Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Katsomosta: Maailman paras Veto

Kuva: Katsomosta: Maailman paras Veto

Ehkä miesten Superin Suomen mestaruuden 45 vuoden tauon jälkeen voittanut Vimpelin Veto on monella tapaa ihmeellinen tapaus. Jo senkin takia, että 3300 asukkaan kunnassa miesten kahta finaalia kävi seuraamassa keskimäärin viitisentuhatta katsojaa. Mikäli asian suhteuttaa vaikkapa Tampereen kokoiseen kaupunkiin, niin jopa riittäisi Tapparan miähiä!

Kaiken lisäksi joukkueessa 12 pelaajan sakissa on mukana yksi paljasjalkainen vimpeli, kotiuttajajokeri Janne Mäkelä. Sekin on Suomen mestaruuden saavuttaneelta joukkueelta kova saavutus. Mikäli tämän asian suhteuttaa vaikkapa Englannin Valioliigan Arsenaliin, niin joukkueen avauksessa ei ole yhtään lontoolaista – puhumattakaan siitä – ettei avauksessa ole edes yhtään englantilaista. Vimpelin Vedon kaikki pelaajat ovat sentään suomalaisia, jopa pelinjohtaja Risto Ojanperä kuuluu joukkoon.
Vimpelin kannattajat riemuitsivat mestaruuden jälkeen, että nyt Vimpeli pelattiin maailmankartalle. Tästä tosin Äkäslompolon Oula on eri mieltä. Hänellä kun on vaikeuksia sijoittaa kuntaa edes Suomen kartalle.
Toki Wimbledon on Etelä-Pohjanmaata, mutta satakuntalaiset voivat pohtia mihnäkuhna ilmansuuntaan mestarikunta on Lakeuden Rististä eli Seinäjoen kaupungista?
Finaaleja tv:n kautta (toki maksukanavalta nekin) seuranneena, voin vilpittömästi todeta, että parempi joukkue voitti. Kouvolan lukkari Toni Kohonen ei sentään yksin pystynyt mestaruutta voittamaan. Toki lähellä sekin ihme oli.

Kirittäret vielä niskan päällä
Näyttää kokemuksesta olevan suuri apu myös pesäpallossa. Tämä nähtiin jo toistamiseen naisten finaaleissa, kun Jyväskylän Kirittäret otti toisen finaalivoittonsa Porin Pesäkarhuista. Porilaisten lyöntipeli aukeni oikeastaan vasta toisen finaalin toisella jaksolla.
Silti tämäkin on kehitystä, joka saattaa johtaa siihen, että ensi lauantaina kello 15.30 Porissa pelattavassa kolmannessa finaalissa asetelmat kääntyvät toisin päin. Homma on katkolla, joten Pesäkarhujen pitää voittaa peli.
Mikäli jonkinlaista hermoilua on nuorilla ollut, niin nyt kannattaa vaihtaa vapaalle. Se on nyt joko tai. Jos tappio on tullakseen, niin se tulee, mutta kun omaa osaamistaan käytetään hyödyksi, niin homma jatkuu vielä jopa viidenteen finaaliin. Näin se on nähtävä.
Turha siitä on numeroa rakentaa, että pelinjohtaja Sami-Petteri Kivimäki halusi Kirin lipun pois heilumasta nenänsä edestä. Kuka nyt viirille haluaisi puhua lehdistötilaisuudessa?
Kirittärien lepakkojoukkueen dynastia ei ole haavoittumaton!

SM-liiga käynnistyy vauhdikkaasti
Tämän viikon aikana liigajoukkueet ehtivät pelaamaan jo kaksi ottelua ja kova tahti tulee jatkumaan kolmen ottelun viikkotahdilla. Tämä tempo käy pelaajille erittäin kovaksi, joten monella joukkueella saattaa joulutauon aikaan olla patterit loppu.
Ennakkosuosikin viittaa on soviteltu suurimpien budjettien joukkueille. Oulun Kärpillä on suurin budjetti, 7 miljoonaa 851 tuhatta euroa. Seuraavina ovat HIFK ja Rauman Lukko, vanavedessä Jokerit, JYP ja KalPa. Siis näyttää siltä, että ennakkosuosikit pystyy löytämään budjetin perusteella?
Onneksi joukkueurheilussa homma ei ole ihan noin yksiselitteinen, mutta suuntaviivaa budjetti näämmä antaa.
Mutta ei se ole hullu, joka pyytää, vaan se joka maksaa. SM-liigan palkkakuningas on Jokerien Esa Pirnes 350!p000 euron vuosipalkalla. Itse en ole pitänyt Pirnestä edes pelimiehenä, mutta Hjallis Harkimo näämmä pitää. Oulun Kärpät maksaa myös hyvin ja pelaajia käy pyydykseen. Jari Viuhkola on 340 tonnin pelaaja ja tshekki Kamil Kreps 320 tonnin mies. Täytyy muuten ihmetellä, että mistä noita tshekkejä oikein tulee?
Lukon Kurtis McLean kuittaa 320 tonnia ja Teemu Aalto 295 tuhatta.
HIFK:n kapteeni Ville Peltonen on kolmensadan tonnin mies. Tämä paluumuuttaja taitaa olla ainoa pelaaja, joka on jokaisen euron arvoinen? Villellä on aina sata lasissa ja on huikea joukkuepelaaja.
Ässien palkkakunkku on Tero Määttä 150 tonnilla ja kapteeni Matti Kuparinen kuittaa 120 tonnia. Kristian Kudrocin satatonnia (100!p000) on nettopalkka.

Paikallisottelujen kierros
SM-liiga käynnistyy torstaina paikalliskierroksella, jonka avulla jääkiekkofanit saadaan lämpimiksi heti kättelyssä. Kierros on kuuden ottelun suuruinen, sillä Espoon Bluesille ja Lahden Pelicansille ei vastusta löytynyt. Kysyä voikin, että miksi ne eivät sovi vastakkain paikalliskierrokselle, koska Oulun Kärpät avaa liigan kotonaan – Lappeenrannan SaiPaa vastaan?
Satakunnan gladiaattorit – Rauman Lukko ja Porin Ässät – aloittavat Kivikylän Areenalla 16.9. kello 18.30. Sen enempää maakunnan joukkueita itse ei kannata kommentoida, koska voi ratsastaa toisen aasilla.
Jääkiekkolehden SM-liigan kausiopas 2010–2011 on jälleen taattua tavaraa. Siitä on takeena toimituspäällikkö Juho Pekka Mikola. Jääkiekkolehti analysoi Satakunnan joukkueet ja annetaan lainausten lentää. Lukon kovin laukoja ja paras aloittaja on Kurtis McLean, rajuin taklaaja Kim Nabb, taitavin mailankäsittelijä on Justin Morrison, nopein luistelija Jakub Petruzalek, vahvin mies Miikka Tuomainen, pahin ärsyttäjä Anssi Rantanen (loukkaantunut?), paras puolustava hyökkääjä on Jarkko Kauvosaari, paras puolustava puolustaja on Tomi Pettinen ja tuleva tähti Eero Elo.
Ässien osalta vastaavat arviot. Ässien kovin laukoja on Patrick Yetman, rajuin taklaaja Tapio Sammalkangas, taitavin mailankäsittelijä Tuomas Santavuori, paras aloittaja ja paras puolustava hyökkääjä on Aki Uusikartano, nopein luistelija Adam Miller, vahvin mies ja paras puolustava puolustaja on Kristian Kudroc, pahin ärsyttäjä Niko Palonen ja tuleva tähti Joel Armia.
Nämä arviot mielessä torstain kiekkohuumaa Raumalla voi sitten seurata analyyttisin silmin.

Loppu alkaa häämöttää
Jääkiekon SM-liiga käynnistyy, miesten Superin Suomen mestaruus on ratkaistu, mutta naisten finaalissa taitaa tulla vielä totinen taisto tai sitten ei. Mahdollisuus mestaruuden ratkaisuun on ensi lauantaina Porissa.
Mutta miesten Ykkösessä edetään lokakuun 16. päivään – siis yli kuukausi vielä – ja siihen päälle mahdollinen karsinta. FC PoPa joko nousee suoraan (voittamalla loput pelinsä) tai sitten karsii Veikkausliigapaikasta. Liigan karsijan paikalle on tungosta. Nyt pitää laskea, että FC Lahti putoaa, mutta karsijan paikalle on tunkua. Ehdokkaita ovat vielä AC Oulu, FC Haka, JJK, FC Inter, IFK Mariehamn, VPS ja MyPa. Näin monta, ihan totta!
Miesten Kakkosessa Rauman Pallo-Iirot säilyy varmasti. Todennäköisesti myös FC Jazz säilyy, vaikka pari ihmeellistä tasapeliä pelasikin. Mutta lopullinen sinetti säilymiselle saataneen perjantaina kun EIF kaatuu Porissa.
Musan Salama taistelee Kakkosen sarjapaikasta ja nyt säilyminen vaikuttaa jopa todennäköiseltä. Varsinkin kun Sinimustat kaatuu perjantaina Turussa! Näin Petri Toivosen joukkue homman hoitaa.
Naisten liigassa NiceFutis on tiukoilla, mutta on Jouni Joensuulla ja Matti Lahtisella niin hyvä nippu, että paikka säilyy – siis ilman karsintaa.
Ei satakuntalainen jalkapallo aivan heikoissa kantimissa ole. Toki FC PoPan nousua liigaan koko jalkapalloileva maakunta odottaa vesi kielellä. Kyllä Pertti Lundell ja Risto Puustinen liigapaikan Poriin valmentavat. Ja piste.

Johtava analyytikko hätääntyi
Ei toki ole mikään uutinen, että itsensä Suomen johtavaksi jääkiekkoanalyytikoksi nimennyt, Petteri ”puskista-ampuja” Sihvonen on hätääntynyt, kun Jokerit palkkasi toimitusjohtajakseen Ylen MM-kisojen asiantuntijana toimineen Jarmo Kekäläisen.
Petteri nimeää Kekäläisen kuplaksi. Näin tekee mies, joka huomaa, että Kekäläinen voisi tietää jääkiekosta sekä seuratoiminnasta jopa enemmän kuin pula-ajan valmentaja Sihvonen. Petterin pyssystä lähtee – tosin ilman näyttöjä – seuraavat analyysit: ”Fakta on, että Kekäläinen tuli puhuneeksi liki ennätysmäärän pehmeitä YLEn studiossa lajista nimeltä jääkiekko”.
Missä se fakta Petteri on? Tulee vain heittoja, mutta ei faktaa. Totta tosin on, että Kekäläinen saattoi puhua liki ennätysmäärän pehmeitä.
Siis vain liki. Tässä hommassa ennätys on vankasti Petterin hallussa. Lisää faktaa: ”Jääkiekon jumalat voivat pitää välivuoden Suomessa, heitä lomittaa tämä ylivertainen ja kaikkitietävä Kekäläinen”.
Oliko tämä lupaus? Pidä nyt välivuosi ylivertainen, kaikkitietävä Sihvonen – tuo valmentajienkin kruunaamaton kuningas.
Johtavan maallikon hajatelma: Tee varsinaisella peliajalla yksi maali enemmän kuin vastustaja, niin voitat ottelun!

Jarmo Liuhala

14.9.2010 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva