Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Hallituksen budjettiesitys joutuu opposition hampaisiin

Tulilinjalla energiavero ja työttömyys

 

Hallituksen vihreäksi mainostama verouudistus ja työllisyysrahojen niukkeneminen joutuvat opposition hampaisiin, kun eduskunta käynnistää tiistaina ensi vuoden budjettiesityksen käsittelyn.
Työttömyysrahoista hallituksen esitys nirhaisee 60 miljoonaa euroa, kun demareiden ja vasemmistoliiton mielestä niitä pitäisi pikemminkin kasvattaa erityisesti korkean nuorisotyöttömyyden ja pitkäaikaistyöttömyyden vuoksi.
"Vihreää verouudistusta" oppositiossa on kuvailtu hiilenmustaksi, koska sen on arvioitu suosivan hiilen polttoa ympäristöystävällisemmän maakaasun kustannuksella. Hallituksen esitys suosii lisäksi päästöiltään hiilen veroista turvetta.
SDP harkitsee välikysymyksen jättämistä, mikäli hallitus ei avaa energiaveropakettia.
Oppositio on arvostellut hallitusta hutiloinnista verouudistuksen yhteydessä. Sen ympäristövaikutuksia ei ole opposition mukaan kunnolla selvitetty.
Hallituksen verouudistuksen tarkoitukseksi on kerrottu painopisteen siirtäminen työn verotuksesta kulutuksen ja ympäristöhaittojen verotukseen. Veroja kerätään kaikkiaan 0,9 miljardia euroa, jolla katetaan työnantajan kansaneläkemaksusta luopuminen.
Oppositio pitää verouudistuksen tulonjakovaikutuksia kielteisinä ja arvostelee hallituksen vievän maata kohti tasaveroa.
Työtulojen verotus ei ensi vuonna kiristy, sillä ansiotason nousu kompensoidaan kolmen prosentin veroasteikkojen lievennyksellä kaikissa tuloluokissa.
SDP ja vasemmistoliitto haluavat arvopaperikaupan verolle ja Suomea ajamaan asiaa myös EU:ssa.
Vasemmistoliitto esittää lisäksi ydinpolttoaineen verottamista. Verolla rokotettaisiin ydinvoimayhtiöiden tuulen tuomia ns. windfall-voittoja, jotka johtuvat päästökaupan rakenteista.

Eduskunta käynnistää valtion ensi vuoden talousarvion käsittelyn tiistaina. Yleiskeskustelua asiasta käydään koko viikko, jonka jälkeen se lähtee valiokuntakierrokselle.
Mietinnön budjetista laatii valtiovarainvaliokunta ja budjetti hyväksytän pitkän äänestysrumban jälkeen joulun alla.
Talousarvion loppusumma on 50,3 miljardia euroa ja se on 8,3 miljardia euroa alijäämäinen. Alijäämä katetaan velanotolla.
Suomen talous pääsee tänä vuonna taas kasvu-uralle ja kuluvan vuoden bruttokansantuotteen nousuksi ennustetaan 2 prosenttia, kun se viime vuonna romahti 8 prosentilla. Vuoden 2011 BKT-arvio on kolme prosenttia.
Ensi vuoden työllisyysasteeksi arvioidaan 69,2 prosenttia ja työttömyydeksi 8,2 prosenttia.
685 euron takuueläkkeen käyttöönotto maaliskuun alussa maksaa valtiolle 94 miljoonaa euroa ensi vuonna.
Niin ikään vaalien alla maaliskuun alussa astuu voimaan perusturvaetuuksien sitominen indeksiin, joka tietää valtiolle noin 10 miljoonan euron laskua ensi vuonna.
Indeksiin sidotaan kuntoutusrahat, sairaus-, äitiys-, isyys- ja vanhempainraha sekä erityishoitorahat, lapsilisät ja kotihoidon tuki.

Kari Leppänen/UP-uutispäivä

14.9.2010 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva