Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kohti todellista Paras-hanketta

Kuva: Kohti todellista Paras-hanketta

Suomen ykkösjoukkue aloitti sitten työskentelynsä Arkadianmäellä. Edessä on vallitsevan vaalikauden viimeinen jakso. Luojan kiitos, voidaan aivan rehellisesti todeta. Paljon sanovan kommentin antoi toisen ison hallituspuolueen ryhmäjohtaja vakuuttaessaan, että heillä on hallituksessa vakaa aikomus pitää yllä toimintakykyään kauden loppuun. Siinä sitä on haastetta ja tavoitetta kerrakseen hallitushuoneella, jonka toimintakyky voidaan asettaa vähintäänkin kyseenalaiseksi.

Kaiken kaikkiaan suomalainen hallinto ja päätöksenteko ajelehtii tällä hetkellä lievästi sanottuna jännittyneessä tilassa. Jos lähdetään liikkeelle aivan ylimmästä kerroksesta, niin ihmetellä sopii presidenttimme ja pääministerimme nokkapokkaa. Olisi jokseenkin suotavaa niin sisä- kuin ulkopoliittisestikin, että kyseiset rouvat edes yrittäisivät soittaa samoista nuoteista tai ainakin nuottikirja olisi sama. On todettu, etteivät henkilökemiat toimi ja suhteiden sähköistyminen on monien tekijöiden summa. Olisi varmaan paikallaan tehdä hyvät yhteiset eväät ja lähteä vaikka puolukkametsään yhdessä. Siellä sitten voitaisiin puhua pöytä puhtaaksi, sillä kylmä totuus on se seikka, että maamme todellisen ykkösvitjan pelihuumori vaikuttaa oleellisesti myös sisäpoliittiseen päätöksentekoon. Toivottavasti Suomen kansa hoitaa tilanteen kuntoon ensi keväänä lumien sulamisen aikoihin.

Isona toiveena nykyhallitukselle esittäisin edes jonkinsortin tolkun löytymistä jo lähes kirosanaksi muodostuneen Paras-hankkeen hatarille oksille. Alunperin ilmeisen tarkoituksenmukaisen lopputuloksen saavuttamiseksi asetettu päämäärä on edelleenkin pahasti hämärän peitossa. Laki, jossa perustavana asiana on terveyspalvelujen laadukas ja taloudellinen saatavuus, on epämääräisyydessään sekoittanut viime vuosien aikana kuntien ja kuntapäättäjien päät ja ajatukset moneen kertaan. Selkeät ohjeistukset ja kriteerit kyseisen hankkeen tiimoilta olisivat totta vieköön olleet paikallaan jo aikoja sitten. Tällaisella jahkaamisella ja osittain myös kohkaamisella paras vaihtoehto onkin monissa tapauksissa vaihtunut mahdollisesti vähiten huonoimmaksi vaihtoehdoksi. Kyseinen Paras-laki on kahden viime vuosikymmenen aikana ehkä eniten vaikeuttanut pitkäjänteistä työskentelyä suomalaisessa kuntakentässä ja kuntalaisten hyväksi. Sekaannusta ja jopa pientä pakokauhua on hankkeen tiimoilta vielä aiheuttanut se seikka, että sekoitetaan yhteiskunnassamme vallitseva kuntaliitoskeskustelu samaan keitokseen. Siinä sitä soppaa sitten keitellään.

Paikallaan olisi istuvan hallituksen lopettaa myös päämäärätön verovenkoilu. Tuntuu siltä, että hallituksen veropolitiikalta on kompassinneula todella pahasti hukassa. Meininki tuntuu olevan perinteinen tänään tätä, huomenna sitä. Hallituksen veroavaukset ovat oiva esimerkki tietynlaisesta päämäärättömyydestä ja pitkäjänteisyyden puutteesta. Toivoa sopiikin, että maamme seuraava hallitus ottaa koko suomalaisen verorakenteen ja -järjestelmän perusteelliseen tarkasteluun. Tavallisella suomalaisella on oikeus ja kohtuus saada kunnolliset sekä oikeudenmukaiset perusteet veronmaksajan roolilleen.

Pakko onkin hieman ihmetellä amerikkalaisen Newsweek-lehden rankkausta, jossa sinivalkoinen Suomi porskuttaa kärjessä. Arvio tietysti hivelee meidän suomalaisten itsetuntoa, mutta varmaan on edellä mainittuihin asioihinkin viitaten paikallaan kysyä, kuinka syvälle pinnan alle rankkauksen perusteissa on menty todelliseen suomalaiseen sieluun. Onhan Suomea kuvattu myös maana, jossa vanheneminen on lähes rikollista ja sudet ovat erityisessä suojeluksessa. Ymmärrettävää on, että amerikkalaisten listauksessa painoarvo on varmasti tavallisen keskivertosuomalaisen elinolosuhteissa, mutta millaisen osuuden amerikkalaisanalyysi on sitten antanut maamme hallituksen päätöksenteolle. Tuloksesta voisi hyvinkin päätellä, ettei sitä ole pidetty kovinkaan merkittävänä seikkana.

Kyllähän tässä vaalirahakarusellin luvatussa maassa monet tavallisten ihmisten elämään liittyvät paljon tärkeämmät asiat on ohitettu lähes olankohautuksella. Monen ihmisen hyvinvointi ja toimeentulo on aika ohuen langan varassa ja meillä on varaa veivata vaalirahoitustaikinaa päivästä toiseen.

Ensi keväänä meillä on mahdollisuus saada todellinen Paras-hanke käyntiin. Se tarkoittaa sitä, että SDP marssii voittoisien kevätvaalien jälkeen maamme keulakuvana. Yhdessä olemme vahvoja.

Harri Lehtonen

21.9.2010 08:51

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva