Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Työtä nuorille - hyvinvointia kaikille!

Kuva: Työtä nuorille - hyvinvointia kaikille!

Viime viikonloppuna SDP aloitti näyttävästi eduskuntavaalikampanjalauantait: ensimmäisen lauantain teemaksi oli valittu nuorisotyöttömyys. Puheenjohtaja Jutta Urpilainen puki sanoiksi SDP:n eduskuntaryhmän kesäkokouksessa puolueemme sitoumuksen ja vaihtoehdon nykymenolle. ”Mikäli SDP on seuraavassa hallituksessa, toteutamme nuorisotyöttömyyden nollatoleranssin, nostamme työllisyysmäärärahoja ja tulemme auttamaan pitkään työttömänä olleita.”

Tänä syksynä Suomessa on liki 300 000 työtöntä. Kaikkien ikäryhmien työttömyyttä vastaan on taisteltava ja uudelleen työllistymistä on pyrittävä edistämään kaikilla mahdollisilla keinoilla. Alle 25-vuotiaita nuoria työttömiä on jo liki 40 000, ja laman myötä heikentynyt työllisyystilanne on iskenytkin kaikkein voimakkaimmin juuri nuoriin ja vastavalmistuneisiin. Nuorten työttömyyden paisuminen on jäänyt myös liian vähälle huomiolle Suomessa. Nyt syksyllä eduskunnassa alkavassa budjettikäsittelyssä olisi mahdollisuus korjata suuntaa ja rahaa olisi satsattava kansallisen häpeän poistamiseksi; nuorisotyöttömyyden torjuntaan olisi kohdennettava laaja tukipaketti, jonka avulla voitaisiin varmistaa nuorille työ-, opiskelu- tai harjoittelupaikka.

Porissakin nuorten työttömyys ja erityisesti työttömyysjaksojen pitkittymien on valitettavasti totta. Vuonna 2008 oli porilaisia nuoria työttömänä keskimäärin 467 ja kuluvana vuonna vastaava luku onkin jo 785. Kaksi vuotta sitten yli 3 kk työttömänä oli 105 nuorta, ja nyt tänä syksynä pitkittynyt työttömyys on jo 266 porilaisnuoren kohtalona. Tämä kasvutrendi kääntyköön laskuun. Porin kaupunginhallitus esittääkin kaupunginvaltuustolle 300 000 euron lisämäärärahan myöntämistä nuorisotyöttömyyden hoitoon. Lisämäärärahalla voitaisiin auttaa vähintään 50 nuorta ja vastavalmistunutta työnsyrjään kiinni. Satsaamalla nuorten työllistymiseen vähennämme samalla toimeentulotukimenoja ja saamme osan takaisin kasvaneina verotuloina.

Me satakuntalaiset SDP:n eduskuntavaaliehdokkaat rantauduimme lauantaina Porin silakkamarkkinoille, ja SDP:n vaaliteltalla olikin päivän aikana lupaavaa säpinää. Lapsiperheitä oli niin valtavasti liikkeellä, että ilmapallotkin jo ehtivät loppua, mutta SDP:n karkkeja sentään riitti kaikille. Vaikka sää oli syksyisen kolea, niin ihmisten tapaaminen ja heidän kanssaan jutustelu lämmittivät ehdokkaita, ja ”työtä nuorille” – teemamme otettiin hyväksyvästi vastaan niin nuorten, keski-ikäisten kuin eläkeläistenkin keskuudessa.

Kuulin monelta eläkeläiseltä kommentin: ”Me menimme töihin heti koulun päätyttyä ja omat lapsetkin vielä työllistyivät mutta nyt lapsenlapset ovat istuneet koulunpenkillä pisimpään eivätkä silti löydä valmistumisensa jälkeen sitä ensimmäistä työpaikkaa, jonka avulla saisivat itsellisen elämänsä alkuun.” Ohikulkijat ihmettelivät myös, miksi eläkeiän nostosta koko ajan puhutaan ja väläytellään jo 70 vuoden eläkeikää, kun samalla työelämän alkupäässä pohja pettää eivätkä nuoret pääse edes työuransa alkuun. Ei työllisyysastetta ja työuraa voida paikata vain toisesta päästä.

Nuorilta satakuntalaisilta kuulin kommentteja, että miten voisi työllistyä, kun ei ole työkokoemusta, tai työtä kyllä on, mutta ei alkuunkaan koulutusta vastaavaa. Jatkuva haku on päällä, ja moni kertoi myös epätoivosta: miten pitää ammattitaitonsa iskussa, jos valmistumisen jälkeen ei oman alan työtä löydykään.

Tapaamani satakuntalaiset siis ymmärsivät, että nuorten työllistyminen loisi hyvinvointia myös vanhemmille ja myös isovanhemmille! Nyt nuorten pitkittynyt työttömyys ahdistaa ja huolestuttaa niin äitejä, isiä kuin mummoja ja pappojakin. Nuorisotyöttömyys käy yhteiskunnallemme liian kalliiksi. Työelämästä syrjäytyviin nuoriin ei Suomella ole varaa.

Mielestäni sellainen yhteiskunta, joka antaa nuorille mahdollisuuden kouluttautumiseen mutta ei työllistymiseen, on huijariyhteiskunta! Nuori ponnistelee vuosia saavuttaakseen tutkinnon, mutta ammattiin valmistumisen jälkeen kohtaa kylmän tosiasian: sinun ammattitaitoasi ei tarvitakaan. Ei ihme, jos yhteiskunnallinen vaikuttaminen ei nuoria juurikaan innosta. Nyt on luottamuksen palauttamisen aika!

Hokkuspokkuskeinoja ei työllistymiseen ole, nuorten työllistämistalkoisiin tarvitaan niin yritykset, yhdistykset, kunnat, eduskunta, maan hallitus kuin myös työnantaja- ja työntekijäjärjestöt. SDP pyrkii tässäkin asiassa muutokseen: nollatoleranssi nuorisotyöttömyyteen!

Arja Laulainen

7.9.2010 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva