Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Teollisuuden ammattiliitot tiivistävät sopimusyhteistyötä

Teollisuuden palkansaajaliitot tiivistävät yhteistyötään meneillään olevalla työehtosopimuskierroksella. Liittojen tavoitteena on turvata palkkaratkaisujen yleiskorotuksella vähimmäisansiokehitys jokaiselle sopimusaloilla työskentelevälle palkansaajalle.

 

- Tuemme toisiamme, jotta kaikki palkansaajat tulevat saamaan säällisen sopimuksen, joka turvaa ostovoiman, tiivisti Paperiliiton puheenjohtaja Jouko Ahonen ammattiliittojen yhteisen tavoitteen.
Yhteistyön tiivistämistä tarkoittavan julkilausuman ovat allekirjoittaneet SAK:laiset Paperiliitto, Puuliitto, Rakennusliitto, Sähköliitto ja teollisuuden ammattiliitto Team sekä STTK:lainen Toimihenkilöunioni.
Kyseessä on vastaveto työnantajakeskusjärjestön Elinkeinoelämän keskusliiton edesottamuksille sopimuskierroksella. Välittömästi, kun EK:n mahtiliitto Teknologiateollisuus oli saanut sopimuksen Metalliliiton ja Akavan ylempien toimihenkilöiden kanssa, EK julisti, ettei yhden prosentin yleiskorotusta saa ylittää millään sopimusalalla.

Teollisuuden ammattiliitot pitävät EK:n toimintaa sopimattomana liittokierrokselle. Niiden mielestä palkankorotusten tulee määräytyä kunkin alan omien edellytysten pohjalta.
- Ei käy, että EK määrittelee jokaiselle sopivan palkankorotustason, sanoo Toimihenkilöunionin puheenjohtaja Antti Rinne.
Hänen mukaansa EK:n prosenttitaso merkitsisi ostovoiman laskua.
Rinne korostaa, etteivät yhteistoimintaansa tiivistävät liitot määräile toistensa palkkatavoitteita, mutta aikovat valvoa yhdessä ja toisiaan tukien vähimmäisansioiden kehitystä.
Rinteen mukaan EK:n koordinaation kovuus menossa olevalla ja edellisellä sopimuskierroksella on yllättänyt ammattiliitot. Hänen mielestään EK:n toiminta rapauttaa neuvotteluosapuolten välistä luottamusta, joka on tärkeää sopimusneuvottelujen onnistumiselle rauhallisesti.
- Liittokierroksetkin voivat kyllä sujua rauhallisesti, jos annetaan sopimusalojen sopia asioista itsenäisesti.

Teollisuuden palkansaajien Teamin puheenjohtajan Timo Vallitun mukaan palkkakierroksen koordinointi ei suju keskusjärjestötasolta.
- Se kuuluu sopimusneuvotteluja käyville liitoille, sanoi Vallittu keskiviikkona liittojen yhteisessä tiedotustilaisuudessa.
Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi pitää selvänä, että keskusjärjestöjen rooli pysyy liittokierroksilla vähäisenä.
- Liittojen keskinäinen yhteistyö yli keskusjärjestöjen korostuu, ja se rakenteistaa jatkossa työmarkkinajärjestelmää, Harjuniemi arvioi.
Harjuniemi on huolissaan myös siitä, että EK:n päsmäröinti uhkaa heikentää palkansaajien luottamusta sovittelujärjestelmään. Hän pelkää, että EK alistaa sovittelujärjestelmän omien tavoitteidensa ajuriksi ja työnantajajärjestön linjan mukaisia sovitteluratkaisuja joudutaan hakemaan valtakunnansovittelijan toimistosta.
Se voi Harjuniemen mukaan johtaa ay-liikkeen radikalisoitumiseen.

UP/Kari Leppänen

8.9.2010 16:17

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva