Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Korvamerkittyjä terveydenhoitajia?

Kuva: Korvamerkittyjä terveydenhoitajia?

Olen vuosien varrella törmännyt usein siihen, että saan vääntää rautalangasta, mitä teen työkseni. Muualla maailmassa kun terveydenhoitajat ovat vielä harvinaisia ilmestyksiä. Ruotsalaiset sukulaiseni pitävät minua vuosienkin jälkeen sairaanhoitajana, joka sattuu olemaan sijoitettuna kouluun. Myös monelle suomalaiselle on epäselvää, mitä käytännön eroa on terveydenhoitajalla ja sairaanhoitajalla. Kouluterkkaria pidetään yhä hoito-ohjeita ja särkylääkkeitä jakavana tätinä, vaikka todellisuus on toista.

Tämän päivän neuvola-, koulu- ja opiskelijaterveydenhuolto on tosiasiassa valjastettu voimakkaasti juuri ennaltaehkäisevään työhön. Ammattinimikkeetkin jo kertovat, että ’terveydenhoitaja’ tekee töitä terveiden kanssa ja ’sairaanhoitaja’ sairaiden kanssa. Toki työt sivuavat toisiaan, mutta terveydenhoitajan työnkuva ja osaaminen pohjautuvat enemmän ennaltaehkäisevään työhön. Ennaltaehkäisy on kustannustehokasta: mitä enemmän terveydenhoitajatyötä tehdään, sitä vähemmän tarvitaan sairaanhoitoa. Terveydenhoitajat edustavat kouluissa, terveyskeskuksissa ja työpaikoilla parhainta vientituotettamme eli ennaltaehkäisevää terveydenhuoltoa, jota kelpaa esitellä kaiken maailman ihmisille.
Erityisesti ennaltaehkäisevä työ kyllä muistetaan juhlapuheissa ja valtiovallan asettamissa vaateissa. Olemme tuhansia kertoja kuulleet vaatimukset siitä, että rahaa pitää sijoittaa kansalaisten terveyden vaalimiseen, ennen kuin se on myöhäistä. Vaikka joka sana onkin totta ja näin pitäisi olla, silti käytäntö on toista. Ennaltaehkäisevää työtä on hankala tehdä, kun työntekijöitä ei ole riittävästi. Esimerkiksi tälläkin hetkellä jopa tuhansien oppilaiden opinahjossa saattaa olla vain yksi terveydenhoitaja.

Valtiovallan määräyksestä neuvola-, koulu- ja opiskelijaterveydenhuolto laitettiin pykälätasolla kuntoon 1.7.2009. Sen suurin edistysaskel liittyy selkeään ennaltaehkäisevän työn lisääntymiseen: kouluterveydenhuollossa tehdään mm. enemmän ja parempia terveystarkastuksia.
Asetus painottaa myös uudella tavalla erityistuen tarpeessa olevien lasten ja perheiden tunnistamista, tuen tarpeen arvioimista ja tuen järjestämistä moniammatillisesti. Tällaiset uudet valtiovallan asettamat tehtävät lisäävät huomattavassa määrin terveydenhoitajien työmäärää ja edellyttävät myös osaamisen päivittämistä. Kunnille tulee kiire, sillä uudet käytännöt on otettava käyttöön ensi vuoden alusta. Monille virkamiehille ja päättäjille ei ole vieläkään valjennut, että asetus ole enää pelkkä suositus, vaan lakiin verrattava velvoite. Sitä ei voida kiertää kepulikonstein.
Viime kevään aikana Porissa ja Porin perusturvan yhteistoiminta-alueella tehtiin tätä asiaa koskien kattava kartoitus niin neuvola-, koulu- ja opiskelijaterveydenhuollon kuin lasten ja nuorten ennaltaehkäisevän suun terveydenhuollonkin osalta. Hankkeen loppuraportista selviää kova totuus: ensi vuoden alusta pitää palkata 26 uutta hoitajaa avosairaanhoitoon ja terveydenhuoltoon jo pelkällä Porin alueella. Samalla velvoitteet henkilökunnan lisäkoulutukseen ja työvälineiden päivittämiseen lisääntyvät huomattavasti. Koska uusia velvoitteita ei voi kiertää, edessä ovat merkittävät lisäpanostukset ennaltaehkäisevän terveydenhuollon määrärahoihin. Porin yhteistoiminta-alueen perusturvalautakunta on päättänyt keväällä 2010 noudattaa asetuksen tuomia vaateita. Se ehdottaa valtuustolle lisäresurssien kohdentamista niin uusien vaateiden suunnitteluun kuin toteutukseenkin.

Syksyn budjettineuvotteluista on tulossa eittämättä vaikeat, sillä perusturvan määrärahat ovat vuosittain jääneet sekä terveiden että sairaiden hoidon osalta liian niukoiksi ja paikoin jopa alimitoitetuiksi. Onneksi valtio on tulossa kuntia vastaan. Joka ainoaa kuntalaista kohti on varattu kolmen euron verran rahaa, jotta terveydenhuolto saataisiin tasavertaiseksi ja asetuksen vaatimalle tasolle ennaltaehkäisevän terveydenhuollon osalta.
Valitettavasti näitä uusia euroja ei ole millään tavalla korvamerkitty, jolloin monilla kuntapäättäjillä ja virkamiehillä saattaa tulla kiusaus käyttää yhteiseen kirstuun kilahtavat määrärahat moneen muuhun hyödylliseen ja/tai alimitoitettuun hankkeeseen. Porissa jää nyt nähtäväksi, kuinka ennaltaehkäisevät europanostukset pannaan käytäntöön - varsinkin kun täällä on jo päätetty, että asetusta ei tulla kiertämään. Joka ainoan kuntalaisen kolmen euron kysymys on edessä jo syksyllä ja siitä saattaa tulla vielä aikamoista sirkushuvia: nähdäänkö siis Porissa korvamerkittyjä terveydenhoitajia ensi vuonna?

Heli Vannemaa

17.9.2010 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva