa alaa vauhti on vain kiihtynyt.

Sosialidemokraattisen lehdistön panos tiedonvälityksen ja yhteiskunnallisen vaikuttamisen kanavana on ollut merkittävä. Maakunnan demareille oma kanava julkisuuteen on ollut tärkeä asia. Jo vuonna 1906, ensimmäisten eduskuntavaalien alla porilaiset työväenliikkeen miehet ja naiset perustivat Sosialidemokraatin, Uuden Ajan edeltäjän.

Se ilmestyi kolme kertaa viikossa ja sen tehtävä oli kertoa maakunnan uutisten ohella sosialidemokraattien ajamista yhteiskunnallisista tavoitteista. Kaiken sen taloudellisen toiminnan, mikä lehden ympärille syntyi, piti palvella tätä tiedotustehtävää.
Tämä perimmäinen toiminta-ajatus on vain matkan varrella unohtunut.

Kun 1967 tulin Uuden Ajan palvelukseen, lehti oli siihen aikaan kuusipäiväinen broadsheet. Jo silloin oli kuitenkin nähtävissä, että talous ei kestänyt lehden pitämistä kuusipäiväisenä: Uusi Aika muuttui ensin viisipäiväiseksi, sitten kolmipäiväiseksi tabloidiksi. Kolmipäiväinen se oli vielä eläkkeelle lähtiessäni 2009.

Viime vuosikymmeninä lehden julkaisemisen kolme kertaa viikossa mahdollisti oman sinnikkään puurtamisen ohelle valtion lehdistötuki ja ammattiyhdistysliikkeen lehtiseteli. Ay-liikkeen markkinointituki tuli 1970-luvulla vastapainoksi sille, että eräät suuret teollisuustyönantajat vielä silloin runsaskätisesti tukivat maakuntien ykköslehtiä tilaamalla niitä työntekijöilleen.
Mutta ajat ovat muuttuneet.

Sen jälkeen kun valtion lehdistötuki muuttui puoluetueksi, alueelliset demarilehdet ovat olleet entistä suuremmissa vaikeuksissa. Voi sanoa, että niillä ei juuri ole ollut ystäviä edes oman puolueen piirissä.

Puolueen suhtautuminen omiin maakunnallisiin lehtiinsä on viime vuosina muuttunut. SDP:n puoluejohto on halunnut panostaa entistä enemmän sähköiseen viestintään sekä omaan viestintäesikuntaansa, joten maakuntalehdille on jäänyt entistä vähemmän jaettavaa.

Valinta on ideologinen. Kun viestinnässä halutaan panostaa nuorempiin ikäluokkiin ja keskiluokkaan laajan duunarikansan sijasta, silloin myös käytetään sen mukaisia välineitä. Netti, facebook ja twitter jne sopivat paremmin siihen tarkoitukseen.

Demareilla on Satakunnassa ollut perinteisesti vahva kannatus. Vielä viime eduskuntavaaleissa SDP:n kannatus maakunnassa oli 30 prosentin tuntumassa, tarkkaan ottaen 29,5. Jotenkin sitä on halunnut uskoa, että joku tekijä niinkin korkeaan kannatukseen on ollut suhteellisen vahva maakunnallinen Uusi Aika, joka on pystynyt käymään keskustelua ja vastaamaan ainakin pahimpiin hyökkäyksiin SDP:tä vastaan.

Ensi vuoden alusta tulevaisuutta lähdetään kohtaamaan uusin eväin. Onko siihen voimaa kerran viikossa ilmestyvässä lehdessä, jää nähtäväksi. Suuri epäilys on, että Uuden Ajan alasajo on vain yksi ilmiö muiden joukossa demarien liukumäessä alaspäin.

Kun demarien sanoma ei välttämättä ylitä uutiskynnystä muissa tiedotusvälineissä ja kun vaalien alla uutisointi niissä käy muutoinkin asenteellisemmaksi, ei olisi pahasta, vaikka demarit yrittäisivät pitää edes omat alueelliset kyntensä terävinä.
Äsken Ruotsissa käydyissä vaaleissa demarit valittivat, ettei heidän sanomansa - varsinkaan puheenjohtaja Mona Salin - ylittänyt uutiskynnystä sikäläisissä tiedotusvälineissä. Kuinkas käy oppositiosta ponnistavien demarien ensi eduskuntavaalien alla Suomessa?
Muun muassa siksi meilläkin tarvittaisiin sähköisten vempeleiden ohella vahvempaa - ei entistä heikompaa - alueellista demarilehdistöä.

Ulla Turkki

28.9.2010 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva