Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Katsomosta: Jääkiekon pitkä sarjakausi

Kuva: Katsomosta: Jääkiekon pitkä sarjakausi

Jääkiekkoilijan sarjakausi on pitkä. Eilen alkanut SM-liigakausi kestää pelkästään runkosarjan osalta maaliskuun 10. päivään ja ollaan vuodessa 2011. Jatkuvasti kasvava runkosarjan ottelumäärä on tällä kaudella 60 ottelua ja tästä tuskin ottelumäärää hevillä pystytään enää lisäämään. Mutta tiivis on tahti. Kun runkosarjan pelien jälkeen seuraavat play off-ottelut, niin Suomen mestari tiedetään varmuudella sunnuntaina 24. huhtikuuta. Tämä toki edellyttää, että finaalisarja menee seitsemään otteluun.

Mikäli joukkue selviytyy jatkoon Villi kortti-sarjasta ja etenee siitä tappiin asti pelaamalla kaikki sarjat pitemmän kaavan mukaan, niin teoriassa on mahdollista, että Kanada Maljaa kannatteleva joukkue on pelannut kaudella peräti 84 sarjaottelua! Mikäli liigapelaaja mahtuu vielä Leijoniin, tulee SM-liigaottelujen päälle Euro Hockey Tourin ottelut sekä MM-kisat, jotka alkavat 29.4. ja päättyvät 15. toukokuuta. Tämän ruljanssin läpikäynyt pelaaja on varmuudella puhki – siitä ei pääse yli eikä ympäri.
Kun puhutaan suomalaispelaajienkin kohtuullisen suurista korvauksista kautta kohden, niin pitää muistaa, että jääkiekkoilijan todellinen tienestiaika on melko lyhyt. Toki joku Raimo Helmisen tai Janne Ojasen tapaiset pelaajat ovat pystyneet olemaan kovilla palkoilla melko pitkän uran, mutta monelle muulle kymmenen vuotta liigatasolla – ja vielä kovalla palkalla – on pelkkää unelmaa.
Toki löytyy kiekkoilija Esa Pirnes, jonka oleminen SM-liigan palkkakunkkuna, on meikäläiselle yllätys. Tehojakin kun pitäisi löytyä. No, katsotaan tuleva kausi. Se ehkä muuttaa käsitystäni tai sitten ei.
Näillä sanoilla voidaankin julistaa SM-liigakausi 2010–2011 virallisesti avatuksi!

Mestari Tepsi

Ennen viime kauden alkua tuskin moni veikkasi, että kauden päätteeksi Turkuhallissa soi jälleen Hunajata, hunajata – ja täydellä volyymillä. TPS oli jopa konkurssin partaalla – näin kerrotaan – mutta Kai Suikkanen sai ryhmästään irti uskomattomat tehot runkosarjan edetessä kohti päätöstään ja pudotuspelit menivät kuin hunajaa vaan. Yleisö palasi Turkuhalliin – siis vasta menestyksen tultua – mutta samalla seuran talous nousi kuiville, että kohina kuului Tuomikirkkosillalle asti.
TPS menetti miehistöstään maalivahti David Leggion, todella huippuhyvän puolustaja Lee Sweattin sekä Ilari Filppulan – nämä kaikki NHL-seuroihin. Ässissäkin pelannut Marko Mäkinen löysi uuden seuran idästä. Seuran nimi on Sary Arka Kazakstan. Aki Uusikartanon siirtyminen Ässiin oli menetys Tepsille.
Mutta, mutta, seuran urheilutoimenjohtaja Ari Vuori oli kesän ajan kuulolla ja niinpä menetykset saattoivat tulla jopa paikatuiksi. Ässien ylijäämämieheksi yllättäen tipahtanut Marko Kivenmäki pääsi pelaamaan syntymäkaupunkiinsa liigatasolle. Maven pelaamista saamme katsoa siis huomenna Isomäessä ja varmuudella seisomakatsomo kertoo asiaan oman kantansa. Olen antanut itselleni kertoa, että Kivenmäki olisi kelvannut vielä porilaisille. Itse olen tässä asiassa jyrkästi samaa mieltä!
Yllättävin Vuoren hankinnoista oli Mario Valery-Trabucco. Harvoinpa SM-liigassa on nähty venezuelalaista syntyperää oleva sentteri. Eli heti perään, ettei ole koskaan ennen nähty. Ja Mario katsoi, että SM-liigassa pelaaminen palvelee jatkouraa paremmin kuin pelaaminen AHL:ssä. Paha tuohon on mennä vastaankaan sanomaan!

Jääkiekkolehden kausiopas palvelee
Kun alkavalla kaudella Ässien vastustajana joukkue vierailee ensi kerran, niin sen pelaajiston arviointi on syytä suosiolla jättää asiantuntijalle eli Jääkiekkolehden kausioppaalle.
TPS:n kovin laukoja on Markus Nordlund, rajuin taklaaja on Aki Berg. Hänestä tosin monessa yhteydessä käytetään etunimeä Aki-Petteri. Berg on muuten joukkueen vahvin mies, mutta hän taitaa olla vielä vammainen? Ei ainakaan eilen pelannut.
TPS:n taitavin mailankäsittelijä on Antti Erkinjuntti, kovin laukoja Janne Hauhtonen (syntymäpaikka Pori), nopein luistelija Jarkko Hattunen, pahin ärsyttäjä Max Kolu, paras puolustava hyökkääjä Michael Birner (ei eilen pelannut), paras puolustava puolustaja Joonas Järvinen ja tuleva tähti Veli-Matti Vittasmäki.
Uusimpana TPS-hankintana lienee eilen ykköskentässä puolustanut Grand Pierre. Kivenmäki sai avauksessa sentterikseen Hautosen ja toisella laidalla viiletti Ville Vahalahti.
Ehkä näistä on jotain apua katsojalle, sillä näihin edellä mainittuihin pelaajiin kannattaa myös kiinnittää huomiota, mutta silti, on täysin sama kuka siellä pyörii, kun Ässät saa kotihallissaan hurmoksen päälle. Ja piste.

Tiedotuslehden kertomaa
Miesten pesäpallon Superista pudonnut Ulvilan Pesä-Veikot ei ole jäänyt tuleen makaamaan, vaan valmistautuminen tulevaa Ykkösen kautta varten on vauhdissa.
Varsin monelta suunnalta kuului epäileviä kommentteja seuran miesten joukkueen osalta, koska putoaminen katsottiin olevan kova niitti. Mutta seuran tiedotuslehti kertoo UP-V:n putoavan jaloilleen.
Viime kauden joukkueen general managerina toiminut Tuomas Hautala kertoo, että UP-V lähtee tulevaan Ykkösen kauteen vahvempana kuin aikaisemmin. Se on hienoa kuultavaa. Seuran uudeksi toiminnanjohtajaksi on valittu Mikko Virtanen. Hän korvaa neljä vuotta hommassa olleen, uuteen seuraan siirtyvän, Jukka Marttalan. Virtanen on toiminut Satakunnan Pesäpallo ry:n toiminnanjohtajana, joten tietotaito riittää varmasti. Kaiken lisäksi Virtanen on seuran oma kasvatti ja oli muuten melkoinen jokerilyöjäkin.
Ari ja Asko Mansikkamäki jatkavat, joten homma on hanskassa. UP-V:n johtokuntaan tulee uutena Heikki Saari ja taustatiimiin tulevat mukaan tutut Ulvilan miehet – Harri Leppäniemi ja Arto Mäkinen.
Tästä on lokkiparven hyvä jatkaa lentoaan.

Pakkovoiton paikka
Maksullinen Nelonen SportPro on huomenna pelipaikalla kun Porin Pesäkarhut ja Jyväskylän Kirittäret pelaavat kolmannen finaaliottelun Naisten Superissa.
Homma on selkeä, kotijoukkue Pesäkarhuille riittää ottelusta vain ja ainoastaan voitto, jotta taitelu mestaruudesta menisi vielä neljänteen finaaliin Jyväskylään sunnuntaina 19. syyskuuta. Kirittärillä kun on alla jo kaksi voittoa ja homma menee kolmesta voitosta poikki.
Porilaisten tehtävä on vaikea, mutta ei suinkaan ylikäymätön. Kaksi voittoa viikonvaihteessa kuitenkin vaadittaisiin.
Tv-näkyvyys on toki hieno asia, mutta ei ihan kaikilla taida tämä maksukanava näkyä? Uusinta tulee toki maksuttomalta puolelta, Nelonen Sportilta, mutta jälkilähetyksenä ja se taas ei moniakaan kiinnosta, koska lopputulos on jo tiedossa.
Miesten finaalisarjan SportPro hoiti ansiokkaasti ja selostajana toiminut Anssi Ritari todella tuntee lajin.
Näillä näkymin kello 16 alkava ottelu saattaa jopa kestää mahdollisine lisävuoroinen (supervuoro ja kotiutuskisa) hyvinkin lähelle Porin Ässien liigaottelun alkamisaikaa. Ässät-TPS alkaa kello 18.30, joten toivotaan, että pesäpallostadionilla homma on saatu sitä ennen pakettiin. Ja sunnuntainahan Jyväskylässä jatketaan.

Tärkeitä otteluja
Vaikka Suomen sarjajalkapallo ei ehkä tarjoa yhtä tasokasta pelaamista kuin FC Barcelona ja Lionel Messi Mestarien liigassa, niin paikallisjännitystä riittää. Täytyy sen verran palata vielä Barcelonan otteluun, että moista ilotulitusta näkee harvoin.
Mutta miesten Ykkösen viikonvaihteen ykkösotteluun, joka pelataan Rovaniemellä sunnuntaina RoPS:n ja FC PoPan välillä: tässä ottelussa ratkaistaan suurella todennäköisyydellä suoran nousijan paikka Veikkausliigaan. FC PoPan pitää kuitenkin voittaa tuo peli. Silloin porilaiset nousevat kahdella pisteellä RoPS:n ohi ja jo huomenna pelaava FC Viikingit jää silti pisteen päähän vaikka kotonaan PS Kemin voittaisikin.
Urheilulehdessä kysyttiin, että mikä seura nousee Veikkausliigaan? Juha Malinen toteaa, että hän näki PoPan suorituksen OPS-jp:tä vastaan eikä ole huolissaan lainkaan porilaisten puolesta. Jukka Rönkä kuittaa asian sattuvasti: PoPa tulee ja PoPa tappaa.
Tänään FC Jazz voi varmistaa Kakkosen sarjapaikkansa, sillä ottelu Tammisaaren EIF:ää vastaan alkaa stadionilla kello 19. MuSa pelaa tärkeän ottelunsa vieraissa Sinimustia vastaan ja voitto olisi jopa sarjapaikan arvoinen. Pallo-Iirot pelaa tänään kotonaan Kaarinan Poikia vastaan ja kotivoitto jättäisi KaaPon lopulliseen kurimukseen.
Naisten liigassa NiceFutiksen pitäisi ottaa vierasvoitto sunnuntaina Kokkolasta. Se olisi suuri askel kohti suoraa säilymistä.
Ai niin, terveisiä Jyväskylään.

Jarmo Liuhala

17.9.2010 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva