Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Hintatietojen parempi julkisuus olisi eduksi asuntokaupalle

Ympäristöministeriön yhdessä eräiden kiinteistönvälitysketjujen kanssa avaama avoin hintatietopalvelu ei tyydytä kuluttajien tiedontarvetta toteutuneista asuntokaupoista, koska vain kolme suurinta välitysketjua vievät tietonsa palveluun. Hintatietojen parempi julkisuus kuitenkin vähentäisi asuntokauppaan liittyvää epätietoisuutta ja hillitsisi hintojen perusteetonta nousua.

 

Sampo-konserniin kuuluva Kiinteistömaailma-ketju on ryhtynyt kampanjoimaan hintatietojen suuremman julkisuuden puolesta, sillä hintapyyntö ei ole yleensä maksettu hinta. Taustalla on huoli asuntojen hintakuplan syntymisestä.

Julkisuudessa spekuloidaan nyt sillä, että asuntojen hinnat olisivat kääntyneet nopeaan nousuun kaupan vilkastuttua, ja julkisuudessa on pelätty jo asuntomarkkinoiden ylikuumentumista. Todellisuudessa hintojen nousu on ollut maltillista.
Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Tommi Rytkönen uskoo, että keskineliöhinnat tulevat nousemaan tämän vuoden loppuun mennessä vain 1-2 prosenttia.

Kiinteistömaailman oma yritys lisätä asuntokaupan avoimuutta on tarjouskauppa-järjestelmä.

Siinä asunnolle asetetaan alin mahdollinen tavoitehinta, ja ostajat käyvät määrätyn ajan kuluessa tarjouskilpailua, jonka hintatilannetta pidetään ajan tasalla julkisesti internetissä.

Perinteisessä kaupassa asunnolle asetetaan myyntihinta, jonka perusteella ostajat tekevät oman tarjouksensa - yleensä alaspäin. Lain mukaan nämä tarjoukset on pidettävä muilta ostajilta salassa.

Ketjuun Porissa kuuluvan Satakodit Oy:n toimitusjohtajan Jarmo Viitaniemen mukaan Porissa 60 prosenttia Kiinteistömaailman välittämistä asuntokaupoista tehdään tarjouskaupalla.

Asunnon myyjä valitsee joko perinteisen kaupanhieronnan tai tarjouskaupan. Porissa tarjouskauppa on huomattavasti muuta maata suositumpaa, sillä ketjun 112:n asuntomyymälän keskiarvo on vajaa 27 prosenttia.

- Tarjouskaupassa ostajat näkevät koko ajan hintatilanteen, ja asunnon hinnaksi muodostuu vähitellen todellinen markkinahinta, Viitaniemi sanoo.

Hänen mukaansa sekä asuntojen myyjät että ostajat ovat olleet tarjouskauppaan tyytyväisiä.

Viitaniemi uskoo, että alunperin Ruotsista otettu malli leviää vähitellen muihinkin ketjuihin.

Jukka Vilponiemi

8.9.2010 14:29

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva