Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Pentinkulman tarina saa onnistuneen päätöksen

Elokuva P Timo Koivusalon suurprojekti Täällä Pohjantähden alla nivoutuu yhteen toisen osansa myötä. Pentinkulman tarina jatkuu, kun Akseli saapuu vankileiriltä takaisin kotimaisemiinsa merkittynä miehenä. Kerran matalaksi lyöty perheenisä ei suostu kulkemaan pää alhaalla, vaan lähtee sinnikkäästi nostamaan torppaansa uuteen nousuun. Kyläyhteisön välit ovat edelleen tulehtuneet ja punaiset ajetaan ahtaalle erityisesti opettaja Rautajärven kouran kautta. Alkava talvisota kuitenkin yhdistää rakoilevan kansan rivit, mutta Koskeloiden kohtalona on jälleen menettää enemmän kuin saada.

 

Eittämättä suomalaisen kirjallisuuden merkkiteoksiin kuuluva tarina on realistinen kuvaus vuosisadan alkupuolen tapahtumista pienen ihmisen kantilta. Koivusalon elokuva tekee hyvää työtä tuodessaan valkokankaalle ennen kaikkea tunnelmaltaan uskottavaa ja autenttista kuvausta tarinasta ja sen ajasta. Suurin elokuvan vahvuus on erinomaisesti kuvattu, ristiriitoja ja kiemuraisia suhteita pursuileva Pentinkulman punavalkoinen kyläyhteisö. Jos Väinö Linna aikanaan kiintyi luomiinsa hahmoihin, saa Koivusalo aikaan samaa efektiä nyt katsojassa.

Toisen osan onnistuneesta roolituksesta valokeilan varastaa Ilkka Koivulan Akselin lisäksi oikeutetusti Ville Virtasen esittämä kivenkova oikeistolainen Pentti Rautajärvi. Virtanen tekee särmikkään ja intensiivisen roolin kahtiajaosta sokeutuneena suojeluskuntalaisena. Kiitosta keräävät myös Tapani Kalliomäki sanavalmiina Janne Kivivuorena ja Hannu-Pekka Björkman elämänsä alamäkeä liukuvana Lauri Salpakarina.

Elokuvalla on kova urakka sisällyttää useiden vuosikymmenien tapahtumat hieman yli kahden tunnin mittaan. Se on parhaimmillaan ollessaan lähellä Koskeloita ja Pentinkulman vastakkainasettelun parissa, mutta lopun sotakuvausten myötä käsikirjoitus alkaa hieman rakoilla. Erityisesti Koskelan poikien kaatumiset rintamalla olisi kenties voinut jättää näyttämättä ja tyytyä katsomaan sotaa vain Pentinkulman päästä, säilyttäen tiiviin kontaktin.

Kaikkiaan Koivusalo selviää hienosti ”kuivin jaloin” klassikkotarinaan tarttumisesta. Visuaalisesti upea elokuva on parhaimmillaan uskottava kuvaus sota-ajoista, oikeudenmukaisuuden puutteesta ja ihmiselämän raadollisuudesta. Lopun katkonaisuus ja kiirehtivä tarinan saattaminen loppuun syövät hieman terää kokonaisuudesta. Elokuva onnistuu silti herättämään katsojassa, kirjasarjan tavoin, suurta sympatiaa sekä vahvoja tunteita puolesta ja vastaan. Se on merkki onnistuneesta elokuvasta ja hyvä päätös Koivusalon kunnianhimoiselle projektille.

Tuomas Bärlund

24.9.2010 07:42

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva